Este de departe printre preferatele mele, dupa ce am gatit-o pur si simplu nu ma mai opream din mancat. Am mai mancat o data in oras ceva asemanator si de asemenea, as mai fi vrut o portie. Se prepara usor si este delicioasa.
Ingrediente
- 400g foi placinta (am pus 360g + 2 linguri gris)
- 300g iaurt grecesc
- 200g zahar
- 5 oua
- 150ml ulei de masline
- 1 plic praf de copt
- 3 plicuri zahar vanilat
PENTRU SIROP
- 6 linguri zahar
- 500ml apa
- 1 lamaie (coaja rasa si zeama)esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)
- 1 lamaie (coaja rasa si zeama)
- esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)
PREPARARE
1. Foile dezghetate sau proaspete le rupi bucatele cam de 3 cm.
2. Preincalzesti cuptorul la 180 grade.
3. Mixezi ouale cu zaharul, uleiul, praful de copt si zaharul vanilat.
4. Adaugi iaurtul si foile rupte si amesteci bine cu o spatula.
5. Tapetezi o tava (20cm/30cm) cu ulei si faina sau doar hartie de copt. Daca folosesti un vas yena nu trebuie uns cu nimic. Sa ai grija, ca isi dubleaza volumul. Vasul meu mare de yena (cel mare) era ocupat, asa ca am folosit acest vas mic yena (1.5l) in care am pus cam 65% din compozitie
si un vas ceramic pentru restul (asa am avut).
Spuneam ca torni compozitia in tava si introduci in cuptorul preancalzit la 180 grade C si se va coace pentru cca. 40 minute, depinde de forma vasului si grosimea placintei.
SIROP
1. Pentru sirop, razi coaja de la lamaie.
2. Caramelizezi 6 linguri de zahar astfel: intr-o cratita cu fund gros (inox prefer eu) imprastii uniform zaharul si pui la foc mediu. Cand incep sa se formeze insulite de zahar topit, mai reduci focul ca sa nu se arda (devine amarui) si cu o lingura metalica rotesti in insulite largindu-le si topind tot zaharul pana devine auriu.
3. Stingi cu 500 ml apa fierbinte. Atentie la aburi.
4. Adaugi coaja de lamaie.
6. Dai deoparte si adaugi zeama de lamaie si esenta de lamaie.
7. Lasi siropul sa se racoreasca.
8. Cand placinta este gata si rumenita frumos, o scoti din cuptor si torni deasupra siropul de zahar ars.
O lasi sa absoarba siropul si sa se raceasca. Sa portionezi rece.
Liv(e) it!
ALTE RETETE DE PATISERIE DELICIOASA:
Tarta imperiala cu oua si migdale – TECULA MECULA
Aluat fraged pentru prăjituri de casă și plăcinte
Cornuri de casa cu unt, tip croissant
Ai mare dreptate Didi…placinta asta face parte din dulciurile din care mananci si nu te mai opresti ! Buna de dat la altii, nu ???
Si noua ne place rece scoasa de la frigider…hai sa fie si cu un glob cu inghetata !
Buna ideea cu inghetata. O sa recomand.
mmmm,ce buna trebuie sa fie!!
da 🙂
Pare usor de facut si imi imaginez ca e si buna.
Am sa o incerc si eu 🙂
Intrase in spamuri acest comentariu. E foarte usor de facut …si de mancat 🙂
Si mie o portie , va rog 🙂 !
cu placere 🙂
😡 Ce pofta mi-ai facut cu placinta asta
nici eu nu am voie … nici nu ma uit
Pingback: Sambusek | FOOD DESIGN