Supa de pui o prepar asa cum o gatea mama, doar ca acum am pus 3 cartofi pentru ca imi trebuiau ca garnitura (cartofi natur, unt, sare, piper, usturoi si patrunjel tocat) la “Chiftelele de pui la cuptor“.
Reteta de crutoane o am de la: “lauraadamache.ro”. Este ceva diferit fata de galusca traditionala din gris si nu absorb deloc mult ulei asa cum ma asteptam. Atentie, crutoanele se pun fiecaruia in farfurie, nu se scufunda in toata oala cu supa, precum galustile.
INGREDIENTE
SUPA
pulpe pui – 1kg (am fiert pt. chiftelutele la cuptor)
2-3 morcovi mici
3-cartofi (mi-au trebuit ca garnitura la chiftelutele de la felul doi)
1 ceapa uriasa
telina 4×4 cm
1 pastarnac
1 patrunjel radacina
frunze patrunjel pt decor 🙂
sare, piper (putin)
CROCHETELE (crutoane din gris) – recomand cantitate dubla
375 gr apa
150 gr gris
1 galbenus de ou
sare
PREPARARE
SUPA
Punem pulpele spalate in apa rece cu sare si la primul clocot, cand se ridica toata spuma la suprafata, aruncam apa.
Le punem la fiert in apa curata impreuna cu morcovii (daca sunt prea mari ii taiem pe lung), telina, pastarnac, patrunjel, sare si o ceapa uriasa pe care o aruncam dupa ce a fiert supa.
Lasam supa la foc mic cam 1 ora si jumatate.
Se poate rade si parmezan deasupra.
Intre timp facem crochetele.
CRUTOANELE DIN GRIS
Recomand sa se prepare dublu cantitatile afisate pentru a fi mai bine proportionate ca numar raportat la aceasta cantitate de supa.
Punem apa le fiert cu putina sare si in momentul in care freamata apa adaugam grisul in ploaie amestecand cu telul-para (din silicon ca sa nu zgarie smaltul oalei) pana se despride aluatul de pe margini dand focul la minim.
Repede se face.
Il lasam sa se raceasca putin dupa care adaugam un galbenus de ou omogenizand un pic cu lingura … sau mana dar e lipicios.
Il lasam la rece, eu ma grabeam si l-am pus in frigider.
Daca e rece nu mai e lipicios.
Framantam bine cu mana pana obtinem o biluta compacta, pe care o impartim in doua si formam din fiecare bucatica un cordon cam de 1.5cm grosime.
Taiem din cordon bucatele de 1.5cm carora le dam forma de bilute cu palmele usor umede.
Prajim bilutele in baie de ulei pana devin aurii si crocante dupa care le scoatem pe hartie absorbanta.
Am pus ulei cat sa le cuprinda intr-o craticioara foarte mica (15 cm diametru) ca sa nu consum mult ulei si am prajit la foc moderat spre mic in 2-3 transe.
Nu se pun inghesuite.
Atentie, crutoanele se pun fiecaruia in farfurie, nu se scufunda in toata oala cu supa, precum galustile.
Crutoanele le puteti adauga la orice tip de supa dar cel mai bine se potrivesc cu supele creme de legume.
Liv(e) it!
Vaaaaai, ce supa buna! Super, super!
Reteta de supa e clasica, crutoanele sunt deosebite.
Foarte interesanta ideea crutoanelor de gris. Imi imaginez ca sunt bune. Cred ca o sa le incerc si eu. :*
sunt de acord! :)) :*