Broccoli la cuptor, cu branză si ouă

Foarte usor de pregatit pentru micul dejun, este o varianta buna pentru cei care obisnuiesc dimineata sa manance satios. Poate fi servit acest fel de mancare la oricare dintre mesele principale. Este gustos insotit de felii de paine prajita unse cu unt usor sarat + usturoi zdrobit + patrunjel tocat, asa cum am procedat la aceste bruschete, dar fara parmezan.
Broccoli la cuptor cu branza si ouă

Timp de preparare 30 minutes
Portii 4

Ingrediente

  • 1-2 linguri cu ulei de măsline
  • 1 ceapa
  • 300g broccoli buchete
  • 120 g branza rasa (parmezan, cascaval tare, telemea veche de capra, etc.)
  • 2 sau 4 ouă
  • 70-100g smântână
  • sare
  • piper rasnit proaspat

Broccoli la cuptor cu branza si ouă
PREPARARE
Pune la fiert cam 1l de apa cu 1 lingurita de sare grunjoasa, intr-o craticioara, cat sa cuprinda broccoli rupt in buchete.
Incălzește cuptorul la 220 °C (treapta 8 la cuptorul pe gaz).
Pregateste pentru cuptor vase termorezistente de o portie (250g) cu peretii josi sau 2 tigaite (detaseaza-le coada daca permite)

1. Spala si desfa in buchetele broccoli.
2. Rade branza.
3. Taie ceapa felii solzi.
4. Incălzește uleiul de masline intr-o tigaie mare, apoi prăjește ușor ceapa timp de 5 minute amestecand des, ca sa nu se arda (focul mediu spre mic). Acum preincalzeste cuptorul la temperatura mica deocamdata.
5. Intre timp, cand apa clocoteste, rastoarna broccoli si fierbe leguma timp de 3 minute, socotind de cand isi reia clocotul. Scurge broccoli bine intr-o sita, taie buchetelele pe lung in felii (in doua) si adauga in tigaie peste ceapa. Se prăjește timp de 3-4 minute, amestecand ușor. Se va decolora partial.
6. Opreste focul si pune cam 1/3 din branza rasa, amesteci foarte putin caci deja s-a topit. Daca ai vase ceramice de o portie (250g) distribuie amestecul in 4 sau 2, dupa vas/ tigaita.
7. Din loc in loc pui smantana cu o lingura si apoi presari restul de branza.
8. Asezonezi cu piper rasnit proaspat.
9. Deasupra vei sparge cate 1 ou pentru fiecare portie si vei aseza cu grija ca sa isi pastreze galbenusul intreg.
Se coace la cuptor timp de 15 minute, fara capac, pana cand albusul este bine inchegat.
Servesti celor dragi cu paine prăjită si daca nu deranjeaza aroma de usturoi, le ungi asa cum am descris in introducere.
Liv(e) it!

Broccoli impreuna cu alte legume il poti servi cu sos bechamel >>> reteta
Legume cu sos de lapte Bechamel

Neaparat sa incerci si budinca de clatite cu legume, in straturi >>> reteta
Budinca de clatite cu legume

Comments

  • eu, ca iubitoare de broccoli, nu puteam sa ocolesc reteta asta..s-a salvat deja!

    adnia 27/01/2015 23:03 Reply
    • eu nu sunt fan, dar sunt constiincioasa sa consum din orice, aici am acceptat pt ca este mascata bine 🙂

      Food Design 28/01/2015 21:00 Reply
  • Nu ma omor dupa broccoli, dar in amestec cu branza si smantana m-as incumeta 🙂 !

    Mihaela 28/01/2015 9:20 Reply
    • m-ai dibuit si pe mine cu afirmatia aceasta :); imi place “la fel de mult”cum imi plac si verzisoarele de Bruxelles, adica, mai deloc …; chestia e ca nu rezist cand gasesc oferte si astfel le mai dau o sansa, sunt fortzata sa incerc noi retete pana gasesc cateva care sa ramana de permanenta 🙂

      Food Design 28/01/2015 20:58 Reply
  • Big like! O combinatie grozava, in special cu vedeta “broco”! Weekend frumos, Lia!

    Laura Nechita 30/01/2015 14:50 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..