Aceasta este varianta rapida de sambusek sau gozleme cum li se spune in Turcia, invelite in foietaj. Este un preparat foarte popular si in tarile din Orientul Mijlociu. Gustul este foarte bun si are avantajul ca se fac usor, nu mai stai dupa dospit aluat si intins foi, …facut portofele… La servire, sa nu lipseasca de langa ele castravetele murat.
Dezavantajul mare este insa ca retin ulei mult in pliuri, atunci cand sunt facute la tigaie si dureaza prea mult pana se scurge tot. Nu mi-a venit ideea, trebuiau doar stropite cu ulei, puse in tava de cuptor pe hartie de copt si rumenite asa la cuptor. Sigur s-ar fi facut bine, continutul nefiind crud. Sau gatiti pe cele clasice in aluat, si coapte la cuptor. De ce inregistrez reteta in aceasta varianta? Pentru gustul foarte, foarte bun, pentru cei care le adora, dar n-au timp foarte mult la dispozitie si pentru cei care stiu ca obisnuiesc sa le faca regulat doar cu carne tocata de vita sau oaie, sa afle daca nu o stiau, ca sunt ok si cu pui, mie mi-au placut mai mult. Varianta este propusa de Amina – Bucatarie Marocana. De la acest preparat imi ramasesera mie foi, rest cu care am copt in alta zi placinta greceasca. 😉
Pachetele cu foietaj si carne de pui, Sambusek sau Ghozleme
Ingrediente
- 1/2 de pachet de foi de placinta proaspete necongelate (400g)
- 200g orez fiert cu sare si curcuma
- 1 lingura ulei
- 1 ceapa taiata marunt
- 300g piept de pui dezosat, fara piele
- 2 legatura patrunjel
- Boia de ardei - dulce
- Sare,
- Piper,
- Curcuma,
- Scortisoara,
- Cimbru
IN PLUS
- 1 albus de ou pentru sigilat pachetele
- 1/2l ulei pentru prajit sambusek in baie
PREPARARE
1. Daca nu ai orez ramas neconsumat, prepari dupa metoda de aici, dar fara fidea.
2. Pieptul de pui dezosat si fara piele il speli bine, il storci bine. Il tai cuburi cat mai mici (1cm) si il pui intr-un castron.
3. Il condimentezi cu toate cele mentionate in ingrediente. Amesteci cu mana ca sa distribui uniform.
4. Taie marunt ceapa.
5. Incingi la foc mic o tigaie foarte incapatoare si antiaderenta cu o lingura de ulei si calesti ceapa 1 minut.
6. Adaugi toata carnea si o calesti timp de 6 minute.
7. Toci marunt patrunjelul si il adaugi.
8. Adaugi si orezul cald sau rece. Amesteci bine si apoi opresti focul si transferi intr-un bol si lasi la racit.
9. Foile le tai in fasii late de 8 cm. Mai usor este sa sectionezi sulul cu totul daca nu e gros. Rigla este destinata numai uzului bucatariei, perfect igienizata, este o “ustensila” de bucatarie. Poti sa incerci si cu foarfeca mare de bucatarie dar nu vor iesi marginile perfecte.
Le pui fasiile pliate intr-un prosop curat si uscat, ca sa stea acoperite si sa nu se usuce.
10. Pe blatul de lucru, desfasori o fasie, intr-un capat asezi o lingura de compozitie
lasand coltul liber ca sa il poti plia peste tocatura.
11. Impachetezi in forma de triungi ruland pas cu pas, spune ea singura cum sa faci.
12. La final iti va ramane un capat liber de 2 cm cu care vei inchide plicul dar numai dupa ce tai la 45 grade colturile (cu o foarfeca de bucatarie este mai rapid).
13. dupa ce ai introdus in plic fasia, ungi cu albus, la contactul celor doua parti, ca pe un plic pe care il lipesti.
14. Dupa ce ai terminat cu impachetatul, incingi la foc mediu o baie de ulei si apoi dai la minim. Eu folosesc craticioare mici ca sa nu trebuiasca foarte mult ulei. Prefer sa prajesc mai cate putine caci se fac repede. Se prajesc sambusek la foc mic, pana de vin aurii. Se intoarce dupa ce a devenit aurie pe o parte. Pe cealalta parte se tine putin, doar pana capata culoare. Poate dura doar 1 minut.
15. Se scot pe prosoape de hartie puse in 3 si se schimba des. Pana nu se scurg bine, nu le suprapui, iei alta farfurie in care asezi alt pat de prosoape din hartie.
Se mananca cu legume proaspete, dar si muraturi. Se poate insoti de iaurt gras, cu sau fara verdeata dar frecat cu putina sare.
Liv(e) it!