Turtite si “copturi”-povesti din copilarie

Eu cred ca, din imagini, o sa va puteti inchipui cam ce gust ar putea avea aceste turtite, asamblate in chip de sandwich cu diverse “copturi”, iar in varianta de primavara, cu diverse “frunze de primavara”, oua de prepelita coapte in coaja si cascaval topit sub flacara grill-ului.
Turtitele sunt rapid coapte la tigaie. Le prepar atunci cand vreau sa simt in casa miros de paine calda. Sunt bine-venite in anotimpul rece, judecand dupa ceea ce am combinat. Eu am preparat aceasta tigaie cu copturi pe la mijlocul lunii martie cand, pietele erau pline de leurada, untisor, ceapa si usturoi verde si am alcatuit si o varianta de primavara.
Eu asa as pune pe masa, o tigaie veche si obosita, dar curata, cu toate copturile pe ea, si decorata cu fire de cimbru, busuioc sau din care va plac.

Turtite si "copturi"
INGREDIENTE
Turtite preparate rapid la tigaie
cascaval
ceapa rosie
oua de prepelita
ardei rosu copt
nuci fripte
fire de cimbru/busuioc pentru decor
………………………..
frunze de untisor, leurda, ceapa verde (primavara)
Turtite si "copturi"
PREPARARE
1. Lipii preparate rapid la tigaie, dupa reteta de aici. Coca, dupa ce o intinzi foaie, o decupezi cu un castronel sau cana, cam de 10 cm.
2. Ardeiul il coci pe flacara, pe tabla de copt. Eu ii scufund apoi ca pe vinete in apa rece, ii tin 1-2 minute si apoi ii pun la scurs. Prietena noastra Ioana recomanda sa fie tinuti in punga ca sa transpire si apoi s-ar decoji mai usor. Eu am testat, ardeiul gras cu peretii grosi se curata cel mai usor si este foarte gustos.
3. La cuptor, coci ceapa rosie data in doua si lasata in coaja, intr-o tava protejata de hartie de copt.
4. Ouale de prepelita spalate si uscate cu un prosop de hartie, le pui in aceeasi tava, dar le scoti mai repede din cuptor, cam dupa 15 minute daca este cuptorul bine incins. Probeaza cu unul, il decojesti dupa ce l-ai racit 1 minut in apa rece si vezi daca este bine inchegat, altfel mai coci in continuare restul pentru inca 5 minute. Cele mai gustoase sunt daca le coci in spuza pe vatra.
5. Eu am cumparat cascaval pachet dreptunghiular lung, ca sa pot taia niste baghete de vreo 2 cm grosime (patrat in sectiune) pe care le-am inmuiat si copt sub flacara de la grill (vreo 2 minute) pana incepe sa capete culoare aramie pe alocuri si apoi le-am impletit/rasucite intre ele pentru ca sunt foarte decorative. Pe vremuri, ca sa nu arda la mana la rulare, inmuiau degetele in unt (asa procedau la Plaisir des dames)
Turtite si "copturi"
6. Miezurile de nuca le frigi in tigaie in doi stropi de ulei. In acest caz, sunt mai bune fripte, decat coapte la cuptor.
Le asamblezi in varianta “de iarna” asa
Turtite si "copturi"
Turtite si "copturi"
sau in varianta de primavara, ca mai sus: oua coapte, cascaval copt si diverse frunze.
Sa va fie de folos!

Comments

  • La noi in zona le zice scovergi, daca or fi la fel. Cred totusi ca turtitele sunt mai tari, spre lipii par, asa-i ? Orice contine coca, pentru mine e un deliciu, prefer painea in locul unei felii de tort :). Te pup Didi, n-am mai vorbit demult !

    Mihaela 07/05/2014 8:31 Reply
    • Mihaela, n-am cautat o reteta speciala, este aceeasi de la lipii, am scris asta cu link. Va veni vremea sa fie timp sa mai vorbim. Acum postez din arhiva stocata in calculator. De la Pasti nu a mai fost timp sa mai pozez, n-am gatit nimic special, n-a mai fost timp sa ma ocup de culinar. >:D< :-*

      Food Design 07/05/2014 9:55 Reply
  • Ce-mi plac turtitele astea!
    Super idee!

    Mary Udrea 09/05/2014 6:54 Reply
    • Tot cu gandul sunt la turtitele acelea ale tale 🙂

      Food Design 09/05/2014 17:36 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..