Ardei capia (copt) in sos de mustar – conserva

  • on 06/09/2018
  • 472 Views
  • September 6, 2018

Ardeiul capia copt in sos de mustar se mananca ca garnitura la friptura, aperitiv (click pentru mai multe aperitive) sau langa piure (click pentru reteta de Champ).
Ardeii capia se vor alege din cei carnosi, mai mari, ca sa ii cureti foarte usor de pielita. Secretul este ca dupa ce i-ai copt sa ii tii sub un capac pentru minim 10 minute, pusi intr-un castron. Vor “transpira” iar coaja se va desprinde extrem de usor.
Gustul cel mai bun il au atunci cand sunt copti pe gratar la jar, eu i-am copt pe gratarul cu apa, care nu fumega, si s-au copt perfect. Acesti ardei impreuna cu sosul au gust foarte bun si vor prinde tare bine in postul Craciunului sa ii ai ca un fel de mancare.
A rezultat un borcan de 800 de grame din aceste cantitati si au mai ramas 3 fasii de ardei.
Recomand sa folosesti Otet de casa, altul decat din vin sau fructe (click pentru reteta).
v

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 1 hour 5 minutes
Timp total 1 hour 35 minutes
Portii 1 borcan de 800 g

Ingrediente

  • 1,2 kg de ardei capia carnosi
  • 1 ceapa
  • 3 catei usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 2 lg ulei

Pentru SOSUL DE MUSTAR

  • 1 lg mustar
  • 60 ml ulei
  • 3 lg otet
  • 1 lg miere
  • 1 lgr sare
1. Ardeii spalati se pun la gratarul incins, la copt. Dureaza cam 10 minute daca focul este moderat spre iute. Ardeii dupa ce ii intorci o data si s-au copt, ii pui intr-un castron larg sub un capac, sa transpire 10 minute, dupa care coaja se va desprinde foarte usor.
2. Cureti de foi, speli si toci cubulete o ceapa mare pe care o calesti intr-o tigaie incapatoare impreuna cu foaia de dafin, in 2 linguri de ulei. Tragi tigaia de pe foc dupa 3-4 minute cand ceapa a devenit sticloasa si incepi sa cureti de coaja ardeii. La ardei se scot cotoarele si semintele. Scoti cotorul, si apoi ardeiul spune singur, il vei rupe in 3 sau 4 fasii. Iei fasia deasupra chiuvetei si indepartezi cu degetele semintele scuturand mana, dupa care le pui in tigaia cu ceapa care nu e pe foc.
3. Calesti ardeii pentru 5 minute in tigaie, amestecand cu grija. Daca gatesti cantitate mare, calesti in transe.
4. Intr-un castronel, freci un pic mustarul cu uleiul, ca pe maioneza. Pui sarea, otetul si mierea. Recomand sa folosesti Otet de casa, altul decat din vin sau fructe (click pentru reteta). Asezi alternativ in borcan fasii de de ardei si sos, cam in 3 transe. Fixezi capacul si intorci de cateva ori borcanul cu fundul in sus ca sa se plimbe sosul prin toate spatiile goale.
5. Se pune borcanul intr-o oala pe masura, ca sa il fierbi la bain-marie timp de o ora. Borcanul se pune in apa rece si apa trebuie sa ajunga pana aproape de gulerul borcanului. Se fierbe timp de o ora. Se scoate, se intoarce cu fundul in sus borcanul pentru 10 minute pe masa (sta pe capac), ocazie cu care se probeaza daca scapa lichid pe la capac, dupa care se pune sub o patura pana a doua zi. Se depoziteaza in pivnita sau camara. Temperatura ideala este de 5 grade Celsius.
Liv(e) it!
Ardei capia copt in sos de mustar - conserva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..