Sunt bucuroasa ca pot sa pun umarul la constientizarea semenilor din Romania, privind intoleranta la gluten. Datorita fabricatorului de produse fara gluten Dr. Schär Romania, am multumirea sa anunt ca, de acum, si celiacii au parte de “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär”, motto pentru noua campanie propusa si pentru sustinerea careia am fost invitata sa testez produsele si sa anunt aici public impresiile gustative. Am acceptat ca si data trecuta, cu entuziasm. Devin mai creativa atunci cand am o tema si de aceea lucrez cu mai multa placere la cate un proiect culinar.
Gazda campaniei este blogul Gourmandelle cu retete de mancaruri vegetariene si healthy lifestyle, in general. Accesand link-ul, veti gasi grupate minunate preparate fara gluten gatite si propuse de talentatii mei prieteni bloggeri din zona culinar.
Frecventa bolii celiachia in lume este conform statisticilor efectuate, de 1/100 la 1/300. … Si mai tineti cont ca in realitate este subdiagnosticata în toate regiunile lumii unde grâul este folosit ca aliment de baza. Celiachia poate aparea la orice vârsta daca exista o predispozitie genetica, asadar trebuie sa urmariti nu numai pe copiii vostri ci si pe voi insiva. Intr-o prima faza, va puteti folosi de testele de la Dr. Schar. Daca sunt semnale, pasul urmator este sa va investigati la medicul specialist.
Deschid campania cu o budinca de casa Food Network, pe care eu am imbogatit-o cu pere coapte in unt si cu arahide, ca sa ii dau o nota festiva, sa fie demna a fi servita la micul-dejun din ziua de Craciun.
Pentru cei care pot manca alimente cu gluten, in acest preparat puteti inlocui faina fara gluten, cu amidon din grau.
Cu albusurile ramase, puteti sa va inspirati din sectiunea INDEX a blogului, aveti in partea de jos a paginii o selectie cu retete care se prepara doar cu albusuri. Eu vesnic strang la congelator albusuri ramase de la dresul ciorbelor, cel mai des.
INGREDIENTE
2 pere mai mari
50g unt
optional 30-50g zahar (doar daca nu sunt f. coapte perele)
zeama de lamaie pt cazul in care perele sunt moi si nu le coci (antioxidant)
BUDINCA
500 ml lapte integral
6 linguri zahar brun
80g pudra de cacao naturala
4 linguri “Mix Pattiserie” / Dr. Schär
3 galbenusuri de ou / mari
2 lingurite extract de vanilie pur
1 praf de sare fina
ANEXE
4 biscuiti “Maria”
100g arahide fara sare
120 ml smantana pentru frisca (testata / fara urme de gluten) + zahar vanilat
PREPARARE
PERELE
1. Preincalzeste cuptorul la 200grd.
3. Perele daca sunt foarte coapte si moi, nu se mai baga la cuptor. Acest pas se refera la cele mai putin coapte si soi mai tare: spala, usuca, sectioneaza in doua pe lung si scobeste mijlocul tare al perelor. Se coc la 200 grd maxim 7 minute.
3. Aseaza-le pe hartia de copt din tava, stropestele cu unt si presara zahar, daca mai este cazul (mai bine fara).
4. La montare, decupeaza cu o forma sau cu cutitul partea alungita, ca sa obtii un “castronel” din restul.
BUDINCA
1. Pregateste 4 castronele medii (cam 15cm diametru) sau pui in 6 cesti mari, daca prepari fara pere. Pe fund pui in chip de pat/baza cate un biscuit rotund “Maria”/Dr. Schär.
2. Prajeste la foc moderat arahidele decojite si nesarate, in tigaia/gratar (cu supraveghere, miscand tigaia) sau la cuptor vreo 8 minute. Scoate-le intr-o tava, rasfirate. Reci le pui intr-o punga cu zip si le zdrobesti cu sucitorul.
4. Intr-o craticioara medie ca marime si non-aderenta amesteca zaharul, cacaoa so 2/3 din lapte, la foc moderat si cand freamata, opresti focul si lasi in asteptare daca e cazul.
5. Intr-un castron mare, amesteca faina “Mix Pattiserie” + laptele rece ramas treptat, mestecand cu ajutorul telului para, ca sa nu se formeze eventuale cocoloase.
6. Adauga galbenusurile, vanilia si praful de sare.
Amesteca continuu, turnand treptat laptele fierbinte, in amestecul cu ou. Dupa omogenizare, rastorni in craticioara si fierbi la foc mic vreo 3-5 minute, pana se ingroasa si capata consistenta unei budincute care se poate turna in forme.
7. Cand este gata, opresti focul si amesteci cu 60% din arahidele zdrobite.
8. Distribui/torni in castronelele pregatite.
9. In centru, repede cat e calda, se pun perele intregi decupate rotund, cu cavitatea in sus, si le pensulezi marginile si cavitatea cu zeama de lamaie, ca sa nu oxideze, asa cum eu nu am facut si vedeti din poze ca au oxidat, dar nu-i bai, bune tot au fost. Se presara restul de arahide pe marginea budincii (arata mai apetisant).
10. Se acopera cu folie de plastic si le introduci la frigider pentru cel putin 4 ore, sau peste noapte, pana se intareste budinca.
11. Chiar inainte de servire, introduci la congelator smantana pentru 15 minute, o bati cu mixerul pana formeaza varfuri moi (supra-baterea conduce la granularea smantanii) si spre final o indulcesti cu 1 sau 2 plicuri cu zahar vanilinat continuand baterea.
12. Umpli cavitatile perei cu lingura sau un pos cu dui. Mie adesea imi face feste smantana si nu se bate tare, sau rabdarea mea a fost prea scurta de data aceasta. Nu a fost grav. 🙂
Sa va fie de folos!
Pingback: Briose fara gluten, cu crema si fructe | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura Piernik (Polish Gingerbread) | FOOD DESIGN
Pingback: 10 deserturi rapide fara gluten pe care trebuie sa le incerci