Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Este inghetata mea de casa preferata, se face cu fructe de padure sau capsuni si este foarte aspectuoasa. Incercati-o!
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
cantitati pentru cca. 15 felii
INGREDIENTE
2 oua proaspete medii (intregi)
40 g zahar pudra
2 linguri lapte cald
250 g mure (am amestecat mure 70% cu 30% afine)
2 linguri suc de lamâie
300 g + 50 g frisca lichida din smantana (nu vegetala)
1 intaritor pentru frisca (sa fie la indemana daca nu se bate bine)
50 g migdale
80 g biscuiti cu unt sfaramiciosi
50 g unt
100 g ciocolata alba
Folie
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
PREPARARE
1. Pregateste o tava ca de chec (cca. 11 x 25 cm, 1 1/2 litri) pe care o infoliezi la interior cu folie din plastic alimentara. Atentie! Forma daca este de dimensiuni mai mari, trebuie sa modifici cantitatile patului, altfel va fi subtire, neuniform si insuficient. Eu am suplimentat cantitatea si de aceea nici nu a iesit foarte inalt.
2. Pregateste doua ibrice / craticiora + ibric gros, pentru bain-marie. Cea mare o pui cu apa la fiert, cat sa cuprinda ibricul partial.
2. In ibric, omogenizeaza usor ouale cu telul para sau la mixer si bate-le putin cu zaharul pudra si laptele cald. Pune vasul cu amestecul in bain-marie fierbinte la foc extrem de mic, pui o plita strat-intermediar daca fierbe prea tare apa, si o fierbi pentru 4-6 minute pana se leaga si devine o crema cu o consistenta de budinca, care curge, nu o budinca tare.
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
3. Intr-un castron mare pune apa si mai multa gheata. Scufunda vasul cu crema in apa inghetata pana se raceste complet, amestecand din cand in cand.
4. In timp ce crema este la racit, spala murele si scurge-le bine-bine de apa. 200g mure le zdrobesti cu un pasator, pui in piure sucul de lamaie si omogenizezi putin.
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
5. Pui piureul in crema rece
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
si amesteci pana omogenizeaza.
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
6. Bate bine cu mixerul 300 g frisca din smantana, pana face motz, dar fara sa insisti mai mult pentru ca se taie. Daca nu se comporta bine, decat sa o bati prea mult, mai bine pune-i 1 intaritor. Adaugi crema in frisca
????????
si omogenizezi cu un tel para, cu miscari de jos in sus.
7. Invarti inghetata la masina de facut inghetata, pentru 40 min, si o torni in forma pregatita, o nivelezi si acoperi. O pui in congelator.
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
I-am pus capac din folie de aluminiu fara sa ajunga la inghetata. Daca o prepari manual, o introduci in congelator pentru 1 ora, dar atentie, nu mai poti sa o amesteci decat o data si sa o torni iar in forma retapetata cu folie din plastic, deoarece ii vei pune patul din migdale si nu mai poti umbla la ea.
8. Migdalele intregi se pun intr-o tigaie groasa fara grasime si se prajesc superficial. Le tai cu cutitul sau le macini la robot granulatie mare (sau pui in punga groasa si zdrobesti cu sucitorul).
9. Biscuitii ii pui intr-o punga groasa de congelator cu zip, sau orice punga groasa din plastic, dar pe care sa o inchizi etans. Zdrobesti biscuitii fin, in mana sau cu sucitorul de intins foi pentru prajituri.
10. Topesti untul intr-o craticioara sau ibric larg si in el pui migdalele si biscuitii. Omogenizezi si lasi sa se raceasca.
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
11. Scoti tava din congelator, indepartezi capacul si apesi usor firimiturile pe inghetata. Va forma talpa tortului. Pune-i la loc capacul si daca ai preparat la masina de inghetata mai lasi 15-30 de minute, depinde cat de bine o incheaga aparatul va fi cremoasa, dar suficient de consistenta ca sa o poti taia.
Daca nu ai masina de inghetata, se tine minim 6 ore in congelator, sau cel mai bine peste noapte. Inainte de servire, trebuie sa o scoti cu 20 de minute ininte din congelator pentru ca se intareste si trebuie sa o poti taia felii.
10. Pentru glazura, vei rupe ciocolata in bucati mici (eu o rad ca sa fiu mai sigura ca nu trebuie sa reincalzesc frisca). Repeti pasul 2 cu bain-marie, opresti focul si pui in apa ibricul cu 50g smantana pentru frisca, se incalzeste rapid pt ca este putina. Pune ciocolata rasa in ea ca sa sa se topeasca. Omogenizezi. O lasi sa se raceasca, dar nu sa se intareasca de tot petru ca trebuie sa curga gros pentru glazurare. Poti sa o pui in frigider amestecand des pana la consistenta sa fie groasa dar sa si curga.
Rastoarna parfait-ul intr-o tava/platou pe masura. In partea de sus torni de-a lungul ei toppingul din ciocolata. Glazura mai bine o prepari cu o jumatate de ora inainte de servire, se va intari suficient de la racoarea inghetatei.
Distribuie deasupra fructele de padure ramase si serveste musafirilor imediat.
Sa va fie de folos!
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Comments

  • Vaaaaai, ce frumusete ! Nu ma indoiesc nici de gust !

    Mihaela 26/08/2014 12:10 Reply
    • esti tu buna si generoasa in laude ca intotdeauna, Ela 🙂

      Food Design 26/08/2014 12:20 Reply
  • Ce mi-ar mai placea … cre’ca s-ar bate turcii la gura mea 🙂

    Diana 26/08/2014 15:17 Reply
    • poti sa inlocuiesti si cu alte fructe de sezon

      Food Design 26/08/2014 15:37 Reply
      • Neaaaaaaaaaaaa , asta mi-ar placea … dar facut de tine 🙂 si ti-as multumi MAXIM

        Diana 26/08/2014 16:45 Reply
  • Ca la carte! Un parfait clasic cu frisca si fructe proaspete. Extraordinar de frumos prezentat!

    SAVORI URBANE 27/08/2014 7:50 Reply
    • Cand vine de la tine o astfel de apreciere, inseamna deja mai mult.

      Food Design 27/08/2014 8:10 Reply
  • Waw,ce frumusete dar ce bunatate avem aici!!! felicitari Didi pentru tot ce faci!!

    Iancu Lubita 28/08/2014 12:19 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..