Go Back
Print
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata

Timp de preparare 2 hours
Timp de gatire 40 minutes
Timp total 2 hours 40 minutes
Portii 14 porții

Ingrediente

Pentru blat

  • 5 oua XXL sau 6 mici
  • 120 g zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri cu zahar vanilat
  • 150 g nucă macinata mic spre mediu
  • 80 g făină albă

In plus - OPTIONAL

  • 150 g nuca taiata la cutit

Sirop pentru însiroparea blatului

  • sirop de la compot
  • 1 cana cu apă
  • 2-3 linguri cu zahăr cristal
  • zeama de la 1 lămâie medie / mică
  • 1 plic cu zahăr vanilat

Pentru mousse de ciocolată albă

  • 375 ml smantâna pentru friscă
  • 150 g ciocolată albă de calitate
  • 100 + 80= 180 g zahar pudra
  • 4 ouă întregi
  • 2 galbenusuri de ouă
  • 12 foi de gelatina sau 20 g gelatina alba (2 plicuri)
  • 1 plic cu zahăr vanilat

Pere din compot sau pere poșate

  • borcan de 800 g pere din compot sau poșați pere crude în siropul:
  • 3 pere
  • 4 cani apă
  • 1 băț de scorțișoară
  • 2 stele anason
  • 2 pastăi de cardamom
  • 4 cuișoare
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie

Pentru crema de gutui

  • 3 gutui medii (800 g cântărite întregi)
  • 3 albusuri de ou
  • 3 linguri cu zahar
  • 1 plic cu zahar vanilat

Pentru decor:

  • 150 ml smantana pentru friscă
  • 2 plicuri zahăr vanilat fin
  • 150 - 200 g ciocolată neagră
  • 1/2 para cruda zemoasa
  • 1/2 gutuie poșată (ca la pere)