Este un fel de mancare satios, foi de placinta subtiri umplute cu un amestec din spanac, branzeturi si oua. Foile de placinta sunt crocante, aproape ca ne-a placut mai mult rece a doua zi. Am insotit cu un iaurt de baut.
Curand in piete va fi abundenta de spanac, eu aici am gatit cu spanac congelat, avantajul este ca n-am mai pierdut timp cu spalatul, curatatul, oparitul si tocatul acestuia.
Daca folositi branza feta, sa nu cumparati din greseala preparat alimentar care imita, acela are o parte masa vegetala (gen margarina).
SURSA RETETEI : AICI
Placintă grecească cu spanac și branză - Spanakopita
Ingrediente
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa mare
- 2 fire ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- 400 g spanac decongelat scurs (600-700 g spanac proaspat)
- 1 legatura de patrunjel
- 3 oua
- 150 g cas nesarat (sau branza de vaci uscata/scursa)
- 200 g telemea (branza feta este original)
In plus:
- 1 pachet cu foi subtiri de placinta (nu aluat)
- 100 ml ulei pentru uns foile
PREPARARE Placintă grecească cu spanac și branză – Spanakotiropita
Pentru a curata tava (30 x 30 cm) mai usor la final, puteti sa o protejati cu folie din aluminiu. Unii sunt impotriva acestei folii sa vina direct in contact cu produsul, nici eu nu am folosit. Doar am uns cu putin ulei tava.
1. Intr-o oala non-aderenta tigaie cu margini inalte am pus uleiul la foc mediu. Am tocat ceapa marunt cubulete, si ceapa verde, de asemenea impreuna cu usturoiul tocat. Le-am calit 3-4 minute pana ceapa a devenit sticloasa.
2. Spanacul daca este proaspat il spalati bine de pamant, puneti-l tocat in cratita peste ceapa si caliti-l pana nu mai este infoiat. Daca este congelat, decongelati-l si mai stoarceti apa continuta in sita presand usor (nu de tot) si puneti-l peste ceapa amestecand vreo 3 minute. Adaugati si patrunjelul tocat la final.
3. Radeti branza si amestecati-o cu ouale intregi. Apoi amestecati cu spanacul.
4. Dati drumul la cuptor la 175 de grade. Asezati prima foaie de placinta in tava. Marginile vor iesi uniform peste perimetrul tavii. Periati usor cu ulei, fara sa balteasca. Asezati a doua foaie in cruce, periati cu ulei si tot asa 1/2 din pachet, a opta foaie n-o mai dati cu ulei. Uniformizati amestecul de branza si spanac in tava. Acum marginile care atarna se vor plia pe spanac ca in poza 1 de mai jos. Toate marginile. Foile de deasupra la fel se ung fiecare (7 foi) si se pliaza marginile la fiecare. Pe ultima am incretit-o pentru estetica.
5. Se coace la 175 de grade pentru 30-40 de minute, pana devine aurie:
Se serveste calda, dar noi am mancat-o cu si mai mare placere rece a doua zi. Puteam sa o incalzim, dar ne-a placut asa.
Liv(e) it!
Alte placinte delicioase sunt:
Placinta finlandeza cu carne si ciuperci >>> reteta aici
Sau Burek- placinta cu carne, ardei si smantana >>> reteta
Si delicioasele Pachetele cheeseburger cu foi de placinta >>> reteta