Prajitura “Fanta” cu portocale, branză si mascarpone

2019.04.27


Prajitura Fanta a fost creata in Germania si se facea cu jeleu din suc Fanta. Am inlocuit acest suc cu zeama de la 2 kg de portocale, obtinand 900 ml, exact cat imi trebuia si gustul este de natural. Crema de branza de vaci am facut-o mai gustoasa combinand-o cu mascarpone, astfel am evitat o umplutura ca la Pasca. In loc de ulei puneti unt in blat. Este foarte gustoasa si aspectul este de nota 10. Intrucat se storc multe portocale, atrag atentia ca daca n-aveti storcator electric mai bine nu va apucati sa o faceti pentru ca este complicat sa stoarceti manual atatea portocale.
Aceasta prajitura sa fie facuta cu 2 sau chiar 3 zile inainte de servire. Ca prin minune, gustul blatului fuzioneaza cu restul si trage din umezeala branzei facand-o mult mai gustoasa fata de prima zi. De sarbatori, cand avem multe de facut, este de mult ajutor sa putem face o prajitura cu mult timp inainte. Pentru aceasta masura de tava de 30 x 30 cm, recomand sa faceti blatul proportionand toate ingredientele pentru blat din 7 oua. Eu l-am facut din 8 oua (s-au nimerit si masura mare) si este cam inalt comparativ cu restul straturilor. Straturile este bine sa fie egale. Am sa va scriu ingredientele pentru 7 oua medii.
Pontul ca sa iasa straturile perfect drepte este sa rasturnati blatul care are deasupra basicute, obtinand astfel in sus partea perfect plana dinspre tava. Veti vedea in poze cum arata blatul dupa coacere si preparat fara praf de copt.
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone

Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone

Timp de preparare 1 hour 30 minutes
Timp de gatire 55 minutes
Timp total 2 hours 25 minutes

Ingrediente

Pentru blat

  • 7 oua medii
  • 1 praf de sare
  • 100 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 g faina
  • 30 g cacao neagra de preferinta

Pentru crema de branza

  • 350 g branza de vaci mai uscata
  • 250 g mascarpone
  • 200 g unt
  • 250 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 2 lgr esenta de lamaie - optional

Jeleu de portocale

  • 900 ml zeama de portocale (de la 2 kg de portocale)
  • 120 g zahar
  • 70 g amidon

Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone

PREPARARE Prajitura “Fanta” cu portocale, crema de branza si mascarpone
PREPARARE BLAT
Untul sa fie scos din timp din frigider ca sa nu fie tare. La fel si cel pentru crema.
1. In tava de 30 x 30 cm asezati hartia de copt ridicata si pe margini. Indoiti la muchii ca sa stea in forma. Poate fi fixata cu putin ulei, dar eu nu mai murdaresc tava, prin greutatea compozitiei o sa se aseze.
2. Am separat ouale, am batut spuma tare albusurile cu un praf de sare si le-am mutat din bolul mixerului static. Am preincalzit acum cuptorul la 180 de grade.
3. In bol am mixat untul spuma 3 minute si apoi cu zaharul pe care il cumpar cu granulatie mai fina, nu neaparat pudra. Am adaugat galbenusurile si vanilia. Am mixat putin, zaharul trebuie sa fie topit.
4. Printr-o sita cu maner (comoda) am cernut peste compozitie,amestecate faina si cacaoa. Cu protectia mixerului pusa ca sa nu zboare faina, am amestecat lent la treapta 1 faina cu amestecul umed. Daca e prea dens puneti 3 linguri de albus batut si mixti un pic. Am oprit mixerul.
5. Mai departe, cu telul para si cu miscari de jos in sus am incorporat albusurile. Am rasturnat compozitia in tava si am nivelat.
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone
6. Coacerea dureaza cam 30 de minute la cuptoarele electrice moderne si 40 de minute la cele pe gaz, lente. Se cunoaste cand este gata dupa margini, iar pipaind mijlocul nu il simti moale. Poti testa cu scobitoarea daca vrei, sa nu iasa umeda infigand-o in centru.
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone
Dupa ce s-a racit se scoate hartia si se pune blatul inapoi in tava, dar rasturnat, pentru a avea partea plana sus.

PREPARARE CREMA DE BRANZA
1. Am mixat untul cu zaharul timp de vreo 4-5 minute, apoi cu mascarpone si vanilia si esenta de lamaie (ori portocale, din care aveti).
2. Am adaugat branza de vaci si am mixat pana n-am mai vazut bulgarasi.
3. Am intins-o pe blatul rece. Trebuie nivelata frumos ca sa se citeasca straturi drepte cand o taiem. Se da la rece ca sa se intareasca untul, cat timp preparam si racim pe jumatate jeleul.

PREPARARE JELEU DE PORTOCALE
1. Am spalat portocalele, le-am decojit si le-am stors cu storcatorul electric. Am cantarit pe cantar 900 de grame de suc. Intr-o craticioara am amestecat zaharul cu amidonul. Cu un tel mic siliconat am amestecat putin cate putin din sucul de portocale amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase. Apoi l-am pus la foc moderat spre mic, ca sa nu se afume. In tot acest timp nu poate fi lasat, trebuie amestecat continuu. Cred ca dureaza vreo 10-15 minute. Este un prag cand deodata incepe sa capete consistenta. Din acel moment nu mai dureaza mult, vreo 3-4 minute si e gata. Consistenta este a unei budinci moi, atunci cand este calda.
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone
Se lasa sa se racoreasca pe jumatate cu o folie pusa pe suprafata ca sa nu faca pielita, dupa care se intinde astfel: se toarna cu un polonicel in centru, unul cate unul observand incotro o ia. Jeleul se va revarsa foarte lent. Mereu punem in centru, iar apoi in diagonale centru-colturi. M-am ajutat doar putin de fundul polonicului, practic am condus-o din turnare, vedeti ca n-a curs deloc de pe crema de branza.
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone
Se lasa la rece. Prajitura este mai buna dupa 2-3 zile.
Eu o portionez cu un cutter destinat numai uzului bucatariei sau un cutit cu lama foarte fina si ascutit, inainte de servire.
Liv(e) it!
Prajitura "Fanta" cu portocale, crema de branza si mascarpone

ALTE PRAJITURI RECOMANDATE:

PRĂJITURA “CRĂIASĂ ZĂPEZII” CU CREMĂ DE VANILIE, CIOCOLATĂ ȘI FRIȘCĂ

Reteta prajitura Craiasa zapezii

Prajitura “Deliciu” cu nuca si doua creme (una este Nutella) + biscuiti inmuiati in cafea
Prajitura "Deliciu"

Prajitura Milionarului cu crema caramel si ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..