Datorita sosului Bechamel adaugat la final si condimentelor, preparatul are gust de Lasagna a carei reteta o gasiti AICI. Neprogramata sa o inregistrez pentru blog, fiind si seara cand pozele nu ies bine, m-am hotarat in ultimul moment sa inregistrez aceasta reteta pentru ca banuiam ca va rezulta un fel de mancare foarte gustos. Prima si ultima fotografie sunt de a doua zi, am taiat rece preparatul ca sa vedeti sectiunea mai clar, cand este taiata calda, cascavalul curge apetisant.
Va sfatuiesc sa nu folositi paste / penne de calitate inferioara, deoarece veti obtine un mucilagiu amestecat cu sos. Nu am contract sa fac reclama, dar doresc ca preparatul sa va incante si pe voi, am folosit penne (tricolor … s-au nimerit sa fie) Barilla, paste care au tinuta si dupa ce au fost fierte timp de 45 de minute la cuptor. Nu se fierb si inainte, scapati relativ usor cu aceasta reteta.
Va mai recomand sa testati reteta care m-a inspirat din blogul Savori Urbane, mai elaborata, de Cannelloni cu carne tocată și sos de roșii gratinați la cuptor care trebuie sa fie delicioasa, o voi incerca si eu candva, pentru ca ne plac pastele.
Penne cu carne tocata, sos rosu si sos Bechamel
Ingrediente
Pentru sosul rosu cu carne
- 700 g carne de vita (sau amestec cu de porc)
- 2 linguri de ulei pentru carne de vita
- 2 cepe medii
- 3 catei de usturoi
- 200 ml vin
- sare, piper proaspat macinat
- oregano, busuioc
- 400 g rosii cuburi din conserva
- 150 g parmezan
Pentru sosul Bechamel
- 80 g faina
- 100 g unt
- 1 litru de lapte
- sare, piper, nucsoara
In plus
- 300-350 g penne Barilla
- 50 g parmezan ras
PREPARARE Penne cu carne tocata, sos rosu si sos Bechamel
1. In cazul in care aveti si carne grasa de porc, atunci nu mai este nevoie sa puneti ulei intr-o tigaie in care veti sota carnea la foc iute timp de 10 minute pana se rumeneste. Tigaia sa aiba margini inalte ca sa permita prepararea sosului rosu. Se amesteca mereu desfacand cu o lingura din lemn / spatula conglomeratele de carne.
2. Spre sfarsit se adauga si ceapa si usturoiul tocate + 1 praf de sare. Se mai prajesc timp de 5 minute la foc mediu.
3. Am adaugat apoi piperul, oregano si busuioc cam cate 1/2 lingurita, oregano mai mult pentru ca pastele nu au farmec fara aceasta aroma.
4. Am stins totul cu vinul.
5. Dupa ce a scazut la jumatate vinul, am adaugat rosiile cuburi si 250 ml de apa. Nu mai stiu cat le-am fiert sub capac la foc mic, cred ca vreo 20 de minute, pana am pregatit sosul Bechamel. Sosul rosu nu trebuie sa fie chiar uscat, dar nici sa balteasca de lichid pentru ca pastele cat stau in cuptor vor trage din sos, dar si din laptele de la Bechamel, care este 1 litru. Am oprit focul si am amestecat cu pennele (nefierte, se vor fierbe la cuptor) si 150 g de parmezan (am avut cascaval, nu ma pregatisem special pentru aceasta reteta). Am omogenizat.
In ultimele 5 minute am dat drumul si la cuptor la 180 de grade.
PREPARARE sos Bechamel >>> aveti reteta separata AICI cu multe poze
1. Topesti untul pe foc mic intr-o craticioara.
2. Adaugi faina si amesteci bine cu telul pana obtii o crema, apoi lasi pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amesteci mereu.
3. Trage oala de pe plita si incepi sa incorporezi laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.
4. Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet, ca la maioneza.
5. In acelasi timp invarti cu telul in sos. Continui tot asa: torni putin lapte, incorporezi cu telul, iar lapte, iar amesteci pana se termina laptele (lucrezi eventual cu ambele maini, cu o mana torni laptele, iar cu cealalta manevrezi telul).
6. Condimentezi cu sare si piper si eventual putina nucsoara. Cam aceasta este consistenta:
ASAMBLARE pentru cuptor
1. Intr-un vas termorezistent larg, torni amestecul cu paste si carne si nivelezi. Amestecul nu balteste de sos rosu, este mai degraba scazut.
2. Torni usor la inceput intr-o lingura sosul Bechamel si acoperi uniform tava. O coci la 180 de grade timp de 45 de minute. Va capata o crusta aurie, asa:
3. Imediat razi deasupra 50 grame de parmezan, care repede se va topi. Precum v-am spus, nu eram pregatita pentru aceasta reteta si am folosit un cascaval tare pe care il aveam in casa, in loc de parmezan.
A fost atat de bun, incat a doua zi abia am avut ce sa mai pozez 🙂 Sunt foarte multumita de cum a reusit preparatul, am reusit sa echilibrez consistentele celor doua sosuri.
Liv(e) it!
Daca doriti sa gatiti Lasagna cu sos Ragu, aveti aici reteta
Sau poate va tenteaza Serpentelli cu multe legume si svaiter, la cuptor >>> reteta
Sau poate iubiti stilul asiatic >>> Tagliatele Pad Thai cu ou si alune