Aceasta salata cu quinoa a fost unul dintre aperitivele bine-venite pe mesele de dupa Revelion, usoara si acrisoara, racoritoare datorita adaosului de zeama de lamaie, este foarte buna si va indemn sa o incercati si voi, se face foarte usor.
Quinoa se spala intr-o sita sub jet de apa rece timp de doua minute, pentru a reduce din invelisul protector de saponine. Semintele sunt foarte mici, prin urmare aveti grija in ce fel de sita spalati, trebuie sa fie deasa ca cea pentru ceai.
Quinoa este o specie de planta cunoscuta sub denumirea populară talpa gâștei. Este o pseudo-cereală, cultivata pentru semințele sale comestibile. Provine din America de Sud si era considerata, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Quinoa are un indice glicemic de 53, care este considerat scăzut.
Eu nu vi-l recomand ca pe un medicament aici, ci ca pe un aliment pentru a obtine preparate delicioase.
Salata greceasca cu quinoa, branza si masline
Ingrediente
- 100 g quinoa
- 200 ml apa pentru fiert quinoa
- 1 castravete
- 100 g rosii
- 5-6 masline negre
- 5-6 masline verzi
- 2 fire de ceapa verde sau inele de ceapa rosie
- 100 g branza
- 3 linguri ulei de masline
- sare, 1 lgr rasa oregano
1. Quinoa se spala intr-o sita sub jet de apa rece timp de doua minute, framantand usor cu degetele, pentru a reduce din invelisul protector de saponine. Semintele sunt foarte mici, prin urmare aveti grija in ce fel de sita spalat, trebuie sa fie deasa ca cea pentru ceai. Am fiert-o 15 minute in 200 ml de apa, timp in care a scazut toata apa. Raportul de apa in care fierbe este de 2 la 1, dublu decat greutatea quinoa. Daca ramane apa, o scurgeti. Cu o furculita rasfirati quinoa fiarta periodic, pana se raceste.
2. Am ras morcovul pe lung, am taiat cubulete castravetele si ardeiul, am zdrobit cu latul lamei cutitului cateii de usturoi si i-am tocat, am tocat marunt si patrunjelul. Am lasat de fapt morcovul la sfarsit pentru ca oxideaza, apoi am scurs repede zeama de lamaie peste amestecul final si am asezonat cu sare. Le-am amestecat pe toate intr-un castron incapator. Apoi am mutat salata pe un platou.
Foarte simplu de preparat si delicioasa este, binevenita dupa zilele cu mese copioase si bogate in carne de la sarbatori.
Liv(e) it!
O alta delicioasa salata cu quinoa gasiti dand click AICI
Alte salate foarte bune la gust sunt: Salata de vinete light cu smantana si galbenus