Pui Tandoori condimentat – reteta indiana

Va informam in introducerea de la ultima reteta de lipii indiene umplute cu cartofi ca m-am hotarat sa le prepar ca sa insoteasca felul principal din meniu care era acest pui Tandoori.

Sunt detinatoarea unei colectii importante de condimente (peste 30) 😛 . Desigur ca le am ca sa le folosesc. Ultimele insa, le-am primit in urma unui concurs care s-a desfasurat pe blogul Brandusei si o parte m-au pus in dificultate in a le folosi, pentru ca sunt foarte exotice. Printre acestea era si un pachet cu condimente indiene (Ajowan-seminte).

Aici deschid o paranteza: asta-vara, in fascinatia mea pentru lumea culinara descoperita pe internet, m-am aruncat sa prepar si din bucataria internationala, alta decat europeana. Din bucataria indiana, primul incercat a fost puiul Vindaloo. Pe vremea aceea, n-as fi indraznit sa schimb ceva intr-o reteta, in dorinta de a simti gustul autentic al unui preparat. Cu ocazia aceea mi-am procurat si chimion (cumin, camun), lamurita fiind in cadrul unei ample discutii despre gustul total diferit al acestui condiment fata de al chimenului, asemanatoare fiind doar denumirea si confirm acest aspect. Nu mai intru in multe detalii, puiul Vindaloo era foarte puternic aromatizat, condimentat zdravan, sincer, l-am mancat doar eu in portii mici si destul de greu. De atunci mi-am spus ca n-are rost sa mai insist daca alor mei nu le plac mancarurile indiene desi, isi dadusera acordul, declarasera ca sunt deschisi sa incerce gusturi noi dar, Puiul Vindaloo, nu a fost din categoria celor care sa ramana pe lista de preparate ale casei.

Cu puiul Tandoori am procedat altfel. M-am lamurit de la puiul Vindaloo ca ar fi fost suficient doar sa simt aroma Indiei punand mai putin condiment decat prevedea reteta. Insa, daca vrei sa iti curga prin vene India, atunci pune 5-6 linguri de Tandoori Masala (va dau compozitia mai jos) asa cum prevede aceasta reteta, nu 1,5 asa cum am pus eu. Ca de obicei, inregistrez reteta originala asa cum am luat-o de la Edith iar in paranteza scriu cat am pus eu condiment ca sa ne placa.

Puiul Tandoori este rosu aprins nu numai de la condimente, ci se pune colorant rosu in marinada. Asta este specificul lui. Am colorant rosu dar nu am pus, am preferat sa adaug boia dulce, ma interesa doar gustul, nu neaparat sa fie foarte rosu neavand musafiri la masa pe care sa vreau sa-i impresionez. Edith spune ca “Tandoor” este un cuptor autohton indian in care se coace dar, nu este gresit nici daca folosim cuptorul modern.

Acest pui merita gatit in doua ocazii: atunci cand vrei sa mai rupi monotonia, sa mai ai si “un altceva” la masa sau daca organizezi o petrecere cool impreuna cu prietenii cu tema India, sa te costumezi, sa asculti muzica indiana, sa dansezi in stilul Bollywood sau traditional prin vaporii de la betisoarele parfumate indiene si, desigur, sa mananci mancare indiana. Chiar merita!

L-am mancat in lipii indiene cu un sos din iaurt, sare, usturoi pisat, patrunjel si alaturi am avut si o salata asortata din legume taiate cubulete. In farfurii se pun si felii de lime cu zeama carora se stropeste carnea.
Ne-a placut!
PUI TANDOORI
PUI TANDOORI

INGREDIENTE
cca 600g pulpe de pui (am pus 3 pulpe si un piept mediu-900g)
300 g iaurt (mi-a ajuns, altfel suplimentam)
sare
felii de lime care se servesc alaturi de pui in farfurie

5-6 linguri condiment tandoori masala (am pus cam 1.5 linguri) preparat dupa reteta de sub fotografie.
Am fost bucuroasa ca am avut ocazia sa folosesc 3 dintre condimentele de la Magazinul de Mirodenii) care au intrat in compozitia condimentului Tandoori Masala (Ajowan, Chilli Birdseye si Piper Garlic)PUI TANDOORI:

(m=masura pe care ne-o stabilim: lingurita sau varf de cutit, etc.)
in mojar sau rasnesti pulbere:

1 m ghimbir (adrak)
1 m cuisoare (Lavang)
1+1/2 m nucsoară rasă (Jaiphal/Javitri)
1 m schinduf (Methi) – am inlocuit cu seminte Ajowan
1 m scortisoara macinata (Tuj sau dalchini)
1 m de piper negru proaspăt măcinat (Kalimirchi) -am pus Garlic
1 m cardamom maro (Elaichi) -am avut verde
1 m ardei iute (am facut pulbere unul mic Chilli Birdseye- mic dar afurisit tare)
nerajnite:
1 + 1/2 m Chimen seminte (Jeera)
2 m Coriandru (Dhania)
1 m ceapa – am tocat 1/2ceapa medie
1 m praf de usturoi (Lasun) -aveam granulat dar am preferat sa zdrobesc 5 catei de usturoi
colorant alimentar sau aliment colorant rosu (am pus 1 lingura boia dulce)

PREPARARE
1.Speli cu nadejde pulpele de pui cu apa rece. Le scurgi si le pui intr-un vas cu capac unde va sta la marinat. Se pot pune in pungi cu zip.
2.Eu indepartez pielea, voi procedati asa cum doriti. Crestezi pulpele adanc la incheietura ca sa nu ramana in sange sau poti cumpara doar ciocanele. Crestezi partile carnoase in diagonale. Pieptul il dai in doua pe lung si il crestezi in romburi adanci cam de 1cm.
3.Faci o marinada din iaurt si condimente (am pus cam 1.5 linguri condiment).
4.O torni peste carne, omogenizezi, inchizi etans si lasi la marinat in frigider pentru minim 2-3 ore.
5.Pregatesti o tava de cuptor pe care o protejezi cu hartie de copt si peste hartie pui folie din aluminiu, astfel salvezi timp si scapi de efortul de a mai curata arsurile din tava. Edith foloseste tavi din aluminiu de unica folosinta.
6.Incingi bine cuptorul si dupa ce s-au marinat, pui pulpele de pui la cuptor la foc mediu pt. cca 50 minute – o ora, pana se rumenesc frumos.
PUI TANDOORI
Daca vrei, poti stropi si cu putin ulei. Eu nu le-am mai stropit.
Este dietetic si se prepara rapid.
Liv(e) it!

  • Nu sunt mare amatoare de preparate in care se folosesc fel si fel de condimente, probabil pentru faptul ca merg mai mult pe clasic, dar puiul tau arata foarte bine!

    Rocsy Ciobanu 07/02/2014 20:19 Reply
    • nici eu nu sunt foarte amatoare de aceea am redus mult condimentele asa cum povesteam 🙂 ; in cantitati moderate ne-a placut

      Food Design 07/02/2014 21:45 Reply
  • Ma bucur ca ai incercat reteta de pui tandoori. Nici eu nu sunt mare amatoare de arome prea tari (in speta cele indiente..), dar din cand in cand mai incerc cate ceva nou.
    Mie lipiile alea imi fac cu ochiul rau! 🙂

    edithfrincu 08/02/2014 10:28 Reply
    • Edith, este o onoare pentru mine ca ti-au atras atentia lipiile 🙂

      Si eu am spus la fel, ca este bine sa mai variem si cred eu ca ajuta la intelegerea altor culturi …. drumul Indiilor … stii tu …

      Food Design 08/02/2014 13:06 Reply
  • Delicios acest pui!

    Haplea 09/02/2014 9:48 Reply
  • Cat de bine arata !!!

    Andreea Mohorea 10/02/2014 10:25 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..