Fiindca este o mancare de post, inversez ordinea operatiilor si inregistrez cu prioritate aceasta garnitura din orez basmati premergator unei retete care fara acest orez insotitor, isi pierde din farmec. La categoria mancaruri cu orez, asa il prepar cel mai des, pentru ca inlocuieste painea atunci cand gatesc mancaruri cu sos: mancare cu bame, mancare chinezeasca (atunci il prefer alb si fara fidea dar metoda de preparare este aceeasi), ficatei, etc.
Cu pilaful romanesc nu are nici o legatura decat ca este tot o mancare cu orez. Este aspectuos datorita fidelei prajite si turmericului galben.
Imi place orezul preparat la abur.
INGREDIENTE
1 cana de orez basmati (bob cu orez lung)
1+1/2 cana supa de carne sau apa
3 cuiburi de fidea sau taietei fini
1 lingura ulei pt prajit fideaua
Sare- 1 lingurita
1 lingurita rasa de turmeric sau putin sofran dezlegat in putina apa
1 cub unt
OPTIONAL: 1 ceapa calita
PREPARARE
De regula, orezul basmati nu este nevoie sa-l mai alegem.
1. Intr-o tigaie la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim 2-3 cuiburi de fidea la prajit pana devine cafenie. Amestecam neaparat continuu (si reducand focul) timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.
2. Caleste si cu orezul, apoi rasturnati in steamer (oala electrica cu capac)
Cei care nu aveti steamer, desigur ca puteti prepara fara grija, dar conditiile obligatorii sunt:
-focul dat la minim, abia “sa palpaie”
-se va prepara intr-o oala non-aderenta si care sa fie prevazuta cu capac etans
-puneti 1-2 linguri de ulei pe fundul vasului inainte de a pune orezul + fideaua
3. Adagam sarea, 1/3 lingurita turmeric, ceapa calita daca dorim si apa rece 1+1/2 cana.
Nu punem mai mult! Scopul este sa se faca in abur si sa nu se lipeasca bob de bob.
4. Se fierbe inchis etans cu capacul cca 15-20 minute timp in care nu se amesteca si nu se ridica capacul pentru a nu pierde aburul. Focul este dat la minimum posibil eventual pe ochiul cel mai mic daca nu este reglat la foarte mic ochiul aragazului vostru.
Dupa acest timp gustam, daca tipul de orez pe care l-ati cumparat inca este tare in mod neplacut, mai adaugati 1/3 cana apa si continuati fierberea 5-10 minute, depinde de oala, dar nu trebuie sa fie transformat intr-o masa compacta, boabele de orez nu trebuie sa stea lipite dupa ce il afanam la final.
5. Dupa ce steamer-ul s-a oprit, se adauga 1 cub de unt.
6. La final se vantura cu miscari de jos in sus cu paleta ca sa nu apuce sa se raceasca cu boabe lipite intre ele. Se mai lasa 15 minute. Se acopera pana la servire, cat mai cald.
Liv(e) it!
Buna garnitura,da carnita nu???
weekend minunat!!
Voi posta dupa 2 Decembrie si reteta preparatului cu carne.
Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back!
Thanks for visiting!
Pingback: Orez prajit, cu carne si varza chinezeasca | FOOD DESIGN
Pingback: Sambusek | FOOD DESIGN