O varianta de pui la cuptor cu legume, reteta inspirata din bucataria araba. Se mananca insotita de garnitura din orez basmati preparat la abur si salata asortata taiata cubulete mici. Ca metoda de preparare, de data aceasta puiul nu este rumenit la tigaie in prealabil, asa cum am procedat cu puiul in sos de rosii cu usturoi, deoarece este o varianta mai dietetica, fara prajeala si fara grasime multa (am scos pielea).
Probabil ar fi fost mai gustos in varianta amintita in cealalta reteta, procedati asa cum doriti in privinta pregatirii carnii. Aceasta reteta nu prevede vin. Cine doreste, poate sa adauce o cescuta ca de cafea, cu vin.
Raman la parerea ca gustul mancarii scazute la cuptor este mai bun intr-o tava de acest tip, sau vas roman larg, decat intr-o cratita cu pereti inalti si diametru nu prea mare, in care carnea ramane acoperita de sos si nu se rumeneste.
INGREDIENTE
3 pulpe pui+ 1/2 piept de pui cu os (sau 1 pui intreg portionat)
3 linguri ulei
1 legatura ceapa verde
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita coriandru
1 lingurita rasa piper (am pus Garlic)
1 lingurita cu varf sare
5 catei usturoi
……………………………………….
1 ceapa mare (am pus rosie)
1 morcov potrivit
Pana la 1 kg rosii de gradina sau 1 conserva cu rosii tocate, in bulion 450g
4 rosii (de care am vrut sa scap)
1 lingura bulion desfacut intr-o cana de supa sau apa (caz in care adaugi cub de concentrat de legume homemade)
1 legatura mica de patrunjel
120 g masline fara samburi
1/3 lingurita chilli (am pus 5 chilli birdseye, sunt miniaturali)
piper, sare (peste rosii)
PREPARARE
Pregatesti un vas/o tava cu pereti inalti pentru cuptor (2.5l minim).
1. Intr-un castron incapator, amesteci ceapa verde taiata mic impreuna cu uleiul si condimentele precizate.
2. Speli cu apa rece carnea, o scurgi bine de apa. Dai in doua pulpele de pui. Eu indepartez pielea de obicei. Le-am crestat cam 1 cm adancime in partile carnoase ca sa patrunda aromele.
3. Imbraci cu amestecul condimentat fiecare bucata, o freci bine ca sa patrunda in crestaturi si ceapa verde si le asezi in vasul de aragaz una langa alta.
4. Dai in doua cateii de usturoi si impanezi carnea in crestaturi.
5. Dai drumul la cuptor la 220 grade si lasi in asteptare.
6. Taie ceapa in doua, si apoi transversal, solzi. O imprastii peste carne.
7. Taie morcovul fie rondele, fie baghetute asa cum am procedat eu.
8. Decojesti rosiile si le tai cubulete mici. Le adaugi in tava impreuna cu rosiile continute de conserva. Pentru mai mult sos, mai adaugi o lingura de pasta de rosii dezlegata intr-o cana de supa sau apa. Eu n-am pus pentru ca nu permitea capacitatea vasului dar ar fi trebuit mai mult sos.
9. Presari cu putina sare, chilli si piper. Scuturi tava ca sa intrepatrunda rosiile, bucatile de carne.
10. Toci marunt patrunjelul si il presari pe deasupra.
11. Pui capacul la tava. Daca nu ai, etanseaza cu folie din aluminiu si coci la cuptor pentru 30 de minute, la 220grade.
12. Scoti tava, ridici capacul neaparat cu manusi de protectie la vase fierbinti pentru ca te poate arde aburul care navaleste cand ridici capacul.
13. Ridici la suprafata bucatile de carne si le intorci, legumele ramanand ca un pat.
14. Scufunzi maslinele in sos printre bucatile de carne. Scuturi cu grija de 2-3 ori tava ca sa se aseze continutul.
15. Introduci la cuptor tava fara capac, pentru inca vreo 30-40 de minute, pana se rumeneste carnea si se ridica un pic de gasime la suprafata. La mine este putina grasime pentru ca am scos pielea.
Se mananca alaturi de orez basmati preparat la abur.
Sa va fie de folos!
vai, ce bine arata! mi-a lasat gura apa!
bun sosit, Adnia!
Superb si delicios 🙂
Hei, Simona, multumesc pentru vizita! 🙂
Mmmmm,ce bine arata si ce bun trebuie sa fie!!
Pup Didi si o seara buna!!
Multumesc pt vizita 🙂
Delicios!!!
e ok 🙂
Minunat arata….mi se face pofta cum citesc reteta….!
Te astept cu mare drag la Campania mea de sarbatoare :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
Te tzuc !
multumesc, o sa intru maine sa vad despre ce este vorba, sunt foarte prinsa acum