Secretul sta in combinarea condimentelor. Eu am modificat niste ingrediente proportii si din intamplare am inovat impachetarea intr-un mod mai avantajos. Multumesc JamilaCuisine pentru ideea aceasta, mult de folos noua care nu cumparam mezeluri.
Timp de preparare 40 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 1 hour
Portii 24 felii
Ingrediente
- 300g piept de pui dezosat si fara piele
- 3 oua
- 2 linguri cu mustar clasic
- 70 ml unt topit
- 3 catei mari de usturoi
- 1 lingura rasa (sau dupa gust) ierburi aromatice (am pus un mix de condiment de pui preparat de mine)
- putin cimbru frunze / tocat daca e proaspat
- 1 lingurita cu varf de boia afumata (musai daca vrei gust de afumatura)
- piper macinat proaspat
- 1 lingurita rasa de curry
- 1/2 lingurita sare (gustati la final, inainte de infoliere si fierbere)
- 100g gris
- 2 linguri de patrunjel tocat
- 70g masline verzi fara sambure, umplute cu gogosar
PREPARARE
1. Pieptul de pui il speli bine, il scurgi bine de apa si daca este nevoie, il tamponezi cu prosoape de hartie impaturite gros ca sa nu se lipeasca de carne. Il tai cuburi de vreo 2 cm cu cutitul. Le lasi in asteptare.
2. Mai departe, eu am folosit robotul de bucatarie, cu axul cu lame tip elice. Jamila foloseste mixerul vertical, al meu trebuie dus la reparat. Cred ca merge si in blender daca este puternic. Am pus ouale, am dat cateva impulsuri.
3. Am pus prin orificiul de ulei ca pentru maioneza, untul topit (sau torni in fir subtire). Omogenizezi pentru incorporare, fara sa insisti. Mai adauga in plus si o lingura cu varf de unt moale, la temperatura camerei, sau o grasime de genul celeia care va ramane de la confit-ul de rata / gasca ca sa nu fie uscacios (de la gris).
4. Adaugi toate condimentele si sarea. Pulsezi putin pt omogenizare. La mixul meu de pui predomina boiaua dulce.
5. Adaugi grisul. Omogenizezi.
6. Adaugi carnea si patrunjelul si mixezi pana devine asa:
Nu dureaza mult, pieptul de pui e moale.
7. Eu l-am transferat din bolul de la robot in castron ca sa pot omogeniza cu maslinele intregi, cu o paleta. Am oprit vreo 6 si le-am infipt controlat, veti vedea mai jos, dar cred ca oricum s-au deplasat.
8. Acum pui intr-o oala vreo 2 litri de apa la fiert. Oala va trebui sa aiba diametrul mai mare cu vreo 5 cm decat sulul pentru ca acesta se mareste la fiert.
9. Intinzi o folie alimentara mai lunga, ca sa poti innoda comod capetele salamului, de vreo 50-60cm lungime si modelul mai lat de folie. Cu o paleta, pui parte cu parte din compozitie, dand o forma pe lung ca sa poti impacheta.
Impachetezi prin rulare, ai grija ca folia sa fie suprapusa bine la final. Daca folia ta se dovedeste a fi prea ingusta, nu-i nimic, mai pune una decalat si impacheteaza iar. La mine nu a fost cazul.
10. Capetele le rasucesti. Iei un motz si innozi bine. Cu mana tragi compozitia catre nod, ca sa nu ramana multe goluri de aer. Rasucesti si innozi si celalalt capat.
scurtezi moațele cu o foarfeca, la vreo 2 cm
11. Il pui pe o folie din aluminiu si procedezi ca la folia din plastic
dar nu tai moatzele, le vei indoi.
Dupa ce ai format sulul, insist sa il mai invelesti in a doua folie din aluminiu identica, deoarece folia de deasupra va oxida la fiert si se va innegri asa cum vezi in capatul rasucit din imagine, chiar mai rau.
Precum vezi, stratul acesta din poza este cel de dedesubt si nu isi schimba deloc culoarea dupa fierbere, semn ca nu este nici un pericol sa ajunga particule de aluminiu oxidat la preparat in caz ca la manevrare se inteapa folia din aluminiu. Desigur ca rolul de protectie principal il are folia din plastic, dar este mai bine cu doua straturi de folie din aluminiu. Pui sulul pe o paleta (am folosit spumiera) si il introduci in apa care clocoteste, reducand focul la mediu. Mai completezi cu apa daca este cazul, sa fie acoperit cu vreo 5 cm peste. Va fierbe timp de 40-50 minute. Il poti intoarce o data daca se propteste in moațele din capat si sta scufundat, altfel cam pluteste dar nu este nici o problema, tot se va fierbe. Eu am pus capac la oala.
12. Dupa acest timp, il scoti cu spumiera, indepartezi cu grija folia din aluminiu (vezi sa nu te arzi, eventual poti lasa un pic sa se racoreasca).
13. Il lasi la racit in folia din plastic, la temperatura camerei. Dupa cat de rece este in bucatarie, dureaza in jur de 2 ore. Preparatul se poate pastra la frigider, inchis etans in folie, pentru 3 zile.
Recomand sa fie mancat impreuna cu rosii sau alte legume crude.
Liv(e) it!!
Buna ideea, dar nu se topeste folia de plastic in timpul fierberii?
Surprinzator, dar nu se topeste deloc. A experimentat mai intai Jamila, altfel inovam altceva.
Merge si in hartie de copt la fel de bine!
In apa? Ok! N-am incercat.
Pingback: Confit de raţa cu stafide picante murate | FOOD DESIGN
Pingback: Rulouri de pui umplute cu ciuperci | FOOD DESIGN
Pingback: Rulouri de pui umplute cu ciuperci | Atelierele Roua
Pingback: Pizza rapida la tigaie (Pan Pizza Homemade) | FOOD DESIGN