Bastonase din orez cu ton, din orez reciclat

Adesea ramane neconsumat o parte din orezul gatit la abur pe care il mancam in loc de paine impreuna cu mancarurile cu sos. Acest orez ramas il puteti “recicla” si obtine niste chiftelute cu ton care mie mi-au placut foarte mult. Sunt foarte incantata ca am gasit cum sa il valorific intr-un preparat gustos.
Puteti incerca si cu pilaful romanesc dar trebuie sa nu fie zemos, trebuie sa il scadeti bine la foc mic.
Bastonase din orez cu ton
INGREDIENTE

Ingrediente

  • 1 sau 1+1/2 cana cu orez bun de reciclat (fiert)
  • 4 linguri cascaval ras
  • 2 oua
  • 1 lingura pesmet
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • rozmarin cateva fire sau 1 lingurita rasa - uscat si macinat
  • piper macinat proaspat
  • 2 linguri ulei
  • 1 conserva de ton

IN PLUS

  • pesmet pentru tavalit bastonasele
  • ulei de floarea soarelui pentru prajit

Bastonase din orez cu ton
PREPARARE
1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva.
2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur care a ramas nemancat.
Bastonase din orez cu ton
3. Rade cascaval si adauga-l peste orez.
Bastonase din orez cu ton
4. Adauga ouale intregi.
Bastonase din orez cu ton
5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza amestecand cu o lingura.
Bastonase din orez cu ton
6. Apoi presara 1 lingura de pesmet si tonul scurs de saramura in care a fost conservat. Este mai gustos si de mai buna calitate cel care se vinde bucati conservate vs. cel sfaramat. Framanta cu mana totul. Vei obtine o compozitie usor lipicioasa.
Bastonase din orez cu ton
7. Intr-o craticioara foarte mica (diametru 12-15 cm), in baie de ulei , se vor praji bastonasele. Incinge uleiul, pe ochiul de aragaz cel mai mic, la temperatura medie. Pobeaza cu un bob de la orez daca sfaraie, semn ca uleiul este suficient de incins. Reduci focul la minim.
8. In acest rastimp, pune pesmet intr-o farfurie intinsa. Formezi cu mana (eventual foarte usor umezita cu apa) bastonase din orez lungi de vreo 5-6 cm si groase de maxim 2 cm. Le tavalesti pe toate partile prin pesmet.
Bastonase din orez cu ton9. Scufunzi bastonasele in uleiul incins, cu ajutorul unei furculite, Nu se tin daca le vei intepa.  Trebuie sa lasi spatiu intre ele pentru a se praji uniform.
Bastonase din orez cu ton
Cand s-au rumenit pe o parte, le rumenesti si pe cealalta parte in cazul in care nu s-au rotit deja singure. Nu dureaza mult timp prajirea, asa ca nu trebuie sa lasi nesupravegheat vasul.
10. Le scoti cu o furculita sau spumiera, intr-o farfurie, pe un prosop de hartie absorbant si le lasi la scurs.
Bastonase din orez cu ton
Sunt mai bune calde. Pentru ca sunt cu ton, noi le-am mancat cu un sos/emulsie de lamaie dupa reteta de aici.
Liv(e)  it !
Bastonase din orez cu ton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..