Tort cu mango, pandispan, cremă de cacao şi frişcă


Torturile făcute în casă, pentru mine, sunt cele care conţin fructe proaspete sau din compot. La sfârsitul reţetei, am să vă mai recomand câteva. Formula de bază este o formulă clasică, una care nu dă greş: pandişpan care se face rapid, însiropat, cu o cremă care conţine unt, dar este fiartă şi astfel nu ete deloc greţos. In alte torturi asemanatoare am presărat între straturi nucă prajită si zdrobită mediu, este un plus, sau merisore, sau stafide, dar dacă te grabeşti, este ok si aşa, mai simplu, ca aici.

Frişca întotdeauna o prepar cu smântână naturală, deşi adesea nu “se ţine” precum cea vegetală, dar gustul este incomparabil. Nu este obligatoriu să o colorezi cu coloranţi alimentari, aşa cum am procedat aici, poate sa ramână albă.
Tort-mango-crema-cacao-frisca-livit.ro-retete

Tort cu mango, pandispan, cremă de cacao şi frişcă

Cuisine ROMANIA
Timp de preparare 1 hour 20 minutes
Timp de gatire 1 hour
Portii 12 portii

Ingrediente

PENTRU BLATUL DE TORT PANDISPAN

  • 6 oua mai degraba mari
  • 180 g zahar (pudra de preferinta)
  • 135 faina alba 000
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 1 praf de sare

PENTRU CREMA DE CACAO - SANDA MARIN

  • 8 linguri de zahar tos / cristale
  • 4 linguri cu varf de faina alba
  • 3-4 linguri de cacao
  • 900 ml pana la 1 l de lapte gras 3.5% sau integral
  • 150 g unt

PENTRU SIROPUL DE LAMAIE

  • 150 ml apa
  • 2 lg cu de zahar
  • zeama de la 1 lamaie medie spre mare
  • 1 plic de zahar vanilat

ANEXE LA TORT

  • 2 mango fruct
  • 200 ml smantana lichida de frisca
  • 1 plic zahar vanilat pudra

Tort-mango-crema-cacao-frisca-livit.ro-retete

PREPARARE TORT

Eu încep prin a pregăti chestiile plictisitoare. Ung cu unt din loc in loc peretele tăvii de 26 cm cu pereţi detaşabili, ca să stea hârtia. Tai un disc din hârtie de copt după metoda rapidă si sigură, astfel: Taie un pătrat din hartie de copt cu latura puţin mai mare decât diametrul fundului rotund al tavii, apoi pliezi in minim 4, dar cât mai mult. Obţii un cornet pe care îl tai pe latura cea mai mică vizibilă. Astfel obţii un disc perfect.
tutorial cum sa tai perfect un disc din hartie de copt pentru tava de blat de tortTaie o bandă din hârtie de copt şi fixeaz-o ca perete, cu unt. Apoi asezi discul de hartie pe fund sau invers vad ca am facut din greşeala :).

Tort-insiropat-crema-cacao-nuci-ananas-frisca

PREPARARE SIROP DE LAMAIE – PENTRU INSIROPAREA PANDISPANULUI

Aici am fiert siropul, ca să aibă timp să se răcească. Am pus apa si zahărul la foc. Imediat am spălat lămâia, am tăiat-o in două pe lat, median şi cu o lingură am rotit in miez pana am stors toată zeama. Cu lingură merge mai repede decat storsul manual cu vechea ustensilă cu recipient de colectare care ma enervează ca se înfundă imediat. L-am clocotit timp de 2-3 minute si oprit. Apoi am adăugat zahărul vanilat si tras la răcit tot pe grătarul de la aragaz.

Tort-mango-crema-cacao-frisca-livit.ro-retete

PREPARARE BLAT DE TORT PANDISPAN
Tava de 26 cm diametru si vei tăia 2 discuri, ca aici, sau tava are 24 cm diametru si creşte suficient ca să tai 3 discuri, în loc de două, ca aici.

1. Prin protectia de hartie a tăvii (desi are pereti detasabili) nu mai pierd timp cu frecatul tavii mai apoi si blatul iese neted fara să se lipească.
2. Poti sa cerni făina pentru aerare, dar eu de obicei nu o fac pentru că mă grăbesc.
3. Am dat drumul la cuptor la foc mic deocamdată (120 grd) .
4. Am separat albusurile şi le-am bătut cu mixerul impreună cu un praf de sare pană am obtinut vârfuri tari. După aceea am adăugat zahărul in 2 transe si am bătut mai intai la treapta 1 apoi imediat am crescut la maxim (ca să nu zboare zaharul, pornesc cu treapta 1). Vârfurile usor se apleacă.
3. Am adăugat toate gălbenusurile in bezea, am dat 2-3 impulsuri. Gata cu mixerul.

4. Am răsturnat peste bezea făina pregatite si am amestecat la robot în mod exceptional pentru a salva timp, altfel corect este să se finalizeze manual, asa cum explic mai jos.
Tort-insiropat-crema-cacao-nuci-ananas-frisca ş

Corect este să freci gălbenusurile cu zahărul la mixer pană se albesc, apoi cu făina şi la final manual este indicat de adaugat tot albusul bătut, cu un tel pară sau paleta din silicon amesteci cu mişcari de jos în sus, astfel se va păstra aer mult, uite ce frumos arată la cel cu cacao de aici, dar merge si cel de sus, un pic mai dezumflat :), când il faci pentru casă:
Pandispan-cu-cacao
Gasesti si varianta de blat de tort – Pandispan cu cacao (cel din poza de mai sus), AICI

5. Se toarnă compoziţia in tava pregatită, am nivelat cu spatula şi am copt timp de 40 de minute la cuptor electric cu ventilatie jos si sus sau si 1 oră la 180 grade (treapta 4 – 4.5 la aragaz pe gaz obosit cu usa care nu inchide etans). In cuptoare electrice noi, dureaza 40 – 45 de minute, atenţie, testati cu scobitoarea după acest timp, când o infigeti în mijloc sa iasă curată, nu umedă. Trebuie sa iasă curată cand o înfigeţi în mijlocul blatului.
6. Banda de hârtie laterală o poti desprinde imediat ce ai scos blatul din formă si l-ai tras pe un grătar la răcit. Hârtia de pe fund o vei scoate după ce blatul se răceste complet, timp de vreo oră minim. Eu l-am scos blatul in balconul închis unde e mai rece, dar nu este ger, asta iarna.
Blatul îl vei secţiona rece cu un cuţit cu lama lunga si eventual zimtată. Pentru a aprecia înalţimi egale, ţine dreptar pană pornesti, cu o farfurie întinsă, sau mai bine un tocator nu prea inalt daca ai, asa, ca un distanţier.
Este un blat de tort minunat!

PREPARARE CREMA DE CACAO FIARTA
Se va lucra cu un tel de preferintă din silicon, altfel vei zgaria cratiţa / oala. Vasul sa fie cu invelis din praf de piatră, ori teflon, sau o oală cu fund gros din inox, care nu lipeste. Cea mai proastă este cea emailată.
1. Amesteci in oala fără foc, uscatele: zahăr + faină + cacao
2. Torni progresiv laptele rece şi amestecand circular cu telul, astfel nu face cocoloase. Nu îl pune chiar pe tot laptele, vezi cum încheagă crema la fiert, mai poti să adaugi în timp ce fierbe pentru a potrivi consistenţa.
3. Pui la fiert pe plita la foc moderat. Dupa 3 minute începi si amesteci continuu, altfel se lipeste pe fund. Devine netedă si lucioasă,
Tort-insiropat-crema-cacao-nuci-ananas-frisca
se va fierbe pană leagă mai groasa decat o smantană, dar nu pietrificată, caz in care vei mai adăuga lapte. Nici prea fluidă, căci desi se întareste la racire, poate sa curgă la montaj. Vei invăta cu timpul proporţia optimă, din ochi.
4. Opreste focul si pune untul cuburi. Amesteci pană la topire.
5. Lasi la răcit câteva ore.

PREPARARE FRISCA DIN SMANTANA NATURALA
Frişca din smântână naturală nu o poţi bate daca nu e grasă de minim 30% (La Dorna e cea mai bună şi nu este reclamă) şi răcită 15 minute în congelator, înainte de batere.
Dacă o baţi prea mult, se va tăia şi se va separa untul. Prin urmare, baţi cu mixerul la treapta mică la început 30 secunde, apoi la maxim vreo două minute cred, depinde de cantitate. Cum s-a intărit, spre final aproape, adaugi zahărul neaparat pudră (la rasniţa de cafea macina-l) vanilat – 10 sau 20 grame, nu mult, si un varf de scobitoare de coloranţi gel galben si rosu ca să rezulte culoarea mango.
Castronul să aibă margini înalte, altfel vei ţine cu stanga un prosop de pânza pavăză, căci vor sări stropi de frişca pe pereţi. Mixerul static este minunat, are si capac, dar nu îl aveti toţi, stiu asta. Pui la rece frisca în frigider, nu în congelator.

ASAMBLARE TORT
1. Taie un guler din hartie de copt ca să nu mai cureţi apoi platoul pe margini. Cum ? Ca mai sus tai discul si apoi îndepartezi 2/3, partea cu vârful conic si rămane astfel o gaură la mijloc care să intre 2 cm sub discul de blat de la baza. Nu mai mult sa fie sub blat pentru că se va uda de la sirop si se va rupe.

2. Spală şi decojeşte cele doua mango. Taie felii pe un tocător şi apoi cuburi, colectează zeama pe care o scurgi în siropul de lămâie răcit.
3. Cu un cuţit cu lama lungă şi ascuţită, sau fir de tăiat blaturi, taie în două blatul. O jumatate o asezi pe platoul de servire cu tăietura in sus, însiropezi cu 1/2 din sirop. Vezi, poate la tine a rezultat prea mult sirop, să nu băltească totuşi. Cealalta jumătate o depozitezi cu taietura în sus pe o farfurie mare si lasi în asteptare.

4. Distribuie cam 35-40% din crema de cacao pe prima jumătate de blat. Asează 1/2 din bucăţile de mango.

Tort-mango-crema-cacao-frisca-livit.ro-retete

5. Pune peste cremă al doilea disc din blat cu tăietura / partea poroasă in sus ca sa distribui cu o lingură restul de sirop. Imbracă tot tortul în cremă netezind cu spatula din silicon sau cutit cu lama lată si distribuie sus restul de mango.

6. Cu un pos din silicon ar fi cel mai comod, cu duiuri stea sau cum îţi place, ornează cu frisca rece, spritează rozete si ciufuleti pe platoul de sus. Pe lateral nu pun friscă pentru că cea din smantană naturală nu se ţine chiar asa de bine precum cea vegetală pe care nu o recomand, gustul este cu totul altceva.
Să îl ţii la frigider măcar 3 ore ca să se împreuneze gusturile.
Îl recomand si copiilor, nu e deloc greţos. Este foarte bun.
Liv(e) it !

Tort-mango-crema-cacao-frisca-livit.ro-retete
ITI MAI RECOMAND ALTE TORTURI:

Tort gratin cu portocale, delicios

Tort „Adela” cu cremă de gutui, nuci, pere şi ciocolată

Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata

Tort cu fructe de pădure şi ciocolată

Tort cu fructe de padure si ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..