Tort cu fructe de padure si ciocolata

Va spun din capul locului ca florile de panselute sunt flori comestibile. Aveti AICI LA SFARSITUL RETETEI DE TORT “PRIMAVARA” lista cu florile care sunt comestibile.
Pentru evenimente in familie cum ar fi aniversarea unei zile de nastere imi place sa alcatuiesc torturi unicat cu care sa imi incant familia ori prietenii. Este un tort complex, dar nu foarte complicat de facut, crema din fructe de padure necesita o atentie deosebita, totusi. Am imbinat prospetimea gustului acrisor al fructelor de padure cu dulceata ciocolatei si a smantanii din frisca. Este un tort cu gust delicios si racoritor. Am optat sa fac un blat de pandispan clasic, simplu, bogatia fiind data de celelalte straturi. La crema de fructe de padure se simte cel mai acut gustul ciocolatei, va rog sa llucrati cu o ciocolata gustoasa, de buna calitate caci se va simti gustul.
Tort cu fructe de padure si ciocolata

Tort cu fructe de padure si ciocolata

Timp de preparare 2 hours
Timp de gatire 1 hour
Timp total 3 hours
Portii 16 felii

Ingrediente

Pentru blatul de tort - pandispan

  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 6 linguri cu zahar cu varf mic
  • 7 linguri cu faina cu varf mic
  • 1 lg cu extract de vanilie

Pentru sirop (insiroparea blatului)

  • 100 g fructe de padure sau capsuni
  • zeama de la 1/2 lamaie medie
  • 3 linguri cu zahar (60 g - gustati!)
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 350 ml apa

Pentru crema de cacao cu nuci si stafide

  • 10 sau 8 linguri cu zahar tos
  • 5 linguri cu faina
  • 4 linguri cu cacao neagra
  • 750 ml lapte
  • 150 g unt 80% grasime
  • 125 g miezuri de nuci
  • 80 g stafide

Pentru crema cu fructe de padure si ciocolata

  • 100 g fructe de padure piure
  • 60 g zahar
  • 4 galbenusuri de la oua
  • 40 g amidon
  • 125 g mascarpone
  • 250 ml frisca din smantana
  • 200 g ciocolata alba de calitate
  • 10 g foi de gelatina (6 foi)

In plus

  • 250 - 300 g fructe de padure
  • optional > bomboane de ciocolata de buna calitate

Tort cu fructe de padure si ciocolata
PREPARARE Tort cu fructe de padure si ciocolata

PREPARARE blat de tort – PANDISPAN clasic in tava de 24 cm
1. La blatul de tort ca sa nu iasa incretit pe margini atunci cand il faci nacked (dezbracat pe lateral) trebuie ca hartia de copt sa fie un disc pe fundul tavii taiat simplu cum am explicat AICI si pe lateral benzi drepte de hartie de copt. Peretii formei i-am uns cu ulei ca sa fixez hartia.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
Pentru mai multe explicatii urmati instructiunile de la pandispanul de cacao doar ca ii lipseste cacaoa >>> click aici, sau pe scurt, va povestesc mai jos.
2. Am separat albusurile de la oua, le-am batut cu un praf de sare pana a facut varfuri tari si nu curgea bezeaua.
3. Am frecat galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat sau extractul de vanilie pana s-au mai albit si s-a topit zaharul. Am adaugat 2/3 din faina, am mixat la trepta 1 ca sa nu zboare faina. Am incorporat apoi doua palete de albus ca sa fie mai umed, dupa care am adaugat restul de faina si am amestecat.
4. Mai departe am lucrat manual cu telul para, am incorporat albusul batut ramas cu miscari de jos in sus ca sa nu piarda aerul. Nu este nevoie de praf de copt. Se va coace 40-45 minute la cuptoare electrice moderne, sau o ora chiar la cuptoare vechi pe gaz care pierd caldura, la 180 de grade. Se vede cand este gata caci se desprind marginile, se retracteaza, are culoare aurie si daca infigem o scobitoare in mijloc o scoatem curata. Se numeste ca am facut testul scobitorii. Se scoate dupa coacere la racit pe un gratar si cand se raceste se indeparteaza simplu hartia lipita de el.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
PREPARARE sirop de fructe de padure
In ibric am zdrobit impreuna cu zaharul fructele de padure cu ustensila manuala de facut piure. In lipsa, cu o furculita. Am adaugat apa si zeama de lamaie. Le-am infierbantat pe foc. La primul clocot am dat focul la minim, am pus zeama de lamaie si zaharul vanilat, am mai lasat 1 clocot si am oprit. Se fierbe doar ca sa nu fermenteze, nu obtinem vreun sirop gros. L-am strecurat prin sita si l-am lasat sa se racesca.
Tort cu fructe de padure si ciocolata

PREPARARE crema de cacao cu nuci, unt si stafide
1. Am prajit nucile la foc mediu amestecand continuu fara ulei. La primul fum am oprit focul si le-am mai scuturat cu tigaia au continuat sa se coaca fara sa le ard. Dupa racire se scot din tigaie si se macina 6-7 secunde granulatie medie.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
2. Intr-o craticioara care nu lipeste (cele cu invelis sin particule de piatra sunt minunate) am amestecat zaharul, faina si cacaoa si am omogenizat manual cu telul para cu care vom lucra.
3. Am adaugat laptele treptat amestecand cu telul, nu face cocoloase. Am pus la foc mediu. La inceput se amesteca ocazional. Cand incepe sa se inchege pe fund, nu mai slabim crema amestecam mereu pana se ingroasa, curge gros de pe tel, dureaza cam 10 minute. Daca ti se pare cam subtire mai adaugi o lingura rasa de faina, dar nu cred ca este cazul. Tine cont ca se mai ingroasa dupa racire.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
4. Am oprit focul si i-am adaugat untul cuburi. Devine onctuoasa si consistenta. 1/3 din crema am oprit intr-un castronel fara nuci ca sa barotez lateralele tortului. Am acoperti lipit de suprafata folie alimentara.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
5. I-am adaugat nucile si stafidele la restul din cratita si am pus-o la racit. I-am lipit pe suprafata folie alimentara ca sa nu formeze pielita. Am vasul scufundat in apa rece intr-un castron larg.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
PREPARARE crema din fructe de padure cu ciocolata
1. In cana mixerului (o cana obisnuita in lipsa) ca sa nu stropeasca, cu blenderul vertical am zdrobit piure fructele de padure, am adaugat apoi zaharul, apoi galbenusurile si la final amidonul. Intr-o craticioara care va fi pusa la bain-marie (pe abur) am golit acest amestec. Vei amesteca cu un tel mic para sau o lingura continuu in timp ce este pe abur. La inceput se inmoaie, dar dupa vreo 3-5 minute maxim ca sa nu se faca omleta se mai intareste ca o smantana groasa. Se lasa la racit. Dupa racire se amesteca cu mascarpone.
Tort cu fructe de padure si ciocolata

2. Pe vasul cu apa calda de la bain-marie am pus un castron in care am topit ciocolata sparta (cand este impachetata o lovesti de coltul mesei si se face cioburi). Cand a devenit lichida ciocolata imediat ii torni frisca lichida, apa care face abur dedesubt este la foc minim ca sa nu te arda aburul. Continui sa amesteci pana simti ca pe fund nu mai e ciocolata tare. O pui in frigider la racit.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
Cu 15 minute inainte de a o bate frisca cu ciocolata se baga in congelator castronul cu emestecul si vasul gol in frigider, sa fie toate foarte reci. Am batut-o vreo 5 minute dar nu s-a intarit cum trebuia. Nu trebuie sa mai insisti ca sa nu se faca unt. Gelatina va inchega totul fara probleme.

3. Am mixat amestecul cu frisca + ciocolata impreuna cu crema roz de fructe rece.
4. Am pus la hidratat 5 minute in apa rece foile de gelatina. Am pus un castronel in apa fierbinte de la bain marie cu focul oprit in castronul acesta cald am pus gelatina la topit. Am amestecat cu degetul ca sa o simt, nu trebuie sa fiarba caci nu va mai inchega. Am pus peste gelatina cateva linguri de crema de fructe de padure, am amestecat repede caci devine vartoasa, apoi am pus gelatina in toata crema si am amestecat cu paleta / telul para gelatina in crema. Scrie si pe plicul de gelatina cum sa procedati pentru amestecuri reci.
Tort cu fructe de padure si ciocolata

ASAMBLARE tort
1. Platoului in care montezi ii protejezi marginile cu un guler din hartie de copt. Deci iei un patrat mai mare decat platoul de hartie, il tot pliezi pe diagonale pana nu mai poti si ii tai varful acutit 10 cm. Vei obtine ca steagul Romaniei o gaura la mijloc de 20 cm diametru. Fixezi gulerul de margini, apoi pui un disc de baza din blat de tort dupa ce am sectionat in doua discuri blatul. Il insiropezi cu jumatate din siropul roz. Se va colora si blatul dragut.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
2. Apoi insiropezi si al doilea disc de pandispan de pe gratar si il lasi in asteptare.
3. Pui cam 70 % din crema cu nuca pe primul blat si nivelezi. Acoperi cu 125 g de afine sau alte fructe de padure. Presezi usor cu feliatorul de tort ca sa intre in crema fructele.
4. Peste afine pui al doilea blat insiropat. Pui pe mijloc restul de 30 % din crema de cacao cu nuci si nivelezi cat discul.
5. Acum iei crema de cacao fara nuci oprita pentru barotare si tencuiesti lateralele tortului.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
6. Mai departe am luat inelul de la tava de blat de tort pentru ca n-am alt inel si l-am sprijinit de tort. In inel am turnat crema de fructe de padure roz. Am lucrat toate astea destul de repede. Am nivelat crema si am aplicat doua cercuri cu fructe de padure.
Tort cu fructe de padure si ciocolata
L-am introdus la frigider peste noapte. Dimineata am scos inelul de pe tort, am mai nivelat laterala ciufulita de crema roz si i-am fixat bomboanele de ciocolata ca o cununita in locul oprit de crema fara fructe. I-am pus pe mijloc boabe si ciorchini de coacaze (pomusoare se spune in Moldova) si am decorat cu panselute care sunt flori comestibile.
Este minunat, gustos si racoritor acest tort.
Liv(e) it!
Tort cu fructe de padure si ciocolata

Va mai las retete de torturi delicioase:
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata >>> reteta
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata

Tortul “Iarna” – Tort gratin cu portocale >>> reteta

Tortul “Primavara” cu fructe si flori >>> reteta
TORT CU FLORI SI MOUSSE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..