Tort cu dulce de leche si cocos rumenit

Este prima reteta publicata in blogul acesta culinar. Prepar tort destul de rar dar, pentru ca de Anul Nou este nelipsit de pe masa, postez aceasta reteta preparata de mine in luna august, a fost prima reteta pe care am fotografiat-o, la vremea aceea nu avem nici un gand sa fac blog. Este un tort extrem de consistent, l-am mancat in portii mici. Daca prepararea dulce de leche nu se face inainte cu o zi, devine cam laborios de pregatit. Pentru cei care gasiti gata preparat dulce de leche, este mai usor, desigur. Reteta am tradus-o de pe un site american, ei il recunosc dupa denumirea de “Samoa Bundt Cake”.
tort-dulce-de-leche

1-Tort cu dulce de leche

INGREDIENTE
Masura canii =240ml

PENTRU ALUATUL DIN ZAHAR BRUN
1 pachet de unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale)
1 cană de zahăr brun-inchis
2 oua
3/4 cană făină
3/4 linguriță praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță rasa de sare
1/2 cana lapte integral
PENTRU ALUATUL DE CACAO
1 cană de zahăr
1/4 cana ulei
1 ou
1 lingurita extract de vanilie
1/2 cana lapte
3/4 cana + 2 linguri faina
1/2 cana + 2 linguri cacao slaba (mai deschisa la culoare, atfel este cam amarui dar compenseaza cu dulceata caramelului)
3/4 linguriță praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță rasa de sare

PENTRU CREMA CARAMEL
1 conserva de lapte condensat (neaparat sa contina zahar) sau preparati echivalentul dulce de leche, din cantitatile: 1 l lapte gras, 200ml smantana lichida, 480g zahar, 1 varf bicarbonat, 1 varf sare, din care veti opri un borcan pt ca e mult.
1/2 cana de zahar pudra
2 linguri extract de vanilie
200 g unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale)
1/2 linguriță rasa de sare
1 cană de nucă de cocos (granulatie mare) rumenita (voi explica cum)

PENTRU TOPPING
1 + 1/2 cana nucă de cocos rumenita
75-100 g ciocolata topita

PREPARARE DULCE DE LECHE:
(preparati-l cu o zi inainte)
1.Asezați conserva de lapte condensat (cu continut de zahar) nedeschisă intr-o oala si scufundata aproape in intregime in apa pt 4 ore la foc foarte mic si completand mereu apa care se evapora. Completati cu apa fierbinte, nu rece.
2.Deschideti conserva abia dupa ce s-a racit altfel e periculos.
Eu n-am gasit la supermarket-urile din zona laptele condensat la conserva asa ca l-am preparat dintr-un litru de lapte gras, 200ml smantana lichida, 480g zahar, 1 varf bicarbonat, 1 varf sare.
Focul la aragazul meu dat la cel mai mic e foarte slab si a durat mai mult de 3 ore fierberea. Atentie la punctul critic spre final pentru ca se intareste repede.
3-Tort cu dulce de leche
PREPARARE ALUAT DE ZAHĂR BRUN:
1.Într-un castron incapator se freaca 1 pachet de unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale) cu 1 cana de zahăr brun inchis până se deschide la culoare avand un aspect pufos.
2.Se adauga cele 2 oua pe rand batand bine dupa fiecare.
3.Intr-un castron mediu combina 3/4 cana faina +3/4 lingurita praf de copt+1/2 lingurita bicarbonat de sodiu +1/4 linguriță rasa de sare. Pastrati castronul gol pt amestecul de faina de la aluatul 2 de cacao.
4.In amestecul cu unt adauga alternand amestecul de faina si ½ cana lapte integral, la un moment dat turnam tot restul de lapte si terminam cu amestecul de faina.
5.Pune aluatul deoparete in asteptare.
4-Tort cu dulce de leche
6.E momentul sa incepeti sa incalziti cuptorul la 180 grd.

PREPARARE ALUAT DE CACAO:
1.Într-un castron incapator se freaca 1 cana zahar cu ¼ cana ulei .
2.Adaugati 1 ou, apoi 1 lingurita extract de vanilie, amestecati pana se cam topeste zaharul si adaugati 1/2 cana lapte.
3.Intr-un castron mediu amestecati (3/4 cana + 2 linguri) faina, (1/2 cana + 2 linguri), 3/4 linguriță praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu si 1/2 linguriță rasa de sare.
4.Pe rand si incet, incorporati amestecul de faina in amestecul umed si amestecati pana sunt bine combinate.

COACE BLATUL:
1.O forma de cozonac „guguluf” mare sau de tort ca a mea se unge cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina. Pe fund am pus hartie de copt pt. siguranta.
2.Turnati mai intai pe cel de zahar brun si deasupra celalalt.
3.Reglati temperatura cuptorului cam la 180 grd sau cum stiti voi ca e potrivit ca sa nu ardeti si sa coaceti frumos acest blat (cam 50-60 minute) dar faceti testul cu scobitoarea.
4.Se scoate din cuptor (dar lasati focul la cuptor arzand la minim pt ca ne trebuie incins pt pasul urmator)
5.Se lasa in tava sa se raceasca pt 15 minute, apoi se scoate din forma rasturnandu-l pe un platou cu fundul in sus si se lasa sa se raceasca complet.

PREPARARE CREMA CARAMEL:
1.In cea mai mare tava de cuptor pe care o aveti, puneti hartie de copt si raspanditi pe ea 2+1/2 cani de nuca de cocos. Se baga la cuptorul bine incins la 180 grd si se prajeste aproximativ 6 minute sau pana se ajunge la culoarea dorita.
2.Amestecati Dulce de leche pregatit cu o zi inainte, sau daca il faceti in aceeasi zi sa fie rece, cu 1/2 cana de zahar pudra, 2 linguri extract de vanilie, 200 g unt scos din timp si lasat la temperatura camerei (moale), 1/2 linguriță rasa de sare si frecati 3 minute.
Daca faceti caramel din mai mult decat o cutie (dupa reteta indicata in link-ul de la inceput) mai opriti din cantitate intr-un borcan si amestecati restul dar fara zaharul pudra (e prea dulce deja).
3.La final incorporati 1 cană de nucă de cocos rumenita la cuptor.
4.Dati la rece in timp ce se raceste complet blatul dar nu mai putin de 1 ora.

ASAMBLARE:
1.Imbracati blatul deasupra si pe laterale, cu crema de caramel.
2.Balotati cu 1+1/2 cana nuca de cocos rumenita ramasa, deasupra si pe laterale apasand usor pt fixare cu un cutit lat.

ORNAREA CU CIOCOLATA:
1.Topiti 75-100 g ciocolata intr-un vas la bain marie, in nici un caz direct pe flacara.
Varianta 2: topiti in cuptorul cu microunde, amestecand la intervale de 30 secunde.
2.Pune ciocolata topita in ustensila de ornat cu capatul cel mai ingust sau daca nu ai, taie un coltisor dintr-o punga mai groasa practicand un orificiu de 4mm si deseneaza dungi peste toata prajitura.
5-Tort cu dulce de leche
Sa va fie de folos!

TIPS:
Data viitoare as face o data si jumatate aluatul de zahar brun si doar jumatate din cel de cacao pt ca la copt invadeaza cel de cacao si predomina.
Pudra de cacao sa aiba o culoare medie, cea neagra da un gust prea amarui.
Nu exagerati cu prajitul cocosului. Eu l-am mai amestecat cu din cel alb crud pt. balotaj.
Cum apreciati exact masura de ½ cana: aplecati cu grija cana iar oglinda continutului trebuie sa atinga marginea fundului canii si sus la 1cm sub buza canii (adica nivelul masurii 1 la 1).
Aluaturile le-am lucrat cu mixerul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..