Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime

  • on 21/09/2018
  • 260 Views
  • September 21, 2018

In cartile vechi de bucate, vei intalni aceasta denumire “Tocana nationala”. Eram curioasa ca sa o testez si acum pot spune ca in simplitatea ei mi s-a parut cea mai buna dintre toate cate am inregistrat in blog. Gustul neasteptat de bun i-l da ceapa care este in mai mare cantitate decat in mod obisnuit. Si pentru ca m-am temut sa nu rezulte o mancare prea dulceaga, i-am adaugat 3 linguri din otetul de casa (click pentru reteta), care este un otet slab, si a rezultat o mancare foarte echilibrata cu un gust foarte bun. Neaparat serviti-o cu mamaliguta.
Tocana nationala

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 1 hour 50 minutes

Ingrediente

  • 750 g carne de vita sau porc
  • 6 cepe medii
  • 2 lg untura sau unt
  • 2-3 ardei grasi
  • 7-8 rosii (vara)
  • 3 lg otet slab de casa sau 1 lg otet balsamic
1. Carnea se alege de manzat sau de vaca de la piept, sau de porc. Am infierbantat intr-o oala 5 cani cu apa. Am spalat carnea si taiat-o bucati mici cat o imbucatura. Am topit 1 lg de unt + 1lg ulei intr-o alta cratita care nu lipeste si am rumenit-o pe toate partile poate 7-8 minute. Am adaugat apa infierbantata si am fiert-o umpland periodic. Trebuie la final sa ramana lichid cam 1 + 1/2 cana.
2. Am taiat ceapa felii subtiri (solzi) si ardeiul fasii subtiri (in carte spune fideluta, dar este putin exagerat). Intr-o tigaie larga cu margini inalte am topit 1 lg de unt + 1 lg de ulei si le-am calit pana s-a inmuiat ceapa, 7-8 minute, si apoi am adaugat rosiile felii mici. Daca nu este vara ca rosiile proaspete sa aiba gust bun, atunci se vor inlocui cu bulion. Eu am gatit o cantitate mai mica. Daca nu incap in tigaie, la pasul cu rosiile mutati totul in cratita cu carnea, daca aceasta este macar pe trei sferturi patrunsa. Se fierbe inabusit pana ce carnea este bine fiarta. Daca mai este nevoie de lichid, mai adaugati apa fierbinte.
3. Spre final se pun minim 3 lg de otet de casa care este mai slab, sau 1-2 lg otet balsamic care sa balanseze dulceata ponderata data de ceapa.
Este un fel de mancare de care nu m-as plictisi vreodata, neaparat insotita tocanita de mamaliguta.
Va mai las link-uri cu alte tocanite de pe blog:
– Tocana secuiasca cu sos din smantana
– Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi
– Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu
– Tochitura de vita sau porc cu ciuperci
Liv(e) it!
Tocana nationala

Comments

  • Arata grozav!

    Laura 15/10/2018 6:47 Reply
    • Iti multumesc, draga Laura!

      Livia 16/10/2018 15:24 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..