Chec din albuşuri cu ananas

Chec din albusuri cu ananas


Mărturisesc, iarna de sărbători gătesc în amintirea mamaiei și a mamei Salata de Boeuf[reteta este AICI.] pentru că ne-a obișnuit cu acest gust și am nostalgia să îl simt macar o data pe an. Ramân cu multe albuşuri pe care le unesc cu cele ramase de la dresul ciorbelor pe care eu una le congelez în recipiente din plastic cu capac (pahare rămase de la iaurturi) şi le gătesc atunci când am timp. Etichetez cu data cea mai veche.

Acesta este cel mai simplu chec ce se poate face. Îl recomand și începătorilor.
Prăjiturile la care baţi albuşul, nu necesită praf de copt. În cazul meu checul nu este înalt nu pentru că nu ar fi crescut ci pentru că eu prefer o tavă de chec largă pentru a se coace la mijloc rapid și fără pierdere de timp. Checul are gust răcoritor de la fructe. Preferatele mele prăjituri sunt cele cu fructe, de preferință acrișoare, dar este acceptat cu entuziasm și ananasul.

Nu este obligatoriu, dar dacă iarna aveţi, puteţi adăuga în plus coji de portocale confiate – reteta AICI.

Chec din albusuri cu ananas

Ingrediente

  • 150-175 g albusuri (cam de la 5 oua)
  • 1 praf mic de sare
  • 100 g zahar cristale (tos)
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 125 g unt topit (de preferinta mai gras)
  • 100 g faina
  • 200 g ananas cubulete

PREPARARE Chec din albuşuri cu ananas

1. Cocoloşeşte hârtia de copt tăiată, apoi poți că să o întinzi şi tapetezi cu ea forma de chec. O laşi în aşteptare. Poţi să încingi şi cuptorul la minim şi laşi în aşteptare.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
2. Ananasul proaspăt eu îl tai rondele mari de 1 sau 1,5 cm, după care îl decojesc cu un cuțit mediu spre mic. Apoi am tăiat cuburi cam de 1 cm.
Topește untul la foc mic.
5. Bate spumă tare albuşurile + 1 praf de sare. Adaugă zahărul şi zahărul vanilat. Când întorci castronul bezeaua nu cade.
chec-albusuri-nuci-stafide-livit.ro-retete
3. Mai departe lucrezi manual cu telul pară sau o spatulă din silicon, adică răstorni peste albuș untul topit.
4. Adaugă făina şi începe cu mişcări de jos în sus să le amesteci doar cât să se omogenizeze, fără ca să insişti pentru a nu se piarde bulele de aer de la batere, deoarece acestea îl ajută să crească fără praf de copt.
5. Toarnă jumătate din compoziție în forma pregătită și apoi nivelează cu spatula sau o lingură.
6. Distribuie fructele deasupra
Chec din albuşuri cu ananas
7. Deasupra toarna si distribuie restul de compozitie de blat.
8. Introdu checul la cuptorul încins reglând la 170 sau 175 de grade fixat la ventilaţie sus şi jos la cele electrice (treapta 3,5 la cuptoarele cu gaz) şi îl coci cercetând ori 20 de minute, ori 25 şi pâna la 35 de minute, în funcție de cât de largă e tava (chec puțin înalt, că în cazul meu) sau cât de capricios şi iute este cuptorul tău. Numai tu ţi-l cunoşți.

Checul este făcut atunci când îl testezi înfigând o scobitoare în mijloc şi iese curată. Îl scoţi pe un grătar la răcit apucandu-l de marginile hârtiei și extragandu-l din forma. Când s-a mai răcorit poți să îi indepărtezi hârtia de copt. Eu pun grătarul de la cuptor peste grătarul plitei, dacă nu o folosesc, sau pe masă peste o oală sau castron mare mai pun uneori grătarul.
Se ţine în pungă de hârtie, sau chiar şi de plastic ca să nu se usuce, ori într-o casoletă cu capac.
Liv(e) it!

Dacă doriţi, adăugaţi coji de portocale confiate

Coji de portocale confiate

Chec din albusuri cu nucă si stafide

Chec cu lămaie şi mac – reţeta simplă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Don't Miss! random posts ..