Foarte usor de pregatit pentru micul dejun, este o varianta buna pentru cei care obisnuiesc dimineata sa manance satios. Poate fi servit acest fel de mancare la oricare dintre mesele principale. Este gustos insotit de felii de paine prajita unse cu unt usor sarat + usturoi zdrobit + patrunjel tocat, asa cum am procedat la aceste bruschete, dar fara parmezan.
Ingrediente
- 1-2 linguri cu ulei de măsline
- 1 ceapa
- 300g broccoli buchete
- 120 g branza rasa (parmezan, cascaval tare, telemea veche de capra, etc.)
- 2 sau 4 ouă
- 70-100g smântână
- sare
- piper rasnit proaspat
PREPARARE
Pune la fiert cam 1l de apa cu 1 lingurita de sare grunjoasa, intr-o craticioara, cat sa cuprinda broccoli rupt in buchete.
Incălzește cuptorul la 220 °C (treapta 8 la cuptorul pe gaz).
Pregateste pentru cuptor vase termorezistente de o portie (250g) cu peretii josi sau 2 tigaite (detaseaza-le coada daca permite)
1. Spala si desfa in buchetele broccoli.
2. Rade branza.
3. Taie ceapa felii solzi.
4. Incălzește uleiul de masline intr-o tigaie mare, apoi prăjește ușor ceapa timp de 5 minute amestecand des, ca sa nu se arda (focul mediu spre mic). Acum preincalzeste cuptorul la temperatura mica deocamdata.
5. Intre timp, cand apa clocoteste, rastoarna broccoli si fierbe leguma timp de 3 minute, socotind de cand isi reia clocotul. Scurge broccoli bine intr-o sita, taie buchetelele pe lung in felii (in doua) si adauga in tigaie peste ceapa. Se prăjește timp de 3-4 minute, amestecand ușor. Se va decolora partial.
6. Opreste focul si pune cam 1/3 din branza rasa, amesteci foarte putin caci deja s-a topit. Daca ai vase ceramice de o portie (250g) distribuie amestecul in 4 sau 2, dupa vas/ tigaita.
7. Din loc in loc pui smantana cu o lingura si apoi presari restul de branza.
8. Asezonezi cu piper rasnit proaspat.
9. Deasupra vei sparge cate 1 ou pentru fiecare portie si vei aseza cu grija ca sa isi pastreze galbenusul intreg.
Se coace la cuptor timp de 15 minute, fara capac, pana cand albusul este bine inchegat.
Servesti celor dragi cu paine prăjită si daca nu deranjeaza aroma de usturoi, le ungi asa cum am descris in introducere.
Liv(e) it!
Broccoli impreuna cu alte legume il poti servi cu sos bechamel >>> reteta
Neaparat sa incerci si budinca de clatite cu legume, in straturi >>> reteta
eu, ca iubitoare de broccoli, nu puteam sa ocolesc reteta asta..s-a salvat deja!
eu nu sunt fan, dar sunt constiincioasa sa consum din orice, aici am acceptat pt ca este mascata bine 🙂
Nu ma omor dupa broccoli, dar in amestec cu branza si smantana m-as incumeta 🙂 !
m-ai dibuit si pe mine cu afirmatia aceasta :); imi place “la fel de mult”cum imi plac si verzisoarele de Bruxelles, adica, mai deloc …; chestia e ca nu rezist cand gasesc oferte si astfel le mai dau o sansa, sunt fortzata sa incerc noi retete pana gasesc cateva care sa ramana de permanenta 🙂
Big like! O combinatie grozava, in special cu vedeta “broco”! Weekend frumos, Lia!
multumesc la fel:)