Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale

  • on 01/01/2019
  • 789 Views

Fiind prima zi din anul 2019, va urez sa aveti un nou an excelent, asa cum vi-l doriti, si vreau sa va multumesc pentru ca urmariti acest blog!
Tortul acesta cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale sau alte fructe, frisca din smantana, l-am preparat pentru Revelion, dar este potrivit oricarei sarbatori. Totusi, ingredientele sunt mai potrivite anotimpului iarna. Este genul de tort care este mai bun a doua zi, dupa ce se aseaza. Pentru a nu fi plictisitor, prea lung procesul elaborarii, cu timpi de asteptare pentru racirea amestecurilor la preparate la cald, recomand sa gatiti blatul de tort si crema caramel cu o zi inainte, puteti praji si alunele, iar restul sa fie facut in dimineata urmatoare. Pana dupa-amiaza sau seara se aseaza si va fi bun. Crema alba pe care o vedeti este din frisca din smantana, zahar si mascarpone. Parca mi-a lipsit ciocolata si am sa dau indicatii cum sa o preparati si cu ciocolata ca varianta nr. 2, crema ganache cu mascarpone. Daca nu va avea tinuta sa ornati cu ea, desi n-ar avea voie, atunci sa mai aveti de rezerva 200 ml de smantana pentru frisca ca sa puteti orna cu frisca.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale

Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale

Timp de preparare 3 hours
Timp de gatire 1 hour 20 minutes
Timp total 4 hours 20 minutes
Portii 16

Ingrediente

Pentru blatul de tort cu cacao

  • 6 oua
  • 180 zaha pudra
  • 135 g faina 000
  • 35 g cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la 1 portocala bio

Pentru suc de portocala

  • 4-5 portocale = 400 ml de suc
  • 2 linguri zahar tos

Pentru crema caramel cu mascarpone

  • 650 ml lapte integral gras
  • 200 ml frisca minim 30% grasime
  • 300 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 250 g mascarpone

Pentru crema de mascarpone cu frisca

  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 400 ml smantana indulcita pentru frisca minim 30% grasime

Strat de alune de padure

  • 100 + 50 = 150 g alune de padure

Strat de portocale cuburi

  • 2 portocale pulpa

In plus

  • coaja confiata de portocala -5 fasii
  • globuri din ciocolata sau alte ornamente / bomboane de ciocolata

Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
PREPARARE Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
PREPARARE BLAT CU CACAO
Va rog sa urmati indicatiile de AICI.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
PREPARARE crema caramel cu mascarpone
Crema caramel de baza este dulceata dulce de leche si o veti prepara dupa instructiunile de AICI. Singura deosebire este ca fiind cantitate mai putina, se reduce timpul cam la jumatate, intr-o ora si jumatate este cam gata, fiti cu ochii pe ea la final, deodata se intareste si va pacaleste pentru ca fiind calda nu stiti ca va deveni ca o caramea moale dupa racire. Din aproape in aproape, luati cate o lingura de crema, o bagati la frigider si vedeti cat s-a intarit. Dupa racire sa fie ca o caramea moale care se intinde, ea se va inmuia dupa ce o frecati rece cu o lingura cu mascarpone.

Eu am format din caramel 3 bile cu care am ornat pentru ca nu mai aveam 4 bomboane  🙂 .
Rece, dupa amestecarea cu mascarpone arata asa:
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
Coaja confiata de portocala o ridici pe marginea unei farfurii adanci ca sa se scurga de sirop.
Storci sucul cam de la 4-5 portocale sa fie cam doua cani. Eu am insiropat cu 1.5 cani, dar as fi vrut sa fie mai insiropat.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
Alunele le prajesti in tigaia teflon foarte putin la foc mare amestecand mereu. Cum incep un pic sa miroasa a prajit, gusti, opresti focul si le lasi in tigaie, vor continua sa se mai prajeasca fara sa se arda. Vor capata gust amarui daca se ard, si nu ne dorim aceasta, daca le lasi mult pe foc. 100 g le zdrobesti cu sucitorul puse intr-o punga groasa inchisa cu clips sau innodata. Restul de 50 de grame le pastram intregi pentru ornarea platoului final superior.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
PREPARARE CREMA DE MASCARPONE CU FRISCA
1. Mixezi mascarpone cu zaharul scurt cu mixerul manual (poza de jos din dreapta).
2. Frisca fiind cantitate multa se bate (foarte rece) cu mixerul puternic static foarte repede, in vreo 3 minute. Cum a inchegat, opresti mixerul, altfel separi untul din smantana. Eu am pornit-o cu mixerul de mana, din comoditate si am vazut ca ezita sa se intareasca, mi-am dat seama ca este mare cantitatea de smantana si mixerul de mana nu da rezultate bune. Repede am mutat in mixerul static si intr-un minut a fost gata (o ametisem deja cu celalalt) >>> poza din stanga de jos.

VARIANTA 2 DE CREMA promisa, crema ganache cu mascarpone presupune sa aveti 200 g ciocolata alba. Incalziti usor smantana, nicidecum nu are voie sa fiarba, iti trebuie calda doar cat sa topesti ciocolata. Deci, cu focul oprit pui ciocolata rupta in frisca calda la topit. Ciocolata o spargi usor izbind-o de coltul mesei cand este in ambalaj. Amesteci pana ce ciocolata s-a topit. O mai introduci in frigider. Cand este rece, se bate cu un mixer puternic ca pe orice frisca. Apoi o incorporezi in mascarpone mixat cu zaharul pudra. Plicul de zahar vanilat sa fie tot pudra (foloseste rasnita de cafea).
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
3. Cu telul para, amesteci manual cu miscari de jos in sus cele doua, mascarpone cu frisca, pana omogenizeaza. Crema are tinuta si poate fi aplicata si cu poșul.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
ASAMBLARE Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
1. Asezi pe platou 1/3 din blat, primul disc, il insiropezi cu 1/3 din sucul natural de portocale indulcit usor cu zahar sau miere, peste care aplici 1/2 din crema mascarpone iar deasupra presari pulpa de portocala taiate cuburi.

2. Deasupra pui al doilea disc de blat, presezi putin ca sa intre portocalele in crema. Insiropezi cu 1/3 suc de portocale, aplici crema caramel, apoi cubulete de coaja confiata de portocale, si alunele zdrobite.
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
3. Al treilea disc il insiropezi separat cand este cu partea taiata in sus, cea poroasa, altfel siropul aluneca pe partea lucioasa. Dupa ce l-ai insiropat il rastorni si asezi cu partea fireasca peste crema caramel cu alune (partea taiata in jos).
4. Cu poșul formezi cuiburi in mijlocul carora asezi ornamentele de ciocolata, dupa caz. Am mai completat cu ciufuleti din aceeasi crema. Este nacked (dezbracat pe lateral) pentru ca nu am timp si pentru ca nu ma deranjeaza ca sa arate asa.
Liv(e) it!
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale

Alte torturi deliciose pe care vi le recomand:
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata
Tort cu mandarine, fistic, migdale si ciocolata
tort-mandarina
Tortul “Iarna” – Tort gratin cu portocale
TORT GRATIN CU PORTOCALE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..