Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

  • on 12/03/2019
  • 5323 Views

Aceasta reteta de mancare de prune se face in toata Oltenia si este dulce. In alte zone se face cu orez. In mod exceptional, singurele mancaruri dulci pe care le mananc cu placere sunt de prune uscate sau gutui si bineinteles, fara carne. Toate bunicutele si mamele ni le gateau si am incercat sa ajung la gustul din copilarie. Initial am caramelizat doar 4 linguri de zahar (ca in poza nr. 3) si cand am gustat combinatia, nu era mai deloc dulce dupa ce i-am pus si faina, era departe de ceea ce voiam pentru 500 de grame de prune. Am mai caramelizat inca 4 linguri si s-a corectat. Prin urmare 8 linguri de zahar trebuie pentru 500 g de prune, dupa gustul meu. Este o mancare de post foarte la indemana si poate fi mancata si rece, chiar ca un desert.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Timp total 40 minutes

Ingrediente

  • 500 g prune uscate cu samburi
  • 8 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa mare
  • 3 linguri faina
  • apa
  • 1 praf mic de sare

Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

PREPARARE Mancare de prune uscate ca in Oltenia
1. Prunele se lasa cu samburi, se curata de codite se spala in sita si se pun la inmuiat in apa pentru 2 ore. Se scurg in sita de apa in care a stat, nu o vom folosi.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
2. La foc moderat si apoi mic, intr-o oala / craticioara am caramelizat zaharul fara a se arde, trebuie sa fie auriu. Precum spuneam mai sus, initial am topit 4 linguri, s-a dovedit insuficient si am mai topit apoi inca 4 linguri. Gustul este moderat de dulce. Cred ca mi-ar fi placut si cu 10 linguri de zahar sa o gatesc.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
3. Am infierbantat o cana cu apa si am pus peste zaharul caramelizat si l-am lasat cu focul stins la topit, pana am tocat si calit ceapa. Daca dati pe fund cu lingura si inca nu s-a topit, puneti la foc moderat siropul si se va topi mai usor pe foc, verificati amestecand.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
4. Ceapa galbena curatata, spalata si taiata cubulete am sotat-o cam 4 minute in 3 linguri de ulei, pana a devenit translucida.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
5. La pasul urmator, fie puneti 3 linguri cu varf de faina peste ceapa si le prajiti cateva minute (2-3) impreuna si stingeti putin cate putin cu apa calduta dezlegand eventualele cocoloase formate, fie asa cum am procedat, am amestecat faina adaugand putin cate putina apa rece cam o cana, nu face cocoloase. Mai gustoasa este cu faina prajita.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
Apa trebuie sa fie cat sa cuprinda bine prunele si ceapa amestecate toate in vasul de gatit. Se pune si un praf mic de sare.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
Mancarea va mai fierbe vreo 10-15 minute pana ce sosul se leaga, amestecand ocazional. Focul sa fie moderat ca sa nu se prinda.
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia
Mie imi place mai mult rece decat calda.
Liv(e) it!
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia

Alt fel de mancare care se face numai in Oltenia: Ciorba de raci oltenesti – reteta originala >>> reteta aici

Va mai recomand gogosile de post cu apa minerala >>> reteta aici
Gogosi cu apa minerala

Sau Urzici făcăluite cu mălai (de post) >>> reteta aici
Urzici făcăluite cu mălai (de post)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..