Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac inchis etans. Veti obtine o pasta ferma, tartinabila, pentru micul dejun sau antreu. Pe tartine se pot adauga felii de legume (rosii, ardei, castraveti).
Un avantaj in plus ar fi ca se prepara destul de repede. Din aceste cantitati rezulata cca. 600 g.
Ingrediente
- 500 gr. -ficatei de pui/curcan
- 1 cana -lapte pentru marinat
- 1 lingura – ulei pentru prajit (poate fi de masline)
- 100 gr. -ceapa (o ceapa mare)
- 15 gr. usturoi (3 catei)+2 pentru marinat
- 2-3 linguri vin rosu (sau 3/4 lingura otet balsamic)
- 1-2 linguri coniac 70 gr. unt
- 1-2 fire cimbru (1 lingurita frunze maruntate)
- 1 lingurita cu varf de mustar natural
- 70 g unt
- 3-4 linguri cu varf smantana consistenta
- sare dupa gust
- piper proaspat macinat dupa gust
PREPARARE
1.Ficateii se spala si se curata de pielite.
Se scurg bine si, ca sa se reduca gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte. Laptele trebuie sa cuprinda total ficateii. Se adauga 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si tocati.
Nu se pune acum sarea, deoarece intareste ficateii.
Dupa 1 ora se scot intr-o strecuratoare, se spala si se lasa la scurs.
2.Se toaca 1 ceapa mare + 2 catei de usturoi.
3.Intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu 1 lingura de ulei, se pune ceapa la calit la foc mic pentru 1-2 minute si apoi, ficateii si usturoiul tocat. Se gatesc la foc mediu pana cand scade lichidul pe care il lasa.
Supravegheati ca sa nu se arda, amestecand cu grija.
4.Se adauga vinul si eventual putina apa, ca sa permita sa mai fiarba cateva minute, fara ca sa se arda.
Imediat dupa vin se adauga usturoiul ramas (1 catel) tocat si 1 lingurita de cimbru.
Se lasa la foc sa mai dea un clocot.
5.Cand lichidul a scazut aproape in intregime, se ia preparatul de pe foc, se muta intr-un bol (daca se mixeaza cu blenderul de mana) sau in recipientul robotului. Se adauga 70 g unt bucati si se paseaza toate ingredientele pana cand devin o pasta omogena.
6.La final, adaugati 3-4 linguri de smantana consistenta, 1 lingurita cu varf de mustar, sarea si piperul dupa gust si mai mixati dand cateva impulsuri. Recomand ca la cumpararea mustarului sa cititi eticheta care descrie ingredientele. Puteti sa gasiti mustar fara ados de zahar.
Se pune in borcane si se da la rece pentru a capata consistenta prin intarirea untului. Nu este nevoie de amidon.
Liv(e) it!
E foarte interesant ce faci tu aici! 😀
Laura, intrase comentariul tau in spamuri si abia azi am observat 😛
ma dau in vint dupa pate de ficat !
cunoastem 🙂
Didi, este grozav pateul de casa, ca sa nu spun ca este singurul cu gust de …ficat. cel din comert este pura parodie…am renuntat de multi ani la el!
asa ca felicitari pentru alegerea ta, este cea mai buna!
weekend frumos!
De acord. Sa nu scapam prea multa sare ca incepe sa semene cu cel din comert :))
O bunatate, nu se poate compara niciodata cu cel din comert!
Asa zic si eu.