Chiftelute in sos de rosii cu busuioc

Veti spune ca este neinteresant, ca toti stim sa preparam chiftelute marinate. Reteta aceasta se deosebeste de cea mostenita de mine prin cantitatea anumitor ingrediete si ca etape de preparare. Adaosul de busuioc din belsug, pe care eu nu il puneam, da sosului o aroma extraordinara. In zona in care m-am nascut, busuiocul se cultiva numai acela care se pune la icoana. Abia dupa ce am inceput sa gatesc dupa retete publicate online, am capatat obisnuinta sa folosesc busuioc foarte des.
Alte diferente: usturoiul nu se pune la sfarsit in sos ci se caleste odata cu ceapa, la inceput. Ceapa este putina cantitativ.
Chiftelutele nu se prajesc indelung in baie de ulei. Se rumenesc doar la suprafata si se continua coptul lor la cuptor timp de vreo 10 minute fara sos, astfel, nu se imbiba cu ulei in exces. Eu nu procedam deloc asa, doar le prajeam.

Nu am avut conserva de rosii intregi in bulion si am preparat cu rosii proaspete care nu erau bine coapte, de aici si culoarea mai deschisa cu un ton. Nu asta este important de spus ci vreau sa punctez ca din aceasta cauza, la mine sosul a fost cam astringent. Adaosul de zahar asa cum prevede reteta ar fi corectat aciditatea dar eu nu am pus. Tin sa precizez toate acestea in interesul celor care au probleme de hiperaciditate la stomac asa cum am eu uneori. Am resimtit un disconfort din cauza rosiilor necoapte astringente. Cu toate acestea, ceilalti care au mancat nu au reclamat nici un neajuns. De aceea, recomand ca iarna sa folositi conserva de rosii in bulion.
Este o mancare extrem de gustoasa, care s-a terminat rapid.
Am mai invatat ca foarte potrivita este o garnitura din paste lungi (tagliatelle, spaghetti etc). O asociere delicioasa care ne-a placut foarte mult, povestesc la sfarsit cum se procedeaza.
Reteta am selectat-o de pe site-ul Laurei Laurentiu.
Chiftelute in sos de rosii cu busuioc

INGREDIENTE
PENTRU CHIFTELUTE
400 sau 500 g carne tocata (vita+porc)
1 felie de paine
1 ou
4-5 catei de usturoi pentru sos + 1 pentru chiftelute
1/2 de legatura de patrunjel
1 varf de cutit de nucsoara rasa
5 linguri de ulei (la prajit, folosesc minunatul ulei de palmier ca sa nu arda sau fumege)

PENTRU SOS
2 cepe salote mici (sau 1/2 ceapa mica)
4-5 ramuri mari de busuioc (am pus 2 lingurite busuioc uscat)
1 conserva de rosii intregi in bulion (sau 5 rosii bine coapte, oparite si curatate de pielita + 1 ceasca de 150 ml. cu bulion)
1-2 linguri de zahar (eu nu am pus)
sare si piper
optional: 1 ardei iute rosu mic

PREPARARE
Incepi cu pregatirea sosului. Eu am folosit rosii proaspete + ceasca de bulion.
1.Am clocotit niste apa, am oprit focul si am oparit rosiile timp de 1 minut ca sa pot sa le scot usor pielita.
2.Intr-o tigaie, incingi 2 linguri de ulei, adaugi salotele tocate si 4-5 catei de usturoi.
3.Calesti la foc moderat spre mic, pana cand devin usor aurii si adaugi imediat rosiile + bulionul si 3-4 ramuri de busuioc proaspat (poti inlocui cu busuioc uscat).
4.Completezi cu apa calda (cam 300 de ml.) si fierbi sosul pe foc potrivit pana cand rosiile se pot zdrobi cu usurinta iar usturoiul s-a inmuiat (cam 10-15 minute).
2-Chiftelute in sos de rosii cu busuioc
5.Aprinzi cuptorul si fixeazi la 200 grade Celsius.
6.Cat timp cuptorul se incinge si sosul clocoteste potolit, pregatesti chiftelutele. Inmoi painea in apa rece si o storci bine in mana sau intr-o sita cu gauri mari, o presezi pana iese apa.
7.Toci marunt patrunjelul.
8.Pe tocator zdrobesti 1 catel de usturoi cu latul lamei cutitului ca sa iasa seva apoi il mai si toci daca ramane mare.
9.Carnea o pui intr-un castron potrivit impreuna cu: painea, oul intreg, nucsoara, catelul de usturoi pe care l-am zdrobit, patrunjelul, sarea si piperul dupa gust (cam o lingurita rasa din fiecare).
SONY DSC
10.Omogenizezi compozitia si framanti cu mana pana se uniformizeaza.
11.Cu palmele umezite formezi chiftelute rotunde, mari cat o bila de ping-pong, rulandu-le intre palme.
12.Intr-o tigaie incapatoare, 3 linguri de ulei le incingi la foc moderat spre mare, fara sa ajunga sa fumege. Adaugi toate chiftelele deodata si le rumenesti rapid la suprafata, cam 3-4 minute, nu le frigi de tot. Misti in permanenta de tigaie.
13.Scoti chiftelutele rumene pe servete absorbante de bucatarie ca sa dreneze grasimea pe care au lasat-o si apoi transferi in vasul termorezistent pentru cuptor, unde le mai coci timp de 8-10 minute.
Chiftelute in sos de rosii cu busuioc
14.Cat timp stau chiftelutele la cuptor, pasezi cu blenderul vertical sau cel tip cana sau cu robotul, adaugand optional, dupa gust, un ardei mic iute rosu foarte fin tocat (eu nu am pus), sare, piper si 1-2 linguri de zahar (pe care eu nu le-am pus), gustand de mai multe ori pana se obtine un gust echilibrat de dulce/acrisor/sarat.
SONY DSC
15.Torni sosul peste chiftelute si le dai la cuptor inca 10-12 minute timp in care chiftelutele se vor coace bine si la mijloc iar sosul imprumuta gust de carne.
In final, la suprafata vasului sosul trebuie sa fi format o pojghita fina.
Chiftelute in sos de rosii cu busuioc
Chiftelutele in sos de rosii cu busuioc se potrivesc foarte bine cu paste, de preferinta cele lungi (tagliatelle, spaghetti etc).
Cat sunt chiftelutele la cuptor, se fierb pastele in apa sarata, cam 7 minute.
Pastrezi 4-5 linguri din sosul de rosii cu busuioc in tigaia in care s-a pregatit, apoi le transferi pastele scurse peste sosul din tigaie, adaugand si 100 ml din apa in care au fiert pastele.
Se mai gatesc pastele in sos inca 2 minute si pana cand ies chiftelele din cuptor, e gata si garnitura.
Merg la fel de bine si cu un piure de cartofi sau simplu, cu paine crocanta. Presarati cateva frunze proaspete de busuioc pentru aroma si aspect.

Liv(e) it!

Comments

  • Chiftelutele astea merg de minune cu niste paste!!!

    Elena 08/04/2014 7:48 Reply
    • da, da! le-am mancat cu spaghete, chiar am spus in reteta si in introducere, si la final

      Food Design 08/04/2014 8:03 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..