Depinde de zona globului, prajitura este orientala si in Irak i se spune bezbuse, in alte tari harisi sau revani.
tava 30 x 30 cm
Ingrediente
- 200 g unt
- 4 oua
- 200 g zahar
- 400 g iaurt
- 430 g gris
- 1 lgr praf de copt
SIROP
- 400 ml apa
- 270 g zahar
- 1 lamaie mare sau doua mici
IN PLUS:
- 1 lg unt pentru uns tava
- TOPPING: 50 g nuca de cocos, fistic
PREPARARE
SIROPUL
1. Fierbi la foc moderat, pentru 15 minute, apa cu zaharul sau pana se mai ingroasa. Adaugi zeama de lamaie si mai dai cateva clocote. Opresti focul.
PRAJITURA
1. Topesti untul la foc mic.
2. Incinge cuptorul la 180 grd
3. Mixezi ouale cu zaharul.
4. Adaugi iaurtul si omogenizezi.
5. Adaugi untul si mixezi pentru omogenizare.
6. Adaugi grisul amestecat cu praful de copt. Omogenizezi.
7. Ungi bine cu unt o tava. Torni compozitia si nivelezi.
Coci la 180 grade cam 45 minute. Dupa primele 20 de minute mai reduci la 170 grd. Este gata cand se rumeneste pe margini.
Scoti tava si portionezi in patrate.
8. Distribui uniform siropul pe prajitura fierbinte, presari jumatate din nuca de cocos si lasi sa absoarba. Dupa racirea completa presari si restul de nuca de cocos.
Poti sa presari fistic, sau sa infigi in mijlocul portiei o samanta intreaga de fistic decojita.
Alta prajitura grozava cu gris este checul rusesc: Mannik – Chec rusesc cu gris si ciocolata (click aici pentru reteta)
Liv(e) it!