Este cel mai bun pui cu sos de rosii mancat, ever. Ca si in cazul retetei de chiftelute marinate publicate pe blog, am avut surpriza sa constat ca metoda de preparare alta si proportia, sau lipsa (ceapa), unora dintre ingrediente, o transforma de fapt intr-o “alta mancare”.
M-am tot gandit, ce face diferenta? Pai, este fara ceapa (eu puneam ceapa), cu usturoi mai mult decat 2 catei (as pune usturoi si in prajituri, atat de mult imi place), vin credeam ca nu merge cu pui dar acest preparat m-a contrazis, e cu oregano pe care nu aveam obisnuinta sa il pun decat in pizza (totdeauna condimentele fac diferenta) si eu s-a nimerit sa am 450 ml de supa clara, poate fi de legume sau carne sau o simpla apa ramasa de la fierberea cartofilor (atunci cand nu i-am fiert in coaja).
SURSA: retetepapabun.ro
Recomand sa o mancati cu mamaliga. Am modificat nesemnificativ cate ceva, punctez in paranteza cum.
INGREDIENTE
3 pulpe pui (am pus 4)
1-2 linguri ulei de masline sau floarea soarelui
1 cescuta ca de cafea (din cea maricica) cu vin
5 rosii (am folosit conserva rosii tocate in bulion 450 g)
1 lingurita bulion (am pus 1 lingura cu varf cu pasta concentrata de rosii, carnea fiind mai multa)
5 catei usturoi (am pus o capatana)
1 lingurita oregano (cu varf)
boia, sare (sau 1 lingura mix de condimente pt. pui de calitate)
1 mana de ciuperci
PREPARARE Pui cu sos de rosii, usturoi si mamaliguta
Pregatesti un vas/o tava cu pereti inalti pentru cuptor (2.5l minim).
1 Am dat in doua pulpele de pui. Eu indepartez pielea de obicei. Le-am crestat cam 1 cm adancime in partile carnoase ca sa patrunda aromele si ca sa se prajeasca. Le-am pus pe o tava, le-am presarat bine cu mix-ul de condimente pt pui (la ochi, cat sa se acopere peste tot) si le-am frecat ca sa intre in crestaturi condimentul.
2. Intr-o tigaie larga incingi uleiul si frigi carnea pe ambele parti doar atata cat sa devina putin rumena, vreo 5 minute.
3. Am adaugat vinul, mai lasi 2 minute la fript si scoti carnea intr-un vas cu capac / farfurie.
4. Adaugi ciupercile taiate si se frig lasand zeama.
5. Toci rosiile cubulete. De data aceasta am pus conserva.
6. Am dezlegat bulionul in doua cani de supa si le-am adaugat.
9. Le lasi sa fiarba vreo 5 minute.
10. Incingi cuptorul la 200-220 grade si lasi in asteptare.
11. Adaugi usturoiul decojit si pisat, 1 lingurita cu varf mare oregano si daca mai este nevoie, potriviti de sare. La mine nu a fost cazul, conserva cu rosii era deja sarata. Tineti cont ca mai scade la cuptor si devine mai sarata.
12. Transferi in vasul pt. cuptor si o coci fara capac pana mai scade 3 degete si face o crusta frumoasa deasupra.
Se mananca cu mamaliga. Cui nu ii place mamaliga, poate sa prepare piure sau orez la abur.
Liv(e) it!
Iti mai recomand Ostropiorul oltenesc, pui in saramura cu mamaliguta si ardei copti >>> reteta
Tareeee bun! ador oregano, l-as pune la orice :))) poti sa incerci sa strecori si o foita de dafin in sos. Pur si simplu este irezistibil! :))) O zi frumoasa!
da, cu dafin ca la chiftelutele marinate. bun!
Arata foarte bine ! Mi-e dor sa mananc si eu un sos, ca doar sunt om :), astept cu nerabdare vremuri mai “slabe” !
of! … eu inca n-am intrat la dieta, dar trebuie. adio mamaligi
Sti ce am facut ? Am trecut reteta in asteptare , la DE FACUT !!!
Dar pentru ca respect dieta, nu am sa prajesc carnea si mamaliga o las altora.
Ce hainute frumoase ti-ai ales pentru luna lui Martisor !
si tu la dieta? bravoooo!!! sper sa ma mobilizez si eu desi urasc
O reteta grozava pentru o masa pe cinste. Mai ai? 🙂
pentru mamici tinere si frumoase ca tine, prepar din nou 😉