Friptura de pasăre în suc propriu, fără ulei


După bucătăria clasică, fiecare tip de carne își are propriile condimente. O derogare de la regulile conservatoare vom face în cazul păsărilor cumpărate din super-market, crescute în condiții pe are nu le putem controla și, de regulă, gustul este mult mai fad decât al cărnii provenite de la o pasăre crescută într-o gospodărie în libertate, hranita cu grăunțe și liberă să mănânce frunze de ierburi de prin curte.
Ca să îi dăm gust, nu recomand potentiatori de genul Delikat sau tip Vegeta niciodată, ci simplu, condimentele folosite la friptura de porc de la Crăciun, ajungând, la propriu, la vorba românului că cea mai bună pasăre este porcul 🙂
La această friptura nu vom folosi ulei sau untură, se va prăji în propria grăsime de la piele.
Atentie ! In cazul pasarilor de curte sau a celor mari (curcan, curca) timpul de fierbere va fi de 3-4 ori mai mare, pana se fragezeste.
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa

Friptura de pasăre în vin și suc propriu

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 1 hour
Portii 5 portii

Ingrediente

 • pulpe sau piept de pasăre (pui, găină, curcă, curcan, rață)
 • rămurele de cimbru - 2 sau 3
 • boabe de piper - 1 linguriță rasă
 • foi de dafin 3
 • boia dulce 1 linguriță
 • opțional și putină boia iute
 • 4-5 căței de usturoi feliați
 • sare 1/2 sau 2/3 linguriță
 • apă fierbinte cca 200 ml
 • vin alb (se admite și roșu) curat - cca 200 ml
 • 1 cub de unt de 2 cm optional

PREPARARE
Evitați tigăile subțiri, de proastă calitate. Frigeți în tigăi cu pereți grosi și înveliș protector. Mie îmi plac cele cu praf de piatră în compoziția finisajului.
Eu în poze nu am respectat ordinea așezării de mai jos, din fotografii, ordine pe care o recomand, pentru ca voi să vedeți toate condimentele cum arată.
1. Gustul este mult mai bun dacă nu îndepărtăm și aruncăm pielea ci o întindem ca un pat în tigaie, în loc de ulei. Astfel se frige în suc propriu. Pielea se va scoate inainte de a cresta pulpele sau pieptul, atunci când sunt mari.
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa
2. Așa cum nu se vede în poze, corect este ca acum să așezați rămurelele de cimbru, sub carne.
3. Pulpele eu le crestez pe interior la încheietură, pentru a nu risca a rămână în sânge, nepătrunse. Distribuie pulpele peste cimbru.
4. Printre pulpe introdu foi de dafin.
5. Presară cu boabe de piper și boia, uniform și după plac.
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa
6. Aseaza etanș capacul tigăii și dă drumul la foc moderat spre iute. După vreo 7-10 minute sau mai mult, depinde de foc și grosimea tigăii, urmeaa alt pas. Carnea a lăsat ceva suc și deja s-a topit din grăsimea pielii. La bază ar trebui să fie ușor rumenă.
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa
7. Acum adaugă apa și 1/3 din vin, împreună cu sarea. La început foc mare până începe să clocotească și apoi trage într-o parte capacul și reduci la mediu flacăra. In cazul pasarilor de curte sau a celor mari (curcan, curca) timpul de fierbere va fi de 3-4 ori mai mare, pana se fragezeste. Adica vei reumple cu apa atunci cand scade la jumatate, de 3-4 ori poate.
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa
8. Curăță usturoiul de coji, feliază-l pe lat și distribuie în tigaie. Acum se va umple de arome plăcute bucătăria.
9. Când a scăzut lichidul la jumătate, întoarce carnea cu un clește, cel ca o pensetă uriașa, sau cu o furculiță. Recomand ca penseta-cleste să nu vă lipsească din bucătărie. Lasă în continuare să se frigă la foc maxim moderat până ce mai scade, poate vreo 4 minute.
10. Îndepărtează capacul și toarnă restul de vin. De acum frigem fară capac și cam trebuie să fii cu ochii pe tigaie. În acest timp mai întoarcem o data friptura și scădem sosul. Adaugăm cubul de unt cam spre final. Oprim sos ca sa turnam 1 lingura peste friptura, sau dacă ne place să turnam într-un cuib de piure din cartofi, sau cât să ne ajute să reîncălzim friptura rămasă de la prima masă.
Eu, sincer, am cam uitat tigaia pe foc și scăzuse cam de tot sosul cel bun, ca sa il mai arat in fotografii 🙂
Liv(e) it !
Friptura de pasare in vin si suc propriu, delicioasa

ALTE FRIPTURI DEOSEBIT DE BUNE:

Muşchiuleţi de vita (porc) cu sos bordelaise

muschiuleti-de-vita-cu-sos-bordelaise

Rulada de carne umpluta cu carnati
Rulada de carne umpluta cu carnati

Rulada de vita cu pui si cascaval
Rulada de vita, pui si cascaval

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Don't Miss! random posts ..