Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi

  • on 14/03/2019
  • 381 Views

Este geniala, prazul copt este un deliciu, dar si amestecul cu cartof fiert si morcovi fac din umplutura o infuzie de gusturi excelenta. Sunt foarte entuziasmata de cum a reusit si rapid se face. Cand vii obosita de la serviciu, nu te va ocupa mult timp ca sa o faci. Sa o gatiti neaparat in post iar cand se mananca de dulce, o veti gati cu aluat de tarta obisnuit, cu unt. Eu am preparat aici intr-o forma micuta cu diametrul de 18 cm, insa va dau cantitatile normale, pentru o tava de 22-24 cm.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
Singurul regret pe care il am este ca nu am gatit intr-o tava mai mare, este foarte buna la gust.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi

Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Odihna aluat 30 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 6 portii

Ingrediente

Pentru crusta din aluat

  • 250 g faina
  • 100 ml ulei
  • 60 ml apa rece
  • 1 lingurita rasa cu sare

Pentru umplutura

  • 2 praz (ca in supermarket, adica mari)
  • 4 morcovi potriviti
  • 400 g cartofi albi fainosi
  • 1 lingurita rasa sare (gustati)
  • 1/2 lingurita cu piper macinat
  • 3 linguri cu ulei

Pentru decor

  • rosii cherry

Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
PREPARARE Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
Dimensiuni tava: 22 sau 24 cm, eu am gatit 3/4 din cantitati intr-o forma de 18 cm diametru. Tava sa fie de tarta, fie forma cu pereti detasabili, fie o cratita joasa.
1. Faina se cerne printr-o sita in castron. Se face o gropita si se pun restul de ingrediente. Aluatul nu se framanta, doar il omogenizati cu mana pana se strange intr-o bila. Se va depozita la frigider pana pregatiti umplutura. Eu l-am pus in folie dar e uleios si nu face crusta. Nu va speriati de cum arata, este ok, se va intinde intr-o foaie pe care o veti transfera fara probleme. Am uitat sa pozez si foaia.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
2. Incinge la foc mediu 3 linguri cu ulei. Fierbe cartofii in apa cu sare fie in coaja (spalati bine), fie ii decojesti si ii fierbi cuburi, dupa care ii scurgi bine de apa sarata.
3. Prazului i-am taiat mustatile, l-am spalat, am taiat rondele subtiri oarecum 3/4 din partea alba si am pus in tigaie. Mai departe tot rondele am taiat + o buna parte din frunzele fragede, pe care le-am spalat in sita deoarece se strange nisip la pliuri. Asa sa procedezi si tu. Am pus si restul in tigaie si le-am sotat la foc mediu spre iute amestecand cam des.
4. Morcovii se spala, se razuie coaja cu cutitul, iar se spala si se rad la razatoarea cu gauri mari de la robot sau manual. Se pun peste praz in tigaie si se amesteca bine, se soteaza impreuna cam 10 minute sa ia gust bun de prajit, fara a se arde. Se asezoneaza cu sare si piper spre sfarsit.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
5. Cartofii fierti si decojiti se fac piure cu presa manuala sau furculita. I-am amestecat cu prazul si morcovii sotati. Am potrivit de sare si piper. Ce gust bun, minunata combinatie!
6. Am scos aluatul din frigider, nu l-am framantat, am intins o foaie mai mare decat fundul tavii pentru ca trebuie sa urce pe peretii tavii vreo 3- 4 cm. Nu va chinuiti sa decupati cerc cu o farfurie, mie imi place aspectul raw cu margini neuniforme. Va rog sa intepati aluatul cu furculita din loc in loc pe fundul formei. Am transferat in tava si cu degetele am mai adus din aluat pe pereti pentru ca nu o intinsesem suficient. Aluatul il veti coace 10 minute fara umplutura la 200 de grade. Eu am uitat, de aceea am copt-o la final ceva mai mult pana s-au rumenit marginile la aluat.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
7. Am transferat umplutura in tavita cu aluatul (semicopt) si am presat ca sa nu ramana goluri. Piureul de cartofi leaga toata compozitia. Deasupra garnisiti cu rondele de rosii cherry sau din care aveti. Se coace cu tot cu rosioarele de deasupra. Tava nu este nevoie sa o ungeti pentru ca aluatul este uleios.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
8. Coaceti si cu umplutura vreo 10 minute (la 180-200 grade C) la cuptoarele electrice sau mai mult la cele pe gaz, dar va veti da usor seama ca este facuta, dupa rumenirea marginilor aluatului. Practic, umplutura este gatita.
9. Dupa coacere, crusta este ok, nici tare, dar nici sfaramicioasa, este numai buna.
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi
10. Tarta este buna calda, dar si rece a doua zi la mic dejun. Puteti sa o incalziti. Entuziasm total. Este foarte, foarte buna.
Liv(e) it!
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi

Va mai recomand alte retete de post: Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia >>> reteta aici
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

Chec umed cu mere, fructe uscate, nuci, alune si cacao absolut delicios >>> reteta
Chec umed cu mere, fructe uscate, nuci, alune si cacao

Gogosi de post pufoase, cu apa minerala >>> reteta aici
Gogosi cu apa minerala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..