Inregistrez acest sos ca reteta separata pentru ca voi face trimitere la ea adesea in postarile care vor urma. Este un sos alb, baza pentru mancaruri sau folosit la obtinerea altor sosuri prin adaos de branza, mustar, marar, etc. Consta in incorporarea treptata a laptelui intr-un rantas cu unt. Tehnica de a face sos bechamel fara cocoloase consta in a lua urmatoarele masuri: focul mic, folosirea unui tel (din silicon daca oala are strat antiaderent sau smalt alb), laptele cald si sa amesteci mereu in sos.
INGREDIENTE
50 gr unt (pentru lasagna reduceti untul la 40g)
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale ca pt. lasagna)
sare
piper
nucsoara (optional)
PREPARARE
1. TopestI untul pe foc mic intr-o craticioara.
2. Adaugi faina si amesteci bine cu telul pana obtii o crema, apoi lasi pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amesteci mereu.
3. Trage oala de pe plita si incepi sa incorporezi laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.
4. Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet… ca la maioneza.
5. In acelasi timp invarti cu telul in sos. Continui tot asa: torni putin lapte, incorporezi cu telul, iar lapte, iar amesteci pana se termina laptele (lucrezi cu ambele maini, cu o mana torni laptele, iar cu cealalta manevrezi telul). Cand ai pus tot laptele si s-a cam fiert, daca sosul are o consistenta mai groasa decat doresti, poti adauga inca un pic de lapte. Lasi la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.
6. Condimentezi cu sare si piper si eventual putina nucsoara.
Sa va fie de folos!
Pentru lasagna se fac aceste cantitati dublu si varianta mai subtire din 300mlx2 (lapte).
Pingback: Miel si piure de vinete cu sos bechamel | FOOD DESIGN
Pingback: Miel si piure de vinete cu sos bechamel – Livit