Champ este un piure din cartofi, putin diferit fata de cel clasic romanesc. Cand vrei sa variezi, prepara-l asa: cu o smantana grasa 48% (eu o alcatuiesc amestecand mascarpone cu una obisnuita) si ceapa verde taiata marunt. Asezonezi si cu piper, in rest se pun ingredientele stiute. Proportiile conteaza si potriviti sunt cartofii albi fainosi. Prin urmare, este servit ca garnitura la mancaruri cu carne sau se mananca impreuna cu o salata (sau, pe romaneste, cu muraturi). Acest piure l-am servit ca garnitura la puiul lipicios cu lamaie.
INGREDIENTE
1 kg cartofi albi fainosi
sare (de mare daca ai)
piper proaspat macinat
30 g unt
6-8 fire ceapa verde
100g smantana 48%
100 ml lapte integral (sau unul cat mai gras) + inca putin daca mai este nevoie
PREPARARE
1. Spala si curata de coaja cartofii. Mai clateste-i si dupa. Taie-i cuburi si pune-i in oala cu apa rece si 1 lingurita rasa de sare.
2. Pune-i la foc mare, iar cand incepe sa clocoteasca, redu focul la mediu. Vor fierbe cam 15-20 minute (depinde de soi). Furculita trebuie sa intre usor in ei. Ii gusti.
3. Scurge bine apa rasturnandu-i in sita pentru paste.
4. Zdrobeste-i manual cu zdrobitorul cartofii impreuna cu untul si ceapa taiata marunt (niciodata la robot eu nu ii pasez pentru ca devine o masa cleioasa, elastica si neapetisanta).
5. Incalzeste in ibric laptele si smantana, sa dea un clocot. Toarna si omogenizeaza cu o furculita sau lingura. Daca amestecul e prea gros, mai adauga cate 1 lingura de lapte.
6. Asezoneaza cu sare si piper. Gusta!
Liv(e) it!

Pingback: Pui lipicios cu lamaie | FOOD DESIGN