Pui manastiresc cu smantana si mamaliguta

Reteta a fost adusa in atentia gurmanzilor initial de catre Radu Anton Roman dar am mers si pe recomandarea “retetepapabun.ro“. Schimbarile aduse de mine sunt insesizabile…
Preparatele traditionale sunt f. bune tocmai pentru ca au fost testate de generatii si au trecut proba timpului. Un preparat gustos si complet.
1-pui man prez
INGREDIENTE
1 kg carne de pui
400 gr ciuperci proaspete
2 cepe
5 catei usturoi
120 ml vin alb sec (puteti inlocui cu 2-3 linguri otet balsamic)
300 g smantana de gatit (acra)
2 oua (optional-se zdrentuie la reincalzire)
1 legatura patrunjel
cateva fire de marar (optional)
4 linguri de ulei
1 lingurita cu varf boia dulce
1 lingurita cimbru uscat
sare, piper

PREPARARE
Puteti folosi orice fel de carne de pui. Eu am avut pulpe de pui.
noi nu mancam cu piele, am indepartat-o si am crestat pulpele ca sa se patrunda frumos. Presarati bucatile de carne cu piper, sare, si 1 lingurita cu varf de boia.
Intr-o tigaie mare, in 2 linguri de ulei incins prajim la foc mediu carnea de pui pe ambele parti pana se rumeneste.
2-pui manastiresc
Scoatem carnea in oala in care gatim mancarea finala.
Stingem cu 1+1/2 cana de apa si dam focul la mic.
Fierbem cu capac cam 45 minute (daca puiul e de casa) sau doar 30 minute daca aveti pui cumparat.
In acest timp calim cepele tocate julienne in restul de 2 linguri de ulei.
Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam ciupercile feliate si mai calim cam 2-3 minute.
Stingem totul cu vin si 1/2 cana de apa si aducem la fierbere pentru 5 minute.
Adaugam usturoiul strivit.
3-pui manastiresc
Turnam sosul de ciuperci de mai sus peste pui, plus 3 linguri de smantana.
Gustam sosul de sare si piper si mai adaugam daca e necesar.
Aducem totul la fierbere si lasam sa fiarba la foc mic inca 20 minute.
La final, adaugam ouale batute ca pt. omleta+restul de smantana+verdeturile tocate fin.
Lasam sa mai dea doua clocote si stingem focul.
4-pui manastiresc
Se mananca cu mamaliguta.
6-pui man
TIPS: Mancarea lasata pe a doua zi la reincalzire va coagula un pic oul, capata un aspect mai aiurea zdrentuit marunt, dar gustul este la fel de bun. Daca aveti copii mofturosi la masa si ramane mancare pe a doua zi mai bine nu-i puneti oua, preparati doar cu smantana si restul.

Sa va fie de folos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..