Salată de conopidă cu măr, smântână si iaurt

Se poate realiza și în varianta cu carne de pui fiartă, dar nouă ne place fără carne. Smântâna se poate înlocui cu maioneză, daca v-a rămas de la alte preparate ! De obicei, maioneza se pune atunci când se prepară cu carne de pui.
conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt

Salată de conopidă cu măr, smântână si iaurt

Timp de preparare 30 minutes
Portii 8 porţii

Ingrediente

  • cca. 600-700 g conopidă proaspată
  • 1 lgr sare grunjoasă în 1 l apă de fiert
  • 2 mere medii
  • 150 g smântână de casă sau maioneză
  • 150 g iaurt grecesc
  • 1 lingura cu smantană (optional)
  • 60 g telemea veche (optional dar recomandată)
  • sare si piper măcinat proaspăt

PENTRU DECOR

  • frunze de ceapă verde, sau cepsoară, sau boabe de rodie

OPTIONAL ! > PENTRU MAIONEZA (in loc de smântână)

  • 2 galbenusuri de la oua proaspete
  • 1 lg cu mustar clasic
  • zeama de la 1/2 lamaie micută
  • 1 praf de sare
  • 100-120 ml ulei de floarea soarelui

conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt
PREPARARE
1. Am pus la fiert 1 -1.5 l apă împreună cu 1 linguriță de sare grunjoasă.
2. Buchetele mari din conopida se vor trece prin jet de apă rece în sita de spaghete. Apoi se desfac buchete mai mici cu tulpinițe. Se aruncă doar baza groasă.
3. La primul clocot răstorni conopida în apă și o fierbi 8-10 minute la foc mediu, clocote domoale. Apoi dai drumul în chiuveta la apa rece, așezi sita cu orificii mari (care are o baza stabilă) în chiuvetă și răstorni în sită conopida cu apa. Lași la scurs și răcit.
conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt
4. Pentru varianta cu pui, am preparat la robot o maioneză din: 2 gălbenușuri, 1 lingură de mustar casic, zeama de lămaie, 1 praf de sare, cca 100 ml ulei de floarea soarelui, după metoda scrisă de mine (CLICK AICI . Neapărat ingredientele trebuiesc aduse la aceeasi temperatură a camerei cu minim 1 oră înainte. Repet, în varianta fără carne de pui, traditional se prepară cu smântână si iaurt.
conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt
5. După răcirea conopidei am trecut prin foc merele înfipte în furculiță pentru că erau din supermarket lucioase și aveau ceară care s-a topit. Am șters cu prosop de hârtie, le-am spălat sub jet de apă rece, tăiat în doua în 4 în ax și am scos cu cuțitul cochilia cu semințe, dintr-o mișcare (scobitura ca o bărcuță).
6. Le-am pus în robot la ras, pe răzătoarea cu găuri mari.
7. Am amestecat într-un castron încăpător (ca să am loc să amestec în voie la final salata, manual): iaurtul + smântâna + piper proaspăt măcinat + brânza rasă și 2 căței de usturoi zdrobiți cu latul lamei de cuțit pe tocător și tocați fin.
8. Apoi adaugi mărul și conopida și le amesteci cu o paletă sau o lingură.
conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt
9. Gustă ! În cazul în care mai este necesară sare, să presari sare fină.
10. Am decorat-o cu cozi de ceapă verde tăiate mărunt (sau cepșoară), sau în loc, poți decora cu bobițe de rodie.
Este gustoasă !
Liv(e) it!
conopida-cu-sos-maioneza+smantana+iaurt

ALTE RETETE DE SALATE GUSTOASE:

Sos tzatziki cu iaurt, castraveti si usturoi

sos tzatziki

Salata de vinete light cu smantana si galbenus

alata-vinete-smantana

Salata de boeuf clasica – reteta bunicii

Salata de boeuf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..