Clatita mioritica a lui Radu Anton Roman, o arunca in derizoriu pe cea frantuzeasca, deoarece este mult mai supla si deloc poroasa ca cea consacrata, este elastica si la reincalzire (cele cu umplutura sarata se reincalzesc) isi pastreaza prospetimea, nu devine casanta si uscata iasca (crep!).
Reteta pentru clatite este atat de simpla, incat toata viata mea am preparat-o din ochi si laptele in amestec cu apa minerala, conform folclorului culinar. Stiam care trebuie sa ii fie consistenta amestecului la final, de mancat se mancau oricum. Gresit procedat! Pana si la o reteta simpla ca aceasta trebuie sa respecti anume proportii si tips-uri, dovada ca, nici nu imi mai amintesc de cand n-am mai facut clatite atat de fine si elastice, carora li se potriveste expresia ca se topesc in gura de bune. Cu siguranta si faina diferita a contribuit, dar pe viitor, clar, masor laptele si numar lingurile de faina pe care le pun.
Prin urmare, este fara apa minerala. Clatita carpatina este reteta “basic”, cea mai simpla, prin urmare, am fotografiat clatitele langa o dulceata de afine preparata de mine in casa. Asta insa, nu o impiedica sa devina rafinata si sa capete un aer sarbatoresc daca o umpli cu crema din frisca si mascarpone impreuna cu Nutella, asa cum prezint in fotografii. Dementiala combinatie! (o data pe an nu se numara caloriile :))
Pana sa ma intind la vorba, trebuie sa ii lamuresc pe noii mei abonati, ca iau parte la campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär Romania – Produse fara gluten” de testare a produselor fara gluten pe care le produce. Actiunea este sustinuta de mai multi bloggeri din zona culinar, ale caror preparate, cu siguranta de folos, le gasiti grupate pe blogul Gourmandelle, care monitorizeaza actiunea.
Cum se poate sa nu am eu pe blog nici o reteta de clatite? … fel de mancare pe care il gatesc adesea la micul dejun, in varianta cu umplutura sarata, dar musai si dulce pentru desertul de la pranz!? Marturisesc, am fost foarte curioasa daca trece testul “clatita”, aceasta faina “Mix Patisserie” de la “Dr. Schar”, deoarece se poate usca sau lipi, fiind un preparat gatit la tigaie. Nu numai ca l-a trecut cu brio testul, dar mi-a oferit si o lectie ca sa imi corectez metoda de preparare. Am testat si cu faina “Mix It”, rezultatul este la fel de ok.
INGREDIENTE (pentru 5 clatite de 25cm)
• 2 oua
• 4 linguri cu fãinã “Mix Patisserie” sau “Mix It” sau 2 linguri cu varf mare pentru cei care intrebuinteaza faina normala cu gluten
• 1 lingura ulei
• 1 praf de sare
• 2 pahare cu lapte recisor ( 2x 200 ml)
IN PLUS
Ulei pentru uns tigaia
UMPLUTURA
– dulceturi de casa
– frisca + mascarpone si Nutella am folosit in pozele facute seara
– cascaval ras si baghetute din pastrama de piept de pui, rulate, se rade cascaval si peste ele si date la cuptor 7 minute, pana se topeste cascavalul
– branza de vaci + putina telemea + un strop de smantana + verdeturi tocate
– carnaciori picanti, etc.
PREPARARE
• Se bat ouale si se amestecã apoi cu fãinã (eu folosesc telul para).
• Se adaugã laptele, uleiul si sarea. Se bat bine împreunã.
• Se lasã sã respire 1 sfert de orã.
• O tigãitã antiaderenta pentru clatite, cu coada lungã, se unge cu ulei si se încinge pe foc iute. Am uns cu pensula din silicon.
• Se scurge uleiul intr-o canita, daca este in excesdupa ce se incalzeste, trebuie sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie si se pune iar pe foc.
• Se agitã pasta (cu polonicul) si se umple cam o jumãtate de polonic mare (ca cel de ciorba), la o tigãitã de 20-25 cm diametru.
• Se toarnã si se roteste aplecand tigaia cu pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse.
• Când s-a desprins de tigaie (o mai ajutãm pe margini cu paleta din silicon sau cutit, daca e veche tigaia). Clãtita se întoarce cu un cutit lat, paleta plata sau prin aruncare, cine poate.
• Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie si se varsã în farfurie, unde o asteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnat, cu lactate, cu de toate…
• In cazul in care aveti tigaie noua, cu fund gros, poate cu invelis din piatra antiaderent la interior, sau tigaie speciala de clatite, de buna calitate, nu este nevoie sa ungeti tigaia chiar la fiecare clatita. In functie de felul tigaii folosite puteti unge la fiecare clatita sau numai din cand in cand, de control. O cititoare mi-a comunicat ca nu unge tigaia cu ulei la coacere, atunci cand pune ulei in compozitie, dar nu stiu sa va spun CAT DE MULT ULEI pune domnia sa, raportat la numarul de oua. Eu v-am scris mai sus reteta testata de mine, cu o lingura de ulei la 2 oua.
Liv(e) it!
superba prezentare! cand ma gandesc ca eu fug de pozele facute seara…si uite ce frumuseti ies!
🙂 multumesc. doar acum de Craciun ies pt ca erau la lumina lumanarii, dar fara blitz. cu blitz ies horror
Ce pofta mi-ai facut de clatite!!!Yumyy
si eu o tin intr-o pofta continua de cate ori deschid blogul :)))
Sarbatori fericite si un An Nou plin de realizari cu multe bucurii in familie!!
LA MULTI ANI!!
iti multumesc din suflet pentru urari. la multi ani fericiti, cu multa sanatate, si tie!
Pingback: Clatite cu branza de vaci si spuma de caise | FOOD DESIGN