Asta-vara, cand cautam de zor retete pentru preparat lipii rapide la tigaie , am ajuns in blogul doamnei Manjula 🙂 . Un blog cu retete pentru preparate vegetariene din bucataria indiana dar scris in limba engleza. Cum cuvantul cheie (cautam ceva lipii libaneze) m-a dus pe aceasta reteta, am salvat-o cu gandul sa o prepar candva. Stiam ca intr-o zi voi ajunge sa incerc si preparate indiene.
Sunt perfecte pentru un mic dejun de weekend sau brunch. Se prepara cu grau integral, eu am folosit o faina de la tara. Se pot prepara simplu sau cu variate umpluturi. Cea mai populara este aceasta cu cartofi.
Se consuma cu Tomato Chutney, iaurt, ardei iute, cu quesadilla mexicana, cu branza (de capra am folosit) si rosii feliate in lipia pliata in doua asa cum am aratat in prima fotografie.
Pentru 6 parathas:
INGREDIENTE
ALUAT
1 cana de faina integrala de grau
1/2 cana apa
1 Vârf de cutit cu sare (am pus mai multa)
UMPLUTURA-PASTA DIN CARTOFI
2 cartofi medii
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita seminte de chimen (Jeera)
1 ardei iute verde tocat (am pus doar 1/3)
Coriandru verde tocat sau menta -2 linguri (am pus uscat de la plic-1 lingurita) puteti inlocui cu patrunjel sau alte plante preferate, este voie!
OPTIONAL: 1/2 lingurita garam masala (n-am pus)
OPTIONAL: 1/2 lingurita praf de amchoor (pudra de mango verde)-nu am pus
IN PLUS
1/4 cana faina pentru framantat/modelat
Ulei
PREPARARE
Pui la fiert cartofii apoi prepari aluatul:
ALUAT
1. Intr-un bol incapator amesteci faina si sarea cu apa la temperatura camerei sau un pic calduta ca de paine. Formezi un aluat moale. Mai adaugi apa daca este necesar. La mine nu a trebuit in plus.
2. Pe un blat de lucru lucios pui o picatura de ulei
si framanti aluatul timp de 2 min pana devine neted si flexibil.
Acoperi aluatul cu un prosop umed si il lasi in asteptare cat timp prepari umplutura, minim 10 minute.
UMPLUTURA
1. Fierbi 2 cartofi mijlocii in coaja, pana cand se inmoaie. Scurgi apa si ii lasi sa se raceasca atata cat sa-i poti curata de coaja. Sub nici o forma nu se vor raci in apa rece pentru ca devin aposi si nu mai pot fi folositi.
2.Intr-un bol cu fundul plat ii sfarami cu pasatorul de cartofi (eu prefer pe cel manual, blenderul face pasta gumilastica). Adaugi ardeiul tocat si restul condimentelor. Ca sa se vada si verde, fiindca n-am avut coriandru verde am pus si niste patrunjel, este voie.
ASAMBLARE
1. Dai aluatului o forma de mic sul ca sa poti aprecia corect si il tai in 6 parti egale si formezi bile ruland intre palme pe care le pui intr-o farfurie plata cu faina.
2. Ungi mainile cu un pic de apa, scuturi bine si formezi apoi 6 bile egale din pasta de cartof.
3. Iei cate o bila de aluat, o tavalesti prin faina din farfurie si o pui pe blatul infainat
intinzi o foaie de 7-10cm, atata cat sa cuprinda bila de cartof si s-o poti sigila.
4. Pui bila de cartof in centrul foii de aluat si o imbraci ca o traistuta pe care o sigilezi cu degetele.
5. Incinge bine o tigaie groasa (una veche) fara ulei si testezi cu un strop de apa, cand sfaraie, este suficient de incinsa. Focul ramane la moderat.
6. Daca ai pulverizator de ulei, ok, il pregatesti. Daca nu ai, aduci ca sa ai la indemana un vas mic (cana/bol care sa sprijine comod o pensula din silicon) care sa contina o lingura de ulei.
6. Iei cate o traistuta, o pui cu sigiliul in jos pe blatul infainat si cu sucitorul formezi o lipie. Aluatul nu se lipeste. Daca intampini probleme (depinde de tipul de faina) infainezi sucitorul, presari putina faina si pe foaie.
7. Rulezi foaia pe sucitor si o transferi in tigaia fara ulei. Dupa cateva secunde o ungi cu ulei cu pensula sau dai un puf ce pulverizatorul si o intorci. La fel procedezi si cu cealalata parte.
8. De aici, eu nu m-am mai inteles cu lipia asta pt. ca s-a umflat ca o gogoasa.
Doamna Manjula sfatuieste in acest caz sa o presam cu paleta dar aerul nu iesea! Atunci am luat o scobitoare si am ciuruit-o si am presat cu paleta. Furculita nu intra, de aceea am folosit scobitoarea. Si tot ciuruiam si tot presam intorcand-o de pe o parte pe alta pana s-au format banuti frumosi maronii.
9. Pe masura ce erau gata le depozitam pe un gratar. Apoi le-am pus intr-un prosop mare de bucatarie ca sa nu se raceasca prea rau.
10. Paratha se mananca imediat pentru ca sunt mai crocante. Daca mai stau, se mai inmoaie dar tot bune sunt.
Daca iti raman pe a doua zi, nu le introduci in frigider, doar le tii in folie de aluminiu maxim pentru 2 zile. Daca le consumi in afara acestui timp, trebuie sa le pui la frigider si tin 3-4 zile iar la congelator pana la o luna. Cand le scoti din congelator, lasi la dezghetat si le incalzesti la cuptor sau in tigaia incinsa, dar fara ulei.
Se consuma cu Tomato Chutney, iaurt, ardei iute, cu quesadilla mexicana, cu branza (de capra am folosit) si rosii feliate in lipia pliata in doua asa cum am aratat in prima fotografie.
Liv(e) it!
Foarte gustoase, si noua ne plac. Eu le presar branza sarata si le impachetez si le intind iar, nu ma mai satur de ele :)))
buna idee! o sa prepar si asa, cu prima ocazie. imi place mult branza in paine
Lipiile astea sunt o minunatie!
Teo, olteanca mea, ma bucur ca ai poposit aici! 🙂
Ce bune sunt si te apreciez foarte mult pentru ca fiecare reteta o explici cu lux de amanunte;bravo!!
iti multumesc!
Felicitari pentru o realizare superba a acestor Aloo Parathas!!! Sunt, intr-adevar, exceptional de gustoase si simplu de preparat. Ma bucur ca am descoperit si alti romani iubitori de mancare indiana 🙂
Ma bucur ca te-ai oprit aici Cloud. Ce sa zic, imi place, dar condimentez mai temperat (cazul altor retete). Tot timpul insa, scriu reteta corect, in varianta originala si in paranteza cum am adaptat eu gustului … romanesc 🙂
Exista condimente care nu au deloc gust picant, daca de asta te feresti. Condimentele nu au alt rol decat de a ne face viata mai buna si digestia mai usoara. Indienii mananca extrem de picant, insa Ayurveda nu sustine acest punct de vedere, ci spune ca fiecare are nevoie de anumite condimente specifice care sa-i sustina sanatatea. Felul romanesc de a manca este foarte ok insa ar avea nevoie de doar un dram in plus de condimente blande gen coriandru, fenicul, turmeric. Din aceasta perspectiva avem de invatat de la bucataria indiana sau de la cea ayurvedica.
Negresit voi vizita blogul tau ca sa ma informez. Stau rau cu timpul in aceasta perioada dar un ochi, tot arunc sa vad ce propuneri ai :). EDIT: Hei, Cloud (cum sa iti spun pe nume?), dar am mai fost in blogul tau!!! 😀 … Eu nu retin neaparat numele blogurilor insa vizual, imi raman infipte in memorie. Voi reveni cat de des voi putea. Felicitari, arata exceptional totul si multe articole explicative de folos.
Te astept oricand cu mare drag!
Am editat raspunsul anterior, nu mai repet 😀 PS- ce emoticons urate ne-au pus cei de la WP.
Asa-i, urate foc! Multumesc pentru vizita. Si mie imi place mult blogul tau!