Prajitura “Crăiasa zăpezii” cu vanilie, ciocolată, frişcă


Este o prajitura demna de numele de basm pe care il poarta. Are frisca din smantana naturala, crema cu ciocolata de buna calitate, are clasica “creme patissiere” sau “pasticcera” (crema de vanilie fiarta, dar nu indelung) care sta de fapt la baza ambelor creme din aceasta prajitura. Jumatate am amestecat-o cu ciocolata si cealalta jumatate cu unt spumat moale devenind crema Mousseline, asa cum am citit in blogul Savori Urbane ca se numeste. Convingerea ca este o prajitura care merita sa stea pe masa la o aniversare in familie o datorez blogului “Lecturi si arome” de unde mi-am notat reteta. Este minunata sa fie gatita nu doar iarna, ci pentru orice alta ocazie si o pot manca si copiii cu placere avand si un strat de biscuiti inmuiati in lapte.
Ingredientele din reteta originala se raporteaza la 4 oua si o tava de 23 x 20 cm, eu am vrut-o mai mare si am calibrat totul la 6 oua si mi-a rezultat o suprafata de 30 x 21 cm (tava avea 30 x 30 cm, dar am limitat-o cu hartie de copt la o latura, cea mica de 21). Crema a iesit perfect, respectati va rog proportiile ingredientelor si nu veti da greș.
Totul a fost ok, numai ca 600 ml de frisca a fost un pic exagerat pentru tava mea, asa ca va recomand sa o reduceti la 500 ml daca faceti din 6 oua. Pentru 4 oua, sa ramana 400 ml de frisca la o dimensiune de tava cu o suprafata de 460 cmp. Tare simpatice sunt cuburile, ca niste casuțe cu o cușmă de omăt din belșug adaugată, nu-i așa?
Reteta prajitura Craiasa zapezii

Prajitura "Craiasa zapezii" cu creme de vanilie, ciocolata si frisca

Timp de preparare 1 hour 20 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Timp total 1 hour 45 minutes
Portii 24 bucati

Ingrediente

Pentru blat

  • 6 albușuri
  • 165 g zahar pudra
  • 125 g faina
  • 1+1/3 lingura esenta de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru creme patissiere de vanilie si crema de ciocolata

  • 6 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 180 grame de zahar
  • 60 g faina
  • 1 pastaie de vanilie
  • 225 g unt 85% grasime la temperatura camerei
  • 120 g ciocolata neagra 70 % cacao

Pentru stratul de biscuiti

  • 18-20 biscuiti tip petit beurre dulci
  • 130 ml lapte rece

Pentru frisca

  • 500 ml/g smantana naturala lichida pentru frisca
  • 1 + 1/3 lg zahar pudra daca smantana nu este deja indulcita
  • 1 plic cu zahar vanilat pudra

In plus

  • fulgi de cocos pentru stratul superior

Reteta prajitura Craiasa zapezii
PREPARARE Prajitura “Craiasa zapezii” cu creme de vanilie, ciocolata si frisca
1. Asterne hartie de copt in tava de cca 30 x 21 cm. Incalzeste cuptorul la 160 grd cuptoarele moderne si treapta 4 sau chiar 4.5 la cuptoarele pe gaz cu usi care nu inchid etans.
2. Mixeaza albusurile impreuna cu un varf de cutit de sare pana se intareste, o bezea care nu curge.
3. Adauga zaharul pudra si continua sa mixezi, vei obtine o bezea sticloasa.
4. Adauga toata faina si amesteca mai departe cu miscari de jos in sus cu telul para manual.
5. Rastoarna compozitia in tava pregatita, aduna cu spatula din silicon totul de pe peretii castronului si nivelezi. O vei coace 20 sau 30 de minute asa cum am scris: la 160 grd cuptoarele moderne si treapta 4 sau chiar 4.5 la cuptoarele pe gaz vechi cu usi care nu inchid etans. Dupa coacere am lasat la racit pe un gratar cu tot cu hartie si apoi i-am indepartat hartia si am asezat blatul pe tava in care voi asambla prajitura.

PREPARARE Creme Patissiere de vanilie
1. Untul sa fie gras, asa cum am indicat si se va aduce la temperatura camerei din timp.
2. Spinteca in lung pastaia de vanilie, scoate cu varful cutitului semintelor pe care le pui in lapte si impreuna cu pastaia in sine si le fierbi la foc mic spre moderat.
3. Mixeaza galbenusurile cu zaharul tos pana se dizolva zaharul, amestecul se albeste si creste. Era deja seara cand am fotografiat.
4. Mixeaza apoi si cu faina, dar nu mult timp, doar pana se incorporeaza si omogenizeaza.
5. Toarna peste galbenusuri laptele fierbinte, dupa ce ai indepartat pastaia de vanilie mixand usor si continuu. Muta apoi inapoi in oala de la lapte mixtura si o fierbi la foc moderat timp de vreo 3 minute pana se leaga, dar nu mai mult, pentru a nu se transforma in omleta galbenusurile si amesteci mereu. Dupa racire se va intari. O muti in castron si o acoperi cu folie alimentara ca sa nu faca pojghita si o lasi la racit.

6. Dupa racire o imparti in doua. Daca nu ai precizie, o imparti prin cantarire deoarece oricum o muti in alt castron jumatate din ea.
7. Topesti la bain-marie ciocolata si dupa ce se mai racoreste, o mixezi cu prima jumatate de crema. Rezulta o minunata crema onctuoasa.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
Eu am exagerat si i-am mai adaugat o ciocolata rasa, dar nu este necesar, am avut-o in plus si am pus-o si pe aceasta in crema de aceea este alta textura in poza de mai jos cu biscuitii.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
8. Spumezi untul cu mixerul. In a doua jumatate de crema de vanilie adaugi treptat 150 g de unt (doua treimi) si mixezi.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
9. In crema de ciocolata adaugi 75 g unt in vreo doua transe si mixezi.
10. Bati frisca din smantana cu grija, nu timp indelungat ca sa nu se separe untul. Zaharul se adauga spre sfarsit. Eu am avut frisca din smantana deja indulcita.

ASAMBLARE
Blatul la baza.
Crema de ciocolata peste blat si nivelezi.
Strat de biscuiti inmuiati un pic in lapte.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
Apoi strat din crema de vanilie.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
La final se adauga frisca si se presara fulgii de cocos care inchipuie zapada.
Reteta prajitura Craiasa zapezii
Se lasa in frigider macar pentru 2-3 ore ca sa se intareasca untul din creme. Se portioneaza stergand mereu cutitul dupa fiecare bucata.
Liv(e) it!

Va mai recomand prajituri cu mai multe creme si diverse blaturi: prajitura Somloi Galuska >>> reteta

Prajitura “Deliciu” cu nuca si doua creme >>> reteta
Prajitura "Deliciu"

Prajitura cu lamaie, capsuni si ciocolata >>> reteta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..