Ar fi saracacios sa afirm doar ca este pe primul loc in topul preparatelor cu peste de pe blog. Ceea ce este de spus, notati cei care aveti restaurante sau cei care formati meniuri pentru restaurante ca “ati da lovitura” indubitabil cu acest preparat. V-ati incadra si in timpii de pregatire scurti, cu conditia sa aveti pestele marinat din timp, asa cum descriu.
Viitorilor mei musafiri, le spun doar atat. Anuntati cu o zi inainte ca veniti, ca sa pot aproviziona si marina din timp pestele, pentru ca acest preparat veti manca la mine. Daca tot am blog culinar, ma laud ca am cu ce sa va impresionez. Nu mi-as fi imaginat o asemenea combinatie si n-am cum sa descriu gustul. Il recomand sa il gatiti asa si la Revelion, la orice masa festiva, este cel mai bun preparat cu peste mancat vreodata de mine.
Ii spun Paulei 🙂 sa nu evite coriandrul aici. N-o sa il simti. Poti sa il pui uscat ca sa nu il vezi :). Nu am adaugat chimen in preparate pana acum, pentru ca am ramas cu impresia, de la un pui Vindaloo nereusit, ca nu imi place. Nu e chiar asa! Pus putin, in proportii corecte, contribuie la simfonia gustului si nu il simti agresiv, de fapt nu l-am identificat deloc. Asemenea ghimbirul pe care nu il agreez in orice.
Cat despre foile de viţa, voua care va cresc la fereastra joardele (norocosilor!) puneti la congelator de acum cateva pachete, ca sa le aveti la Revelion.
Nu mai precizez sursa. Cei care urmariti blogul va veti prinde repede.
Inutil sa mai precizez ca va trebui sa proportionezi cantitatea de condimente la cea de peste, daca modifici gramajul la acesta. Nu te gandi sa renunti la rodie sau frunzele de viţa. Sunt cheia.
INGREDIENTE
4 fileuri de peste (recomandat biban de mare, eu am folosit file de crap … mare) 150gx4
………………………….
MARINADA
1/4 lingurita piper negru proaspat macinat
1/2 lingurita chimen macinat (am pus cam 1/3)
1/2 lingurita ghimbir macinat (am ras 2.5 cm radacina)
1/4 lingurita ienibahar macinat
1/4 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara rasa
sare (de mare recomanda)
3 linguri ulei masline
………………………….
4 pachete frunze de viţa de vie
………………………….
SOSUL DE RODIE
75ml suc de rodie (sucul de la 1 rodie)
1/2 ardei chilli rosu (am folosit ardei miniaturali chilly birdsay)
1 lingurita zahar brun (n-am pus si a fost bine)
2 lingurite coriandru frunze tocate (am pus uscate de la plic – 1 lingurita)
1 lingura zeama de lamaie (cred ca am stors mai mult)
………………………….
GARNITURA DIN VINETE SI ROSII
2 vinete mici sau 1 mare
4 linguri ulei masline
1/2 lingurita chimen macinat
16 rosii cherry
1 mana frunze coriandru maruntite
sare (de mare recomanda)
………………………….
PREPARARE
1. Speli fileurile, le scurgi bine de apa, eventual le tamponezi cu prosop de hartie impaturit gros.
2. Cu minim 5 ore inainte, marinezi pestele. Eu l-am marinat vreo 8 ore. Marinada: amesteci ingredentele si freci bine pestele. Il depozitezi in vas cu capac la frigider.
3. Incalzeste cuptorul la 200grd (cam treapta 6 de aragaz clasic).
4. Speli legumele si le scurgi de apa. Vanata o tai cubulete cam de 1.5 cm-2 sau mici. Presari cu sare si le lasi la scurs in sita, sucul poate fi amara.
SOSUL DE RODIE
Am stors semintele de la o rodie la storcator si am amestecat sucul cu ingredientele pentru sos.
ASAMBLARE
1. Formezi un pat de frunze de viţa suprapuse, mare cat sa iti cuprinda cate un fileu si sa-i intorci marginile peste. Poti sa faci pachete mai mici daca vrei.
2. Pune bucata de fileu pe pat si fixeaza marginile cu scobitori ca sa formezi o cavitate sa nu curga sosul de rodie pe care il distribui proportionat, oprind ca sa ajunga si pentru restul.
3. Inchide pachetele si fixeaza cu bosete. Eu neavand, am fixat cu scobitori, desigur, din lemn.
4. Aseaza pachetele in tava de la cuptor protejata cu hartie de copt. Va mai curge din sos probabil, dar nu-i bai. Coace pachetelele 10 minute, scoate tava, scoate scobitorile, deschide pachetele si mai rumenste 5 minute.
LEGUMELE
1. In timp ce se coace pestele, prepari garnitura. Incinge wok-ul (sau tigaie groasa mare) impreuna cu uleiul.
2. Pune vinetele la calit pt vreo 5 minute amestecand periodic sau scuturand tigaia. Daca are margini inalte pana si eu reusesc sa amestec prin scuturare, precum vad la TV ca fac chefii. 🙂
3. Taie cherry in jumatate si adauga-le impreuna cu condimentele. Mai calesti cateva minute.
4. Taie fasii frunzele de coriandru. Eu am pus uscate de la plic si am decorat cu putin patrunjel, pentru estetica.
5. Opreste focul si presara frunzele, amesteca. Opreste din frunze pt decor.
Pestele il pui pe farfurie impreuna cu patul de frunze si alaturi legumele presarate cu coriandru fasii.
Sa va fie de folos!
Didi, vin la masa! Pastreaza-mi si mie vreo 2 portii, sa fiu sigura ca-mi place (ajunge) 😀
Alex, o sa tai o portie in jumatati si o sa te pacalesc ca ti-am oprit doua :))
Atunci vreau 4 portii si te rog sa nu tai iar jumatatile in doua… nu alta, dar pestele imi place mult, iar ce ai facut tu aici e arta! Si acum inghit in sec 😀 Te pup! Si… sa va fie de bine 🙂
:))
Love it!!!! <3
ma bucur 🙂 este cel mai bun mancat de mine pana acum ever