Rotițe cu nucă și marmeladă-Cununițe

Aceste rotite sunt o poveste dulce cu un parfum aparte pentru mine pentru ca este o reteta rara, din caietul bunicii Zitza. Ca mai toata lumea, isi nota in caiet de la cine are reteta si pentru a pastra parfumul vremurilor am mentionez numele batranei doamne Nely Tițu, pe care n-am cunoscut-o niciodata. Trebuie musai sa afisez o imagine si cu nucul de la care provin nucile din imaginile cu prajitura. Acest nuc exista deja cand m-am nascut eu. Atunci cand va muri, voi simti ca am pierdut pe cineva drag.
In unele zone din țara acestor prajiturici li se spune: cununițe.
Aluat nisipos, multa nuca pe bezea, marmelada de caise sau crema de cacao, prajiturici care pot sta pe masa celei mai simandicoase intalniri corporate sau pe masa voastra de Craciun. Si cum altfel puteam sa prezint decat punand in cadru si o minunata dantela faurita de mainile bunicii mele, alaturi de caiet.

Mamaia Zița, eleva la Scoala Normala de Fete de la Craiova

0-nucul cel batran

Nucul cel batran din curtea de la tara

Rotite cu nuca si marmelada - Nely Tiţu
Umplutura diferita, la mijloc doua rotite cu marmelada, extremele umplutura cu crema de cacao.
rotite cu nuca si marmelada
INGREDIENTE
ALUATUL
faina- 350g
unt- 200g (pe vremuri se faceau cu osanza, erau extrem de fragede, puteti inlocui partial sau total)
zahar pudra- 50g
galbenus de ou- 3
zahar vanilat- 1 plic
UMPLUTURA
marmelada de caise-200g
sau
CREMA DE CACAO (stil Sanda Marin)
faina- 2 linguri
zahar- 6 linguri
cacao- 3 linguri
lapte- 200 ml
unt- 100g
BEZEAUA
2 albusuri
150 g zahar pudra
nuca-150-200g

PREPARARE Rotite cu nuca si marmelada-Nely Tiţu
Cureti nucile si le macini mediu, nici prea fin dar nici cu granulatie prea mare.
CREMA
Daca optam pentru umplere si cu crema, va trebui sa o preparam din timp si sa o racim rapid.
Se omogenizeaza un amestec uscat faina+zahar+cacao, se adauga laptele rece amestecand mereu cu telul para, se pune pe foc si se fierbe cam 10 minute amestecand continuu ca sa nu se faca cocoloase. Se opreste focul si se adauga untul cuburi. Pentru o crema mai fina, untul se freaca cu putin zahar pudra si in el se incorporeaza crema rece.
ALUATUL
Separati ouale. Intr-un castron se pun la gramada toate ingredientele pentru aluat si se framanta pana se obtine o bila omogena.
BEZEAUA
Se bat 1-2 albusuri, cu 100-150g zahar pudra, cu mixerul sau telul para. Nu avem nevoie de o bezea prea batoasa. Cu ea va trebui sa ungem rotitele pentru ca apoi sa le dam prin nuca pisata.
Pregatiti o tava mare cu hartie de copt.
Preincalziti cuptorul la 170-180 grd.
Aluatul il impartim in doua si intindem o foaie de 5 mm. Se taie cercuri cam de 4 cm.
Eu le-am taiat de 3 dar recomand 4 cm. Se decupeaza mijlocul cu degetarul.
Extragem rotitele de aluat, le ungem cu bezea si le tavalim cu partea cu bezeaua prin nuca macinata si le asezam pe hartia de copt cu nuca in sus.
Obtinem doua tavi mari.
Se lipesc doua cate doua rotitele cu marmelada sau crema rece.
Daca le doriti foarte dulci, se pot pudra cu zahar vanilat fin macinat.
Nu va recomand metoda de montaj: talpa un cerc nedecupat la mijloc si fara nuca, lipit cu marmelada de o rotita cu nuca pentru ca n-au gustul la fel de bun ca in varianta indicata.
Liv(e) it!
SONY DSC

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..