Compot de pere pentru iarna, cu vanilie

  • on 23/09/2018
  • 477 Views
  • September 23, 2018

In zilele friguroase de iarna, compotul de pere cu vanilie si toate compoturile in general sunt foarte pretuite pentru ca reprezinta un desert in sine, iar fructele din compot pot fi folosite la prajituri sau mancate impreuna cu budinci. Cu siropul care ramane poti sa insiropezi blatul de tort de la Craciun, sau se poate prepara cu putina lamaie o foarte placuta bautura. Efortul prepararii acestui compot este mic, doar tai in sferturi, scoti cochiliile din mijloc si preparatul este proape gata. Pastaia de vanilie ii da o aroma de neegalat, daca poti, este un adaos superior zaharului vanilat.
reteta de compot de pere

Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 1 kg - borcan

Ingrediente

  • 750 g pere (3-4 pere)
  • 225 g zahar
  • 1 lamaie medie
  • 1/2 sau 1 pastaie de vanilie
  • 450 g (pe cantar) apa
  • 1/2 felii de lamaie OPTIONAL
INGREDIENTE Compot de pere pentru iarna, cu vanilie
Am spalat constiincios borcanul care nu necesita sterilizare deoarece preparatul va fierbe la bain-marie.
1. Am pus apa rece intr-un castron incapator. Am spalat perele, le-am dat in 4 pe lung, am taiat mustatile si coditele, am scoz cochiliile semintelor si imediat le-am scufundat in apa din castron, ca sa nu oxideze.
2. Intr-o oala mica am pus 450 g (am cantarit cu cantarul electronic) de apa cu zaharul, zeama de lamaie si pastaia de vanilie. Inainte de asta, pastaia de vanilie am despicat-o pe lung si i-am scos semintele cu varful cutitului si le-am pus in oala. Am dat in doua si pastaia si am pus-o si pe ea la fiert. Doar 2-3 clocote, cat sa se topeasca zaharul dureaza fierberea.
3. Acum asezi in borcan sferturile de pere in picioare, optional poti sa pui si doua jumatati de felie de lamaie printre ele si pastaia de vanilie pescuita din sirop. Pui pe o tava metalica borcanul / borcanele si torni siropul cald peste fructe si fixezi bine capacul. Ca sa nu fie soc termic cu apa de la bain marie care initial e rece, poti sa torni siropul dupa ce s-a mai racorit putin. La borcane de tipul celor din fotografii nu necesita sa iei masuri suplimentare, deoarece au pereti grosi.
4. Pui borcanul intr-o oala cu apa sa-l cuprinda pana la umar, pentru ca trebuie sa se sterilizeze la bain-marie. Daca borcanele au pereti subtiri, pe fundul oalei se va pune un prosopel impaturit si apoi borcanul si apa. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, se va fierbe 30 de minute. Borcanul se lasa in apa in care a fiert pana a doua zi cand este gata pentru depozitarea in camara.
Mi-a ramas putin sirop. Cat este de aromat de la pastaia de vanilie si cu gust parfumat de pere va face deliciul zilelor de iarna petrecute in familie.
Poate nu ai vazut si reteta de marmelada de mere care se prepara tot acum, toamna:
– Marmelada de mere – reteta de odinioara
Poti incerca acest tort in varianta cu pere din compot in loc de mure si insiropand blatul cu sirop de la compot:
– Tort cu mure sau cirese si ciocolata
Liv(E) it!
reteta de compot de pere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..