Încă o idee de gătit o prăjitură bună și răcoritoare, din albușuri ramase de la alte preparate. În plus, se impunea ca să încep să elimin din fructele congelate pe care încă le mai am, pentru că deja apar cele proaspete, de sezon. În sezon, când veți prepara cu fructe proaspete, va rezulta un blat mai umed, probabil ușor însiropat pentru că fructele sunt mai zemoase.
Să ne înțelegem, totul se poate pregăti și manual dar scurtezi timpul incredibil de mult dacă te ajuți cu un mixer static puternic, sau măcar un mixer clasic de mână.
Dacă doriți, pe fiecare porție o puteți orna cu frișcă.
Ingrediente
- 210 g şi pană la 240 g albuşuri (cam 7)
- 200 g zahăr (cam 1 cană)
- 230 cană faină ( cam 1+1/2 cană)
- 50 ml unt topit sau ulei
- 2 linguri - cacao
- 1 ciocolată 90 - 100 g
- 700 g vişine, cirese, fructe de padure sau visine din visinata, etc.
PREPARARE – Chec marmorat, cu fructe și ciocolată
– În cazul fructelor congelate (fără sâmburi), le pui în sită la decongelat și scurs peste noapte. Altfel durează minim 6 ore. Vara, când e cald, merge mai repede.
– Pregătești o tavă mică (18 x 26 cm este a mea) și o acoperi cu hârtie de copt, inclusiv marginile. Poți să o cocoloșești ca să stea în formă și pe pereți.
1. Cântărești zahărul.
2. Bați albușul la viteza maxima, până ce se întărește.
La mine a durat maxim 2 minute.
3. Adaugă tot zahărul
și bați la viteză maximă, până face moț
Încă vreo 2-3 minute durează. Dacă bați manual, trebuie adăugat în vreo 4 etape.
5. Acum, schimbi paleta de bătut albușuri cu cea pentru creme și aluaturi (nu cârligul de cocă). Prin “pâlnie” torni untul topit (sau uleiul) șuvoi. Daca bați cu mixerul de mână, reduci viteza și torni în fir subțire, apoi dai la maxim.
6. Pentru mine, timpul salvat este prețios, așa că am ales să lucrez la robot toată prăjitura. În acest caz, dacă nu amesteci manual în albuș, trebuie adăugat un praf de copt în făina cântărită. Daca nu te grăbești, nu mai pui praf de copt deloc, lași deoparte mixerul și încorporezi faina lingură cu lingură, amesteci cu un tel pară, cu mișcări obligatoriu de jos în sus, ca să nu piardă aer. Cu metoda aceasta, nu garantez că după răcirea blatului nu se lasă. S-ar putea să fie foarte bine, nu știu. Cum am procedat eu a rezultat o prăjitură coapta, crescută și care nu s-a lăsat absolut deloc + timp salvat.
7. La robot, prin pâlnie, torni șuvoi faina cântărită, la viteza medie, apoi mai lași până la omogenizare la viteza mare câteva zeci de secunde și obții un aluat care are consistența celui de chec.
8. Torni 2/3 din compoziție în tavă și nivelezi.
9. Acum, preîncălzești cuptorul la 180 grade.
10. Opțional, poți să adaugi și pregătești o ciocolata: o toci. În restul de 1/3 compoziție, pui praful de ciocolata. Lași brațul mixerului și îi pui capacul. Omogenizezi cam 10-20 secunde. Adaugi fulgii de ciocolată și procedezi la fel.
11. Torni această compoziție colorată peste cea din tava, în panglici rare. Apoi, cu o furculiță, miști la suprafață (nu o scufunzi până jos) și formezi niște ape frumoase.
12.
a)-În cazul fructelor congelate, nu le mai dai prin făină (eu am dat o mică parte și au rămas albe, nu recomand), și presari 500 g pe toată suprafața. Oprești 200g
b)-În cazul fructelor proaspete care sunt mai grele, le pui curățate de sâmburi într-o pungă cu zip în 2 linguri de făină și agiți punga ca să se îmbrace în făină. Surplusul de făină se aruncă. Le presari pe toate 500g pe suprafața blatului.
12. Introduci tava în cuptor și coci între 35-50 de minute. Vreo 35 ar trebui să fie suficiente dacă tava e mai largă și blatul subțire și vreo 50 minute a durat la mine, eu am dorit blatul mai ridicat.
În cazul fructelor proaspete, cu atât mai mult e bine să fie mai degrabă ridicat pentru că vor umezi blatul, nefiind scurse de zeamă ca cele congelate. Și pentru că voiam să fie mai umed (fructele fiind congelate și scurse de zeamă), l-am scos după 45 de minute și am mai așezat în cavități celelalte 200g de fructe. După 5 minute l-am scos.
Liv(e) it!
Alte retete cu rezultate deelicioase:
Nu ma omor dupa pandispan cu fructe, la mine daca nu are crema,e mai greu . Accept doar daca fructele sunt proaspete. Fie, o mananc cu un motz de frisca 🙂
😛 buna idee cu un motz de frisca. mmmm…!!! nu m-am gandit
Imi place mult!
ma bucur
Vad ca ai robot de la Russel Hobbs!! Esti multumita de el? Te intreb pentru ca sunt in cautarea unuia si nu stiu ce firma sa aleg, pentru ca momentan nu imi permit un Kitchen Aid!!! Imi facuse cu ochiul marca ta si unul de la Bosch!! L-ai luat din Metro?
Am scris in introducere ca am avut sansa sa il castig cu reteta anului 2013 pe bucataras. eu sunt multumita, pt. ca Elena, compar cu ceea ce am avut eu pana acum. N-am lucrat niciodata cu Kitchen Aid ca sa pot constata diferentele. Am vazut pe youtube un filmulet in care arata ca fata de kitchen aid are o vibratie la aluaturi groase. Intr-adevar, are acea vibratie dar treaba si-o face. De aici si diferenta de pret, 1/3 din pretul Kitchen Aid.