Reteta rapida de legume cu sos de lapte Bechamel

Preparatul poate fi gatit cu diverse legume: cartofi, morcovi, mazare verde, fasole verde, sparanghel, etc. Mancarea de legume cu sos de lapte Bechamel poate fi gatita dintr-un singur fel sau, in cazul de fata dintr-un mix de legume. Iarna, se pot cumpara legume congelate gata pregatite pentru a fi gatite, nu mai depuneti nici un efort pentru acest pas.
Bechamel este un sos alb, baza pentru mancaruri sau folosit la obtinerea altor sosuri prin adaos de branza, mustar, marar, etc. Consta in incorporarea treptata a laptelui intr-un rantas cu unt. Tehnica de a face sos bechamel fara cocoloase consta in a lua urmatoarele masuri: focul mic, folosirea unui tel (din silicon daca oala are strat antiaderent sau smalt alb), laptele sa fie cald si sa amesteci mereu in sos.
Mai multe imagini din timpul prepararii sosului Bechamel gasiti AICI (click)
Reteta este culeasa dintr-o carte veche de “sfaturi gospodaresti”, editata in anul 1959, care cuprinde si o colectie interesanta de retete.
Legume cu sos de lapte Bechamel

Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 20 minutes
Portii 2 portii

Ingrediente

  • 400-500 g legume (cartofi, morcovi, mazare, fasole verde, sparanghel, broccoli, etc)
  • 1/2 lingurita de sare

Indrediente pentru sosul de lapte Bechamel

  • 50 g unt
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 250 ml lapte fierbinte
  • sare, piper, nucsoara

PREPARARE legume cu sos de lapte Bechamel
PREPARARE legume
1. Daca legumele nu sunt congelate si gata pregatite pentru a fi gatite, atunci le cureti, speli, feliezi sau le desfaci buchetele (conopida si broccoli).
2. Legumele le fierbi 10 minute, punandu-le in apa clocotita ( cam 1,5 litri) cu 1/2 lingurita de sare. Le strecori si asezi in portionate in farfurii, sau pe un platou intr-o zi festiva, alaturi de sosiera cu sos din care musafirii se vor servi sau ii vei servi chiar tu, care esti gazda.
3. Mai departe ai doua optiuni. Cum am descris la pasul 3, sau legumele impreuna cu sosul le mai dai la gratinat la cuptor impreuna pentru 15-20 de minute, caz in care sosul il faci din 300 ml de lapte. Sosul de lapte trebuie sa aiba consistenta smantanii la final.
PREPARARE sos Bechamel
1. Topesti untul pe foc mic intr-o craticioara.
2. Adaugi faina si amesteci bine cu telul pana obtii o crema, apoi lasi pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amesteci mereu.
3. Trage oala de pe plita si incepi sa incorporezi laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.
4. Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet… ca la maioneza.
5. In acelasi timp invarti cu telul in sos. Continui tot asa: torni putin lapte, incorporezi cu telul, iar lapte, iar amesteci pana se termina laptele (lucrezi cu ambele maini, cu o mana torni laptele, iar cu cealalta manevrezi telul). Cand ai pus tot laptele si s-a cam fiert, daca sosul are o consistenta mai groasa decat doresti, poti adauga inca un pic de lapte. Lasi la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.
6. Condimentezi cu sare si piper si eventual putina nucsoara.
Legume cu sos de lapte Bechamel
Este o mancare rapid de facut si gustoasa, imbogatita fiind de sosul alb.
Alte feluri de mancare care se prepara cu sos Bechamel:
– Miel si piure de vinete cu sos bechamel
– Lasagna cu sos ragu – reteta originala
Liv(e) it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..