Un desert clasic frantuzesc, compozitia are gust de pricomigdale, pe care le ador, asemanatoare fiind ingredientele, doar ca mai contin si unt rumenit. Si cum o oferta de smochine cu 50% reducere nu poate fi refuzata, in loc de mure, am pus sferturi de smochina taiata evantai asa cum am vazut la o prajitura de-a Lubitei. Aveam albusuri la congelator, ramase, desigur, de la alte preparate.
Un desert foarte usor de facut si aplaudat cu bis de ai mei, am preparat putin, s-a terminat repede, mai bine dublati cantitatile ca sa va ajunga 3 zile. Cred ca se pot pastra pentru mai multe zile la frigider daca aveti un eveniment.
11 portii
Preparare: 20 minute
Total: 45 minute
INGREDIENTE
70g unt nesarat
40g faina alba (50g daca le vreti mai ferme)
60g migdale
90g albusuri de ou (de la 2 oua XL sau 3S)
95g zahar pudra (nu este mult)
1 lingura miere
spray cu ulei vegetal pentru uns formele daca nu ai din silicon
4 smochine sau 250g alte fructe (mure, fructe de padure, nectarine, fructe rosii, etc.)
OPTIONAL: 2 linguri de zahar pudra pentru pudrat
11-12 forme de briosa cu haina din silicon
PREPARARE
1. Incinge cuptorul la foc minim.
2. Spala smochinele si lasa-le intregi la scurs intr-o sita.
3. Topeste untul într-o cratita medie cu fund gros, la foc mediu si apoi mic pana se rumeneste (cam 6-7 minute) sau mai mult dar trebuie sa devina putin aramiu. Apoi se da la rece 3-4 minute, sau pana ii vine randul sa fie adaugat la restul.
4. Între timp, migdalele intregi si faina se macina fin cu rasnita (am folosit pe cea de cafea).
5. Intr-un bol mare cu peretii inalti, bati cu mixerul albusul pana devine tare si apoi pui tot zaharul si mai bati maxim 1 minut.
6. Cu un tel para amesteci untul cu mierea.
7. Adauga untul la bezea si amesteca pana omogenizeaza.
8. Adaugi din amestecul uscat in transe, vreo 3, si omogenizezi. E gata. Bagi bolul in frigider daca nu coci imediat.
9. Acest aluat se poate face si cu 3 zile inainte daca va ajuta la vreun eveniment.
10. Sprayezi cu f. putin ulei formele la interior (eu n-am mai uns, avand forme din silicon pe care le-am pus in cavitatile unei tavi pt briose).
11. Smochinele le tai pe lung in 3. Fiecare treime o sectionezi la 4 mm, pastrand un capat unit si pui pe cate un financier in evatai.
12. Introduci in cuptor tava si maresti la 190grade focul. In 15-16 minute spune reteta ca sunt gata si aurii. Eu le-am vrut mai coapte pentru ca mi se pareau cam moi si le-am mai lasat 10 minute. Eventual mai reduci focul, daca arde puternic cuptorul tau. Cand prepari cu faina mai multa, se schimba radical. Vor soac e minim 30 de minute. Le cercetezi cat de rumene sunt si le pipai sa nu tremure la mijloc.
13. Scoti tava pe ceva antitermic si le lasi in forme pentru 10 minute la racit la temperatura camerei.
Se pot servi calde sau reci. Inainte de servire le pudrezi. Eu nu le-am pudrat.
Sa va fie de folos!
Pingback: Financiers cu mousse de afine si frisca | FOOD DESIGN
Pingback: Financiers cu mousse de afine si frisca | Atelierele Roua
Pingback: Financiers cu mousse de afine si frisca | FOOD DESIGN