Cozonac fără frămantare, umplut cu nucă


Tic-tac! Tic-tac!
Panettone deghizat in cozonac
Peste mai putin de o luna, țiling-țiling, ne vor suna in cap zurgalai, asadar, sa luam startul cu repetitiile pentru cea mai frumoasa sarbatoare a iernii, Craciunul.
Am mers pe firul acestei retete si am dezgropat un intreg lant … Sursa este blogul CAIET DE RETETE si am remarcat-o pt ca scria mare: COZONAC FARA FRAMANTARE. Un zambet plin de condescendenta mi-a aparut in coltul gurii. Ingerasii cantau suav in jurul meu, din harfă, anuntand ca a sosit timpul impacarii, sa nu ne mai dusmanim eu si cozonacul, mârâind unul la altul.

De unde mi se trage dusmania? In urma cu multi ani, cuprinsa de euforia pregatirilor de Craciun, am luat hotararea sa intru si eu in randul lumii, sa miroasa si la noi in casa a cozonac. Nu dezvolt o poveste din asta, atata spun doar, ca atunci am copt primii mei cozonaci. M-am apucat sa-i fac dimineata si la 3 noaptea imi cadea capul pe masa de somn, pazind singura-cuc, cozonacii din cuptor. Initial, n-au vrut sa cresca desi le-am asigurat un loc caldut in camera. Ma usturau palmele de atatea aplauze de incurajare cate am batut in jurul lor, iar cand in sfarsit au crescut, nu se mai coceau. … Sau asa mi se parea mie. E drept ca dadusem focul foarte mic pentru ca ma urmarea spectrul cozonacilor arsi. Arsi nu au fost, dar dupa racire, puteai sa bati cuie in perete cu ei. Cand taiam felia, sareau aschii din el. De atunci, am urat profund cozonacii. Eu pe ei si ei pe mine, deoarece nici cand mergeam in vizite nu imi mai faceau cu ochiul ca sa ii gust.
Panettone deghizat in cozonac
Ei, dar cozonac fara framantare suna foarte optimist si prietenos, asa ca, vesela am ascultat ingerasii, am facut pace si in 20 de minute de pregatire (fara timpul de asteptare pentru dospire si coacere) l-am preparat. Am pus cam la gramada ingredientele in robot, cu gandul ca, ce-o vrea sa iasa, daca nu e nici crud, dar nici tare si are multa umplutura, asa cum place tuturor din familie, atunci, va putea fi mancat. Pentru mine este suficient de bun. Eu iti descriu [ne]metoda cum am procedat eu. Acest panettone caruia i-am dat chip de cozonac, n-are cum sa se desfaca in foi precum cozonacul nostru. Nu trebuie sa ai astfel de pretentii. Vei avea insa, un preparat din aluat dulce cu gust bun de cozonac. Punct.

Panettone deghizat in cozonac

2 tavi de cozonac medii ca marime

Panettone deghizat in cozonac
PREPARARE
Pentru reusita cozonacului:
-in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent.
-ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
-nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.
Incalzeste cuptorul la 40-50° initial, doar pt. caldura in spatiu si cresterea maielei.
MAIA
1. Amesteca: drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasi la dospit 15-20 de minute pe gratarul de la plita aragazului (este cald de la cuptor), ferit de curenti.
2. Rade coaja de la 1 lamaie.
3. Unge cu unt (altul) sau ulei formele la interior.
4. Intr-un ibric fierbi laptele si pastaia de vanilie sectionata pe lung si scotand cu varful cutitului semintele pe care desigur ca le pui in lapte. Opreste focul, scoate pastaia si adaugi untul cat sa se topeasca. Adaugi zaharul si coaja de lamaie. Amesteci pana se topeste zaharul, scopul este sa se mai si racoreasca daca s-a infierbantat prea rau laptele. In cazul acestei retete, aluatul in nici un caz nu trebuie oparit. Dupa ce s-a racorit si e doar caldut, pune ouale in lapte si omogenizeaza.
5. Am pus in bolul robotului “maini libere” (cel static pe masa) faina si sarea facand o cavitate in mijloc. I-am atasat paleta de amestecat aluat.
6. Incepe si toarna amestecul lichid, robotul lucreaza domol la treapta 1. Cum ai terminat lichidul, opresti, scoti aparatoarea, pui coaja de lamaie si dai iar drumul sa lucreze domol pana ce aluatul devine elastic. Dureaza putin timp.
7. Am transferat aluatul din bolul metalic intr-unul mare cu pereti inalti din plastic, cu ajutorul spatulei din silicon. Am acoperit cu un prosop gros.
Am pus castronul la dospit in bucataria calduroasa unde se gatea altceva la cuptor. Si-a dublat volumul intr-o ora.

UMPLUTURA
1. Stafidele (si caisele daca optezi in loc de rahat) le pui in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom la hidratat vreo jumatate de ora. Le scurgi bine de apa.
2. Amesteci nucile macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi adaugi laptele fierbinte si amesteci pana la omogenizare. Eu am pastrat amestecul nu foarte lichid, de frica sa nu ramana la mijloc crud. N-am reusit sa aplic uniform de gros, in goluri am pus stafidele si caisele tocate cubulete.
3. Scoti 1/2 din aluat pe masa pudrata din belsug cu faina (nu pe ulei ca la cozonacul clasic). Am uns cu ulei mainile, pt ca era lipicios si i-am dat forma dreptunghiulara, cu grosimea cam de 1cm si lungimea cat tava.
4. Pune 1/2 din umplutura, intinde uniform, dar lasand 2cm pe margini libere si deasupra stafidele si rahatul taiat cubulete in faina. Rulezi pe latura lunga. Periezi ca sa cada faina si asezi ruloul cu sigiliul in jos in forma unsa cu o grasime. Iar periezi sa cada faina.
5. Mai lasi in tava 15-20-30 de minute ca sa creasca frumos cat tava.
6. Il ungi cu galbenus+lapte.
7. Introduci la cuptor tavile de cozonac in cuptorul preincalzit la 180°, pentru aproximativ 40 de minute, pana capata o culoare rumena deasupra.
8. Dupa ce cozonacul s-a copt, desprinzi cu cutitul de pe margini daca este cazul si il rastorni pe blat. Il asezi normal pe un gratar la racit.
9. Il lasi 5 minute, dupa care il ungi cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presari pe deasupra zahar tos.
Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.
Liv(e) it!
Panettone deghizat in cozonac
Iata cum arata coaja de portocala confiata – click pentru reteta AICI
Coji de portocale confiate

Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 46 minutes
Portii 14

Ingrediente

PENTRU ALUAT

  • 2 oua mari sau 3 mici
  • 30 g drojdie proaspata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 60 g unt
  • 500-550 g faina
  • 1 praf de sare
  • coaja de lamaie (si/sau portocala

PENTRU UNGERE

  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte

PENTRU UMPLUTURA

  • 300 g nuci
  • 100 g zahar
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 1 albus
  • esenta de rom
  • 5-6 linguri de lapte
  • 50g stafide
  • 50 g coji de portocale confiate
  • 4-5 bucati rahat (am inlocuit cu FRUCTE CONFIATE)

Comments

  • Draga mea, m-ai facut sa zambesc pentru ca mi-ai amintit de primul meu cozonac aici. A fost “epic fail” – crescuse frumos tare, avea nuca exact cat ii trebuie dar dupa ce l-am copt era tare ca un pietroi. Si eu am urat cozonacii mult dupa aceea si mi-a trebuit ceva timp sa ma apropii de ei. Fain tare panettonele tau “sub acoperire”. 🙂

    Diana 27/11/2014 22:38 Reply
    • ahahahah!!! … largim gasca cozonacilor “epic fail” din blogosfera 🙂

      Food Design 28/11/2014 7:27 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..