Salata de boeuf clasica – reteta bunicii


“My Funny Valentine” este un proiect initiat de grupul “Bloggeri Culinari” cu tema: Valentine’s Day la romani. Se desfasoara putin mai altfel decat cel de la Craciun la care am participat. La finalul acestei retete, afisez lista cu participantii si ideile lor mai mult sau mai putin traznite, postari pe care va indemn sa le vizionati, sa cititi, sunt sigura ca macar o parte vor aduce un zambet pe fata voastra si desigur veti gasi retete de preparate apetisante. Abia maine veti putea vedea toate inregistrarile. Prezentarea in cadrul acestui proiect se vrea a fi pe alocuri amuzanta macar prin text sau una care sa parodieze subtil sarbatoarea comerciala importata “Valentine’s Day”. Nu vreau sa mai repet ceea ce am punctat si de Halloween cu Pizza mumia proaspata 🙂 , despre aspectul pur comercial al acestei zile.

O sarbatoare a indragostitilor trebuie sa existe, fiecare popor bifeaza o astfel de zi in calendar. Cautam sa promovam Dragobete, zi careia nimeni nu ii dadea importanta pana nu a aparut importul Valentine’s Day. Dragobete sa ne fie motiv de iesire in oras, intalnire cu prietenii (lucru bun), sa depanam amintiri de odinioara si sa preparam ceva dulce ca pentru o zi care celebreaza dragostea. Invierea traditiei romanesti este o actiune laudabila.

Cu preparatul n-am avut nimic, am cautat sa arate dragut. Iarna nu s-a sfarsit, inca imi este de ajutor aceasta salata ca sa o gatesc pentru ca este gustoasa, spornica, se poate lua si la serviciu intr-o casoleta mica si este nelipsita de pe mesele festive traditionale la romani. In ciuda numelui frantuzit (nume scris stalcit adesea: salata de biof, salata de beof, salata de beuf), la noi, este la fel de populara precum sarmaluta, prin urmare, nu putea sa lipseasca din mozaicul meu de preparate pentru sarbatori. Si trebuie sa mai spun ca, tuturor ne place mai mult cu carne de pui decat cu vita, tradam astfel breasla conservatorilor.
Nu cantaresc nimic de obicei dar trebuie musai ca sa va arat proportia care imi place. Nu ne convine sa fie dulceaga, castravetele murat si gogosarul nu le adaug cu zgarcenie. Zeama de lamaie este important sa existe. Telina sa fie mai putina, fiind puternic aromata nu trebuie sa predomine. Salata de telina este foarte buna, dar intr-o cu totul alta combinatie.
Supa rezultata (in care pun si o ceapa mica) o folosesc ca sa prepar minunatul sos bordelaise iar cu albusurile ramase de la maioneza se pot gati: macarons, un tort cu bezea sau ceea ce am in lucru chiar acum si veti vedea peste o saptamana probabil.

Salata de boeuf clasica – reteta bunicii

Timp de preparare 1 hour 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes

Ingrediente

PENTRU SALATA (suplimentati cantitatea pentru decorare)

  • 300 g pulpa de vita [sau 1 piept de pui prefera fiica mea chit ca se numeste "boeuf"(vita)]
  • 6 morcovi (medii)
  • 6-7 cartofi potriviti
  • 4x4 cm radacina de telina
  • 200 g mazare fiarta
  • 5-600 g castraveti murati
  • 150 g gogosar murat
  • zeama de lamaie
  • mustar (eu pun dulce si foarte putin din cel iute)
  • sare

PENTRU MAIONEZA

  • 8 galbenusuri de ou
  • 500 ml ulei (mariti cantitatea de ulei daca doriti cu mai multa maioneza)
  • zeama de la 1 lamaie mica
  • 1 lingura mustar (Dijon)
  • sare

Recipe Notes

OPTIONAL >>> putin gogosar murat pasat pentru bordura rosiatica

PREPARARE Salata de boeuf clasica – reteta bunicii

1. Cu minim doua ore inainte, scoti din frigider, ca sa ajunga la temperatura camerei, absolut toate ingredientele pentru maioneza. Daca una este rece, se taie maioneza.
2. Cu 3 ore inainte, pui la scurs muraturile, in sita pentru paste. Elegant ar fi sa fie taiat de mana tot zarzavatul dar eu n-am timp, nu dauneaza gustului si tai la robot castravetele murat, tai in mana cuburi mari si apoi impuls de doar 5 secunde, daca robotul este puternic. Gogosarul il tai de mana pentru ca este mai moale. Le pui la scurs si inainte de a le uni cu restul le mai presezi usor cu mana in sita altfel ti se va aduna zeama in platou.
3. Speli constiincios carnea si zarzavatul.
4. Intr-o oala mare pui la fiert carnea in apa rece + 1 lingurita de sare.
5. Cureti morcovii si ii adaugi repede, fierb la fel de mult.
6. Dupa 10 minute decojesti cartofii si intregi ii adaugi la fiert. Eu pun si o ceapa mica pe care la final o arunc.
7. Dupa vreo 20 de minute adaugi telina care fierbe foarte repede, eventual o scoti inainte de a se fierbe restul, o incerci sa patrunda usor fuculita in ea.
8. Fierbi separat mazarea daca este congelata. Daca este de la conserva o gusti, de regula nu necesita fierbere.
9.Cat timp fierb legumele, prepari maioneza, asa cum am spus, musai trebuie sa aiba toate aceeasi temperatura a camerei, altfel se taie. Cu exceptia uleiului, pui totul in robot, dai drumul la viteza redusa si apoi imediat mare si adaugi ulei in fir subtire (la mine este prevazut capacul cu orificiu care dozeaza uleiul).
10. Se poate desigur si cu mixerul dar este mult mai incomod. Pe vremuri cand nu existau roboti se freca cu rabdare cu lingura din lemn.
11. Scoti intr-un bol mare tot ce este in supa si lasi sa se racoreasca doar atata cat sa iti permita ca sa tai de mana in cubulete cat mai mici. Am remarcat ca este mult mai buna tunci cand sunt unite legumele caldute. Cand am amanat pe a doua zi taiatul ingredientelor, salata n-a mai fost la fel de buna.
Salata de boeuf
12. Tot ceea ce tai pui intr-un vas mare in care sa ai loc de manevra ca sa amesteci cu maioneza (opresti o parte pentru decor. Eu de zi cu zi nu o imbrac in maioneza, in copilarie imi producea greata stratul de maioneza care imbraca si o indepartam.
Ca sa nu oxideze, in varianta fara maioneza pe deasupra, o invelesc etans cu folie. Adesea, daca este multa, o tin in borcane cu capac sau boluri adanci astfel incat sa micsorez suprafata de contact cu aerul care oxideaza si decorez doar o parte din care consumam pe loc.
13. Omogenizezi legumele si maioneza, potrivesti de sare, mai adaugi zeama de lamaie daca nu este suficient de acra si mai pui mustar.

DECOR

“Oglinda” din maioneza, inimioarele le decupezi (cu un decupator) din gogosarul murat care trebuie sa fie tare. Bordura laterala este un amestec din 2-3 linguri de maioneza in care am adaugat gogosar pasat.

Live(e) it!
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Nu ratati celelalte participari la proiect:

2. Lucian Food and Beyond
3. Brandusa Cooking With My Soul
4. Andreea Mohorea Retete ABC
5. Aura Carolina Popa Bucataria Aurei
6. Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate
7. Andreea Denisa – Dea’s Cakes
8. Daiana si Cosmin Simplu si bun
9. Dana Burlacu Prajiturici si alte dulciuri
10. Alexandra Butnari Gustolandia
11. Dia Daria Retetele mele dragi
12. Claudia Lecturi si Arome
13. Mihaela Voguisine
14. Ioana Tone Pasiune si culoare
15. Oana -lipsa reciprocitate
16. Lili Liliana -lipsa reciprocitate
17. Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates
18. Monica Horoiu – Monya’s…!!!
19. Iancu -a iesit din proiect
20. Iuliana Miu ? link inexistent
21. Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel
22. Alice Ciobanu Tara bucatelor
23. Paula Gafitescu: Enjoy Dessert!
24. Geta -link inexistent
25. Simona Alison’s Trials
26. Iolanda si Georgiana Voinea sisterskitchen
27. Mihaela Sava >>> link inexistent

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..