Nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an si atunci este numai pastrama din piept de pui, pentru ca vad ce mananc. Imi trebuie pentru prepararea salatelor cu pui, omlete, pt. mic dejun, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala sau serviciu.
Se feliaza frumos si calda si rece. Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat.
Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert, dar e ok.
Se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc. Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la marinat.
INGREDIENTE
Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
Sare 2 linguri
Frunza de dafin 2 buc
Zahar 1 lingura
Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
O capatana usturoi.
Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
MARINADA
Miere 1 lingura
Ulei de masline 2 linguri
Sos de soia 1/2 linguri
Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
piper negru macinat
PREPARARE
1.Carnea se va marina in 2 pasi – facem acum prima marinada:
– intr-un bol se pun ingredientele (usturoiul zdrobit)
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine – se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura – se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.
4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr- tava – si dati la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejat cu folie deasupra dar sa rasufle bine.
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca – minim 10 minute.
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.
Sa va fie de folos!
Cea mai buna pastrama pe care am mancat-o vreodata !!!
Dupa cum bine stii, draga mea, am facut-o si eu dar din piept de curcan….minunata a fost !
Sidy, ma bucur ca nu ti-ai schimbat parerea. Am de gand sa o repet si eu cat de curand.
Wow! Arata foarte bine! Am retinut ideea si o sa o pun si eu in practica! Bafta!
M-as bucura sa-ti fie de folos, Madi! 🙂
Buna ideea asta. Cam cat rezista la frigider produsul final ?
Dana, ca si cea cumparata, cam 5 zile. Sunt metode de afumare la tigaie (gasesti in blogosfera) dar evit afumaturile. Poate ca ar fi si mai gustoasa afumata. Multumesc pentru interes.
Pingback: Quiche Alsacienne – Livit