Cunosc multe persoane care cumpara pizza semipreparata si o incalzesc la cuptor. Nu mai au nevoie sa faca asta. Stiu ca nu au timp, dar aceasta reteta va scapa de asteptat dupa dospirea aluatului.
N-am avut incredere ca are gust de pizza. Pe mine ma va ajuta mult atunci cand nu voi avea timp de gatit, iar ai casei, de cateva ori pe an, nu refuza pizza, mai ales cand nu ii lipseste mozarella. Trebuie doar sa fii foarte atent/atenta la coacere, pentru ca se poate arde usor. Eu am indraznit sa o intind chiar in tava de pizza, pe care am pus-o intr-o tigaie mare Tefal, perfect curatata ca sa nu fumege, si cu baza foarte groasa. Daca nu ai capac la o tigaie mare, improvizeaza unul dintr-o tava de aragaz, ideea este sa acopere complet tigaia.
La nevoie, imi este foarte utila o mica plita pe care o pun cand gatesc si mamaliga, ca sa nu se afume. Trebuie sa o fotografiez intr-o zi, ca sa o treci pe lista sa o cumperi si tu. Este dubla si cu aer la mijloc, nu e mare lucru, dar imi este de mare ajutor avand aragaz care se alimenteaza cu gaz. In lipsa, inlocuieste cu o tinichea groasa, asta numai daca este nevoie. Daca flacara la aragaz este reglata corect si tigaia groasa, nu este nevoie nici de dubla protectie.
Dupa numai 10-12 minute incredibil, dar blatul a fost perfect copt, nu a ramas crud la contactul cu umplutura. In acest stadiu blatul este copt dar moale, poate usor pufos, nu este crocant. Il mai lasi cateva minute sub supraveghere daca il vrei crocant, dar vei pune o tinichea sub tigaie, altfel, poate sa se rumeneasca prea tare.
Despre umplutura puteam sa nu scriu nimic, puteti pune orice, dar avand si incepatori printre cititori, am sa descriu cum am procedat eu acum. Iti multumesc Luminita pentru reteta.
Tava / tigaia mea are 28cm.
INGREDIENTE
1 ou
3 linguri iaurt
1,5 linguri ulei
1/2 praf de copt
1/2 lingurita sare
7-8 linguri faina
1 lingura unt pentru uns
UMPLUTURA (asa cum obisnuiti, nu este nici o regula)
Pasta de rosii sau ketchup de casa -cam 3 linguri
Busuioc-1 lingurita
Oregano 1+1/2 lingurita
Piper negru-1 lingurita rasa
1/2 ceapa mica rosie solzi
masline fara samburi feliate
bacon sau mezel (am avut acest parizer de casa)
ciupercute conservate si feliate (nu am avut 🙂 )
ardei gras rosu rondele subtiri
cascaval ras
mozzarella
PREPARARE
1. In tigaia de preparat (in cazul meu tava de pizza) pui bucatele de unt sa se inmoaie (la temperatura camerei, desigur). Tigaia nu este bine sa fie mica pentru aceasta cantitate, deoarece va fi stratul prea gros de aluat si nu se va coace.
2. Intr-un bol bati oul cu telul para.
3. Torni uleiul in timp ce amesteci continuu.
4. Adaugi iaurtul.
5. Masori faina in alt bol, o amesteci cu praful de copt si sarea si incepi sa pui lingura cu lingura in compozitie amestecand continuu ca sa nu se faca cocoloase. Compozitia va fi mai groasa decat cea de chec, dar nu rigida.
Cum bine descrie Luminita, “Nu trebuie sa curga usor de pe lingura, dar nici sa intepeneasca lingura-n ea. De aceea cantitatea de faina nu-i exacta.”
6. Ungi tigaia cu untul inmuiat. Ati retinut ca aceasta tava eu am pus-o intr-o tigaie cu fund gros uscata, cand am copt pizza.
Torni compozitia “insirat”. Nivelezi cu o lingura sau spatula.
7. Pasta de rosii o amesteci cu toate condimentele si ungi blatul. M-am folosit de o pensula din silicon dar poti face asta si cu dosul lingurii.
8. Tai feliile de mezel sferturi si le asezi uniform.
9. Idem cu ceapa taiata finut solzi, feliile de masline si feliutele de ciuperci marinate pe care nu le-am avut 🙂 .
Ceapa o poti pune pe deasupra daca o vrei mai coapta (o lasi la final).
10.Pui cascavalul ras si deasupra rondele fine din ardei rosu si bucati din mozarella (mini am avut eu aici).
10. Dai drumul la ochiul de aragaz reglat la minimum posibil. Pui pe foc tigaia acoperita musai cu capac, daca tu ai montat direct in tigaie. Timp de 10 minute nu ai voie sa ridici capacul. Dupa acest timp, te uiti la margini, daca nu sunt prea rumene, mai lasi 2-4 minute dupa care ridici usor cu o paleta blatul si cercetezi culoarea, daca pare facuta. O culoare rumen-deschis e ok. Decat arsa, eu asa am lasat-o. Daca o vrei crocanta, o mai lasi 1-2 minute. Daca fumega blatul, probabil ca poti sa o arunci, deja s-a compromis, dar nu va descurajati, daca mie nu mi s-a intamplat, veti fi si voi prevazatori.
Prin urmare, nu trebuie sa o pazesti, dar trebuie sa o observi dupa cateva minute ca sa nu fumege. Daca da semne ca fumega, inseamna ca ochiul e prea puternic. Pui o tinichea pe celalalt ochi si o muti tigaia, tot cu capacul pe ea. Sa fie cat mai groasa “vatra” ca sa nu se arda.
Nu mai mancasem da multa vreme pizza. Mi s-a parut foarte buna.
Liv(e) it!
Va mai sugerez sa incercati Pizza cu coronita din carnati >>> reteta
sau pizza simpla de casa, absolut delicioasa >>> reteta
Ce pizza grozava … ms mult Didi 🙂
As vrea sa stiu ca iti este de folos. Ma bucur ca ai mai trecut pe aici 🙂
Cu siguranta imi va fi de folos… cat despre vizita eu as mai fi venit , dar de ceva timp n-am mai primit nimic de la nimeni si nu prea stiu de ce … abia acum a inceput sa se remedieze cate ceva 🙁
In Facebook sunt astfel de probleme, newsletter-urile nu au voie sa nu functioneze. La WorPress chiar nu am auzit pana acum sa se planga cineva. Sper sa fie ok pe viitor.
Si mie mi-ar placea …
Foarte aratoasa pizza ta.Si mie mi-a fost pe plac,la fel si tuturor care au incercat-o.In concluzie zic ca se poate prepara foarte usor si te scoate din incurcatura cand pofta de pizza e mare.
Da, Claudia, cred ca de la tine din bucataras am preluat denumirea de pizza rapida la tigaie, Luminita ii spune fara cuptor.
Minunata! Am s-o incerc si eu cat de curand, revin cu impresii. 🙂
Da, da! 🙂
Pingback: Paine irlandeza cu seminte de in, fara gluten, framantare sau dospire | FOOD DESIGN
M-ai dat gata cu pizza ta. Super a ieşit ,iar pozele te fac sa salivezi la greu. 🙂
Lumi, tu abia acum ai vazut ca am facut pizza ta? 🙂 Multumesc!
Spre ruşinea mea, da. Am ramas ın urma cu multe şi nu mai am nici o speranta sa recuperez. Nici nu mai tin minte cum am ajuns aici, dar mai bine mai tırziu decıt deloc, nu ? 😛 A ! Şi pizza fara cuptor i-a zis juniorul, ca el se ocupa de blog. Eu ıi scrisesem titlul tot pizza la tigaie, dar n-a observat. 🙂
:)) poate sa lase adresa http cum este acum, dar sa schimbe titlul retetei pe pagina. ma bucur Luminita ca treci pe aici 🙂
A ieșit super buna.Cea mai buna rețetă de pizza.Multumim mult.
Ma bucur mult sa aflu asta, Claudia. Data viitoare poate ai timp sa imi trimiti o poza cu telefonul, sa pun la panoul de onoare. Multumesc!
tot nu reusesc sa fac blatul pufos….
Oh! Imi pare rau. Incearca cu o faina mai fina si cel mai bun agent de crestere. Blatul este usor pufos, asa cum am scris, nu umflat ca la cozonac, dar nici inghesuit si nasol ca o talpa. Mai mult nu stiu ce sa spun, decat sa fie tigaia foarte groasa, ca sa nu fii nevoita sa o retragi repede, ca sa nu se arda, inainte de a fi apucat sa creasca.
ok, am sa incerc. Multumesc !
Multumesc pentru asa reteta buna! Toti care au mancat pizza facuta de mine dupa aceasta reteta au fost foarte incantati,cu toate ca eu am facut incarcatura doar din ceapa,ardei gras ,ciuperci si felii de rosii calite dinainte in puti ulei si cu adaos de ketchup picant;inainte de a pune umplutura pe blat am uns acesta cu bulion din rosii si ardei facut in casa si pe deasupra am mai presarat masline kalamata fara samburi taiate inele subtiri!O bunatate!
Scuze,am vrut sa scriu putin ulei,dar din graba l-am papat pe n!
nu-i bai:)
Super, Eugenia! Sa va fie de bine.
O pizza foarte buna,multumim de reteta .
Sa va fie de bine! 🙂