Placinta finlandeza cu carne si ciuperci

  • on 24/12/2018
  • 841 Views
  • December 24, 2018

Entuziasm total avem pentru aceasta reteta, am condimentat-o bine si carnea, iar deasupra am presarat pe langa seminte de chimen, care merg foarte bine cu restul ingredientelor, si un amestec iute de condimente zdrobite mare marca Jamie Oliver, primite candva de la Paprika TV. Gustul aluatului fraged se combina fericit cu amestecul de la interior din carne tocata, ceapa adaugata in cantitati generoase, ciuperci, cuburi de cascaval, oua, smantana si bine condimentat, il fac un preparat delicios. N-am avut rabdarea sa o decorez cu decupaje mai grozave, am lasat sa se citeasca impletitura. Data viitoare promit sa o impachetez mai frumos in aluat, din greseala am pus prea multe ciuperci si a fost cam multa umplutura, puteam sa mai opresc din ea, in fine n-a fost nimic grav, avem un preparat delicios pe masa de Craciun, si decorativ deopotriva.Puteti linistit sa preparati dupa aceasta reteta si la Pasti, pe post de drob fals.
Este al doilea preparat pe care il gatesc pentru acest Craciun dupa o reteta din blogul Savori Urbane (click pentru sursa). Am mai gatit si apreciem gustul bun al cornuletelor fragede cu bors (click pentru reteta).
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci

Timp de preparare 1 hour
Odihna la frigider 30 minutes
Timp total 1 hour 55 minutes

Ingrediente

Pentru aluatul fraged

  • 100 g de unt gras (min 80 %) moale, la temperatura camerei
  • 200 g smantana acrisoara grasa (fermentata)
  • 1 ou intreg
  • 400 g faina
  • ½ lingurita sare
  • un pumn de faina pentru presarat blatul de lucru

Pentru umplutura

  • 600 g carne tocata de porc sau amestec cu vita sau pui, curcan - in acest caz sunt necesarie 2 linguri de ulei
  • 400 g ceapa taiata solzisori
  • 3 catei de usturoi
  • 400 g ciuperci proaspete (sau o conserva de 300 g)
  • sare, piper negru macinat
  • o lingurita de seminte de chimen (optional)
  • 2 oua crude, intregi
  • 200 g smantana acrisoara grasa (fermentata)
  • o legatura mica de frunze de patrunjel
  • 150 g cascaval taiat cubulete cu latura de 1 cm

Pentru uns placinta deasupra

  • 1 ou intreg batut
  • 1 lingurita lapte rece
  • are, un varf de cutit boia dulce, seminte de chimen pentru presarat

3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
PREPARARE ALUAT FRAGED – Placinta finlandeza cu carne si ciuperci
1. Intr-un castron incapator cerne faina, formeaza un cuib si pune restul ingredientelor pentru aluat in mijloc.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
2. Framanta un aluat doar pana il aduni sa-i dai forma de bila si devine placut, nu se lipeste de maini. Cam 5-10 minute dureaza.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
3. Introduci aluatul la frigider pentru 30 de minute, acoperit pe suprafata bilei cu o folie ca sa nu faca crusta.
4. Cat timp sta aluatul in frigider, vei prepara umplutura. Carnea se caleste intr-o lingura de unt (daca nu este grasa de porc, eu am preparat cu vita) timp de vreo 20 de minute, pana scade sucul pe care il lasa. Nu se adauga apa. Vasul trebuie sa fie non-aderent, cele cu invelis de piatra sunt minunate.
5. Intre timp taie solzisori ceapa si felii usturoiul si amesteca-le regulat cu carnea. Le vei cali cat timp toci ciupercile.
6. Spala ciupercile si toaca-le cubulete. Adauga-le la carne, vor lasa suc, le mai invarti in amestec pentru vreo 15 minute, asezonand cu sare si mult piper proaspat macinat.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
7. Taie cascavalul cubulete de 1 cm.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
8. Lasa amestecul la racorit pana intinzi foaia, mai vanturi cu lingura sa se raceasca un pic amestecul cu carne.
9. Pe blatul infainat, intinde o foaie si decupeaza un dreptunghi de vreo 30 x 40 cm lungime (am masurat cu rigla) si gros va fi de 5-7 mm. Apoi, foarte important, rulezi foaia pe sucitor si o transferi pe o foaie de copt pregatita din timp, altfel nu vei mai putea transfera placinta in tava, si ca s-o asamblezi in tava nu vei putea decat daca e foarte lata.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
10. Dupa ce s-a racorit cat de cat amestecul cu carne, adauga in el ouale, smantana, patrunjelul tocat si cascavalul omogenizand.
11. Acum dai drumul la cuptor la 180 de grade. Pe mijlocul foii de aluat insiri grupat umplutura pe care o modelezi cu paleta lasand cam 4 cm la capete, umplutura ocupand 1/3 din latimea foii taiate, mai ingusta fasia de carne trebuia sa modelez:
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
12. Cu rola de pizza sau lama unui cutit ascutit taie stanga, dreapta panglici de 1.5 cm latime si lungime pana aproape de umplutura.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
13. Pliezi aluatul la capete:
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
14. Aduci oblic panglicile asa:
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
15. Aduci tava goala la marginea mesei, si tragi in tava hartia de copt cu placinta pe ea. Din aluatul ramas poti decupa forme pentru ornare, eu am taiat ondulat niste anouri pentru ca mi-a fost lene sa scot formele pentru decupat. Bati amestecul pentru uns si pensulezi placinta, aplici ornamentul din aluat, pensulezi iar, apoi presari seminte de chimen si optional piper zdrobit. Alaturi am impletit spirala o baghetuta din aluatul ramas de la decupaj.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
16. Introduci tava in cuptorul incins la 180 de grade si coci pentru 30 de minute, apoi daca este cazul intorci tava si mai coci 25 de minute, asta la cuptoarele moderne. La cuptoarele vechi cu usi care nu inchid etans dureaza inca vreo 15 minute poate, te uiti sa fie frumos rumenita.
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci
Asa o bunatate? Batalia a fost pe capetele cu mult aluat si rumene, am mancat din ea fierbinte. Ce bine arata pe masa de Craciun sau de Pasti, ori o duminica petrecuta impreuna cu rude sau prieteni!
Liv(e) it!
3-Placinta-finlandeza-cu-carne-si-ciuperci

Pe masa de Craciun am mai avut un delicios tort aperitiv cu foi verzi cu spanac si creme de branza:
Tort-aperitiv-cu-creme-din-branzeturi

si cornulete fragede cu bors si umplute cu rahat si altele cu curmale:
Cornulete-cu-bors-si-unt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..